Traditii de Paști. Obiceiul înroșirii ouălor. Preotul Andrei Zamfiroiu: "România este printre puținele țări care a ridicat la nivel de artă acest obicei " / EXCLUSIV

Data actualizării: | Data publicării:
Preotul Andrei Zamfiroiu
EXCLUSIV
Descriere foto: Preotul Andrei Zamfiroiu

Preotul Andrei Zamfiroiu a vorbit despre tradițiile de Paști, dar și despre obiceiul înroșirii ouălelor, în exclusivitate pentru Spectacola.

Sărbătoarea Sfintelor Paști este cea mai mărită şi solemnă dintre sărbătorile anului, care aduce omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos. Preotul Andrei Zamfiroiu, paroh la Parohia Coltești, protopopul Horezu și Arhiepiscopia Râmnicului a vorbit în exclusivitate pentru Spectacola despre cea mai mare sărbătoare din an.

 

Spectacola: Ne apropiem de cea mai mare sărbătoare a creştinilor - Învierea Domnului. Ce ne puteţi spune despre trăirea personală pe care o aveţi în aceste zile?

Preotul Andrei Zamfiroiu:  Într-adevăr ,Învierea Domnului, numită şi sărbătoarea Paştilor, adică ziua în care răul şi viclenia vor fi lăsate deoparte, îmbrăcând haina adevărului şi a bucuriei, este cea mai veche sărbătoare a creştinătăţii. Este sărbătoarea care a adus omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos.  Este o sărbătoare pe care o așteptăm cu mare bucurie prin care noi creștinii comemorăm ,prin post  și  rugăciune patimile şi Răstignirea lui Iisus Hristos, iar Duminică, în ziua sfântă a Paştelui, se celebrează Învierea lui Iisus, care a adus omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul Său. 

Spectacola: Este Postul Paştelui cel mai mare şi cel mai important pentru credincioşi?

Preotul Andrei Zamfiroiu: Postul Paştilor sau Păresimile adică postul dinaintea Învierii Domnului – este cel mai lung şi mai aspru dintre cele patru posturi ale Bisericii Ortodoxe atât din punct de vedere alimentar cât și din alte puncte de vedere ,asemanându-ne cu un elev care se pregătește de un examen mai greu .

Spectacola: Cum ar trebui să fie masa de sărbatoare? Când ar trebui sa mâncăm bucatele? Sunt multe persoane care ciocnesc ouăle roșii la 12 noaptea și apoi se asșează la masă, imediat după Înviere, dar înainte ca slujba de la Biserică să ia sfârșit.

Preotul Andrei Zamfiroiu: Masa de Paște ar trebui să fie in familie împreună cu toți cei dragi, dar nu mai înainte de a merge la Sfânta Biserică,d e a ne spovedi, de a primii lumina sfântă si de a participa la slujba Învierii.

Spectacola: Ce trebuie să înţelegem noi din această sărbătoare?

Preotul Andrei Zamfiroiu: Oricâte probleme ar fi în lumea aceasta, inclusiv cele provocate de Coronavirus, noi trebuie să fim optimiști, pentru că Paștile sunt „izbăvirea de întristare”
Apostolul Pavel spune: "Daca Hristos n-a inviat, zadarnica este atunci propovaduirea noastra, zadarnica si credinta voastra" (I Cor. 15, 14). Fara Inviere n-ar fi fost nici altar, nici preoti, nici credinta, iar botezul nu ar fi avut nici o semnificatie. 

Spectacola: Ce simbolizează lumina de la Înviere?

Preotul Andrei Zamfiroiu: Sfânta Lumină se aprinde pe Mormântul Domnului nostru Iisus Hristos în Sâmbăta Mare, după ora 12.30, în timpul slujbei Vecerniei. Creştinii iau lumina Învierii, iar suflete şi lumina văzută din jertfa lumânărilor este simbol şi prezenţă a luminii nevăzute în lume, adică a lui Hristos care a zis: "Eu sunt lumina lumii". 

Spectacola: Ce tradiţii legate de sărbătorile de Paşti există în lumea creştină?

Preotul Andrei Zamfiroiu: Sărbătoarea Sfintelor Paști este un moment de bucurie și de luminare pentru fiecare creștin care a „suferit” din pricina dorului pentru Hristos. În acest moment este oprit postul de 40 de zile (Postul cel Mare), pentru a ne bucura și a fi în sărbătoare pentru Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. De aceea, românii nu numai că așteaptă sărbătoarea aceasta, ci caută ca toate lucrurile să fie puse într-o bună rânduială de la curățenia locuințelor și până la preparatul bucatelor specifice perioadei Pascale și participarea la slujbele bisericești(deniile). Tradiția, lăsată din moși-strămoși și respectată cu sfințenie de românii de astăzi, ne indică faptul că preparatele specifice acestei perioade a Paștilor: pasca, cozonacii, ouăle roșii și mielul pascal au și o simbolistică aparte. 

Spectacola: Săptămâna ce urmează după Paște se numeşte Săptămâna Luminată. Ce semnificaţie are?

Preotul Andrei Zamfiroiu: Sfintele Paşti şi Săptămâna Luminată ne creează o atmosferă asemănătoare cu cea din Rai. De aceea zicem că această săptămână este una de lumină, care ne aduce aminte de Rai şi de bucuriile lui. 

Spectacola: Paştele sau Învierea Domnului au devenit un comerţ pentru mulţi”. Care este semnificaţia ouălor roşii?

Preotul Andrei Zamfiroiu: Culoarea roșie a oului vopsit reprezintă sângele Mântuitorului; ciocnitul lor simbolizează Învierea lui Iisus Hristos, iar coaja oului simbolizează piatra mormântului pe care Mântuitorul a spart-o și a Înviat. România este printre puținele țări care a ridicat la nivel de artă acest obicei al înroșirii ouălor, diferind de la zonă la zonă și de la creator la creator. 

Spectacola: Ce ar trebui sa simta un crestin din toata aceasta sarbatoare mare, de fapt, cea mai mare din calendarul ortodox?

Preotul Andrei Zamfiroiu: Ce ne-ar fi viața fără Hristos înviat? Oare nu scularea Sa din morți motivează toate actele credinței noastre? De aceea postim, ne rugăm, nădăjduim, năzuim, ne poticnim, cădem și ne ridicăm; ducem un război nevăzut cu patimile, cu tentațiile viclene și pizmașe ale trupului, ale lumii, ale celui rău tocmai pentru ca, la finele trecătoarei existențe pământene, să ne întâlnim cu Hristos cel Răstignit și Înviat, Care să ne răsplătească truda, credința, așteptarea, îndelunga răbdare prin sălășluirea în iubirea Preasfintei Treimi. 

Ne rugăm ca Mântuitorul Hristos, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, Cel Ce din nemăsurata Sa bunătate ne-a arătat nouă calea cea mai bună - adică smerenia, de la Cina cea de Taină când a spălat picioarele ucenicilor și până la Cruce și la îngropare și Care ne-a iubit pe noi până la sfârșit (Ioan XIII, 1), întreaga noastră viață să o umple de harul Învierii Sale; gura noastră să o umple de lauda Sa; buzele noastre să le deschidă spre slăvirea numelui Său; mâinile noastre să le întindă spre lucrarea poruncilor Sale; picioarele noastre să le îndrepteze spre vestirea Evangheliei Sale; toate mădularele şi gândirea noastră să le întărească și să le lumineze cu harul Său spre slava Preasfintei Treimi și călăuzirea noastră în Împărăția veșnică a iubirii Sale!



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Exclusiv


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel