Top 5 lucruri care pot provoca anxietate. Ce poți face în privința lor

Data publicării:
 sursa pixabay/ autor Khusen Rustamov
Descriere foto: sursa pixabay/ autor Khusen Rustamov

Cunoașterea a ceea ce poate declanșa sau agrava anxietatea poate fi de un ajutor extraordinar în gestionarea acesteia. 

Nervozitate, panică, frică, transpirație, bătăi rapide ale inimii: toate pot fi simptome ale anxietății. Uneori, aceste sentimente trec la cote exagerate, iar anxietatea ajunge să interfereze cu viața de zi cu zi.

"Dacă un individ ajunge în punctul în care grijile normale trec o linie în ceea ce ar fi considerat o tulburare, atunci capacitatea acelei persoane de a funcționa în viața de zi cu zi... este afectată", spune Una McCann, MD, profesor de psihiatrie și director al Programului de tulburări de anxietate de la Școala de Medicină Johns Hopkins, la Health. "Poate afecta cu adevărat în mod dăunător viața cuiva".

În cele din urmă, anxietatea poate escalada până la punctul în care o persoană nu-și poate face treaba, nu poate îndeplini sarcinile casnice sau nu poate avea grijă de ea sau de cei dragi așa cum ar face-o în mod normal, explică Dr. McCann. Cunoașterea a ceea ce poate cauza sau agrava anxietatea poate ajuta la prevenirea ajungerii acesteia la acest nivel.

Factorii declanșatori ai anxietății sunt diferiți pentru fiecare persoană, dar iată câteva dintre cele mai frecvente.

1, Credeți că este ceva fizic în neregulă cu voi

 Anxietatea poate proveni adesea din îngrijorarea că există ceva în neregulă cu corpul tău. Toată lumea are îngrijorări cu privire la sănătatea lor din când în când, dar, în funcție de istoricul și personalitatea cuiva, Dr. McCann spune că simptomele fizice pot declanșa o tulburare de anxietate în toată regula dacă îngrijorarea interferează cu funcționarea zilnică.

Simptomele fizice care v-au făcut să începeți să vă simțiți anxios în legătură cu sănătatea dumneavoastră pot fi, de asemenea, foarte asemănătoare cu unele dintre simptomele anxietății în sine - ritm cardiac crescut, hiperventilație, transpirație, senzație de slăbiciune - ceea ce poate duce la un ciclu de anxietate.

2. Îngrijorări pentru cei dragi

Pentru unii, anxietatea nu provine din îngrijorarea pentru ei înșiși, ci mai degrabă din ceea ce li se poate întâmpla celor dragi. Dr. McCann spune că oamenii s-ar putea să se îngrijoreze nu doar de ceva ce li se poate întâmpla copiilor lor, membrilor apropiați ai familiei sau prietenilor, ci și de modul în care ar putea face față dacă ceva rău se întâmplă cu adevărat.

3. Câți bani aveți (sau nu aveți)

Unul dintre motivele pentru care finanțele pot declanșa anxietate este că, în mintea noastră, banii sunt legați de supraviețuire. "Banii sunt cu adevărat o resursă care poate oferi oamenilor un sentiment de siguranță și securitate", a declarat anterior Chloe Carmichael, doctor în psihologie din New York City, pentru Health. "Când simțim că această resursă este rară, îi poate face pe oameni să simtă de fapt că supraviețuirea lor este în pericol la un nivel foarte primar".

Unii dintre factorii comuni de stres financiar au legătură cu preocupările legate de economii, siguranța locului de muncă, salariu, lipsa de cunoștințe financiare, datorii, furt de identitate și compararea averii.

 

4. Luarea anumitor medicamente

Unele medicamente în sine sunt stimulente și, prin urmare, pot declanșa anxietate la anumiți pacienți; printre acestea se numără amfetaminele și metilfenidatul, ambele fiind utilizate în tratamentul tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenție și al narcolepsiei. Dr. McCann spune, de asemenea, că unele antidepresive și unele medicamente antiasmatice pot fi stimulatoare pentru unele persoane.

 

5. Teama de a fi despărțit de o persoană iubită

Despărțirea de o persoană dragă este un declanșator comun de anxietate pentru copii și adolescenți, dar poate fi un declanșator de anxietate și pentru adulți. Persoanele a căror anxietate este declanșată de gândul de a fi separate de cineva pot avea coșmaruri despre separare sau pot experimenta simptome fizice atunci când separarea are loc sau este anticipată.

 

Pregătirea și gestionarea declanșatorului


Încercați să vă ocupați de activitățile importante de îngrijire de sine înainte de a se produce orice haos, spune Brown. "Ideea aici este că, pentru noi toți, la un moment dat, ceva haotic se va întâmpla. Și astfel, un obiectiv important este să vă gândiți cum vă puteți pregăti pentru eventualul haos prin a avea grijă de voi înșivă acum, astfel încât, atunci când haosul se va produce, să vă simțiți mai rezistent la baza lui."

Atunci când ceva v-a declanșat anxietatea și vă confruntați cu emoții puternice din cauza acesteia, este puțin probabil ca activitățile de autoîngrijire să fie singure suficiente pentru a vă reduce anxietatea, explică Brown. Odată ce această anxietate se declanșează, atunci intră în joc distragerea atenției și practica mindfulness. Deschiderea față de ceilalți despre ceea ce trăiești poate, de asemenea, să-ți valideze emoțiile și să te ajute să treci peste anxietatea pe care declanșatorul a inițiat-o.

Identificarea și tratarea acestor declanșatori mai devreme decât mai târziu ar putea fi de ajutor în gestionarea anxietății. Dar dacă anxietatea a ajuns la un punct în care simțiți că este deja scăpată de sub control, Dr. McCann spune că un specialist vă poate ajuta: "Vestea cu adevărat bună este că există tratamente - atât medicamente, cât și tratamente comportamentale - pentru toate tulburările de anxietate, precum și pentru factorii de stres care ar putea să-i facă pe oameni anxioși."



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel