TOP 3 obiceiuri NESĂNĂTOASE care îți afectează sănătatea creierului

Data publicării:
creier, foto unplash
Descriere foto: creier, foto unplash

Iată cele 3 obiceiuri care își afectează profund sănătatea creierului.

Creierul tău este diferit de orice altă parte a corpului tău - deși probabil că știai deja asta. Spre deosebire de mușchi, nu vă puteți menține creierul sănătos și funcțional doar prin ridicarea de greutăți; cu toate acestea, există multe modalități de a crește puterea funcției creierului și de a rămâne ager. 


S-au făcut multe cercetări în ceea ce privește menținerea creierului nostru sănătos pe măsură ce îmbătrânim în legătură cu Alzheimer și demența, iar o informație iese în evidență printre celelalte. Potrivit Harvard Health, doar îmbătrânirea nu este suficientă pentru a duce la declin cognitiv. Declinul cognitiv vine de obicei din cauza unor afecțiuni neuro-aturale, cum ar fi leziuni sau boli ale creierului. Acordarea priorității sănătății creierului prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase este o modalitate excelentă de a reduce riscul de a dezvolta o boală neurologică care ar putea duce la un declin cognitiv mai accentuat în viitor. 

Purtarea de căști prea des sau prea mult timp

Probabil că ați auzit că ascultarea muzicii la volum ridicat la căști nu este tocmai bună pentru auzul dumneavoastră și probabil că știți că nu doar adolescenții se implică în această activitate. 

Redarea muzicii la volum ridicat în căști într-un mediu puternic poate avea un impact asupra creierului și poate duce la pierderea auzului indusă de zgomot, tinitus și amețeli. Pentru a combate acest lucru, dați volumul mai încet atunci când vă bucurați de divertismentul audio. Utilizarea căștilor cu anulare a zgomotului și a modelelor over-the-ear vă poate ajuta, de asemenea, să vă mențineți un auz impecabil pe măsură ce îmbătrâniți (Columbia India Hospitals). 


Infecțiile urechilor reprezintă, de asemenea, un risc. O infecție a urechii poate părea mai degrabă un inconvenient minor decât o afecțiune care dăunează creierului; cu toate acestea, infecțiile urechii pot duce la abcese cerebrale și meningită, potrivit Loyola University Health System (Science Daily).

Purtarea prea frecventă a căștilor de ureche poate crește numărul de bacterii din interiorul canalului auditiv, ceea ce duce la infecții (Health Shots). Purtarea excesivă a căștilor poate duce, de asemenea, la un exces de ceară de urechi, care ar putea provoca, de asemenea, o infecție. Este recomandat să limitați timpul petrecut purtând căști. Și, bineînțeles, nu uitați să le dezinfectați în mod regulat.

Nu dormi suficient

Trăim într-o eră și o cultură care glorifică munca în exces și zgârcenia cu somnul; cu toate acestea, ultima parte a acestei ecuații poate avea efecte extrem de dăunătoare asupra sănătății creierului tău. Privarea creierului tău de odihnă poate lăsa efecte de durată asupra funcționalității tale, mai ales atunci când se întâmplă de mai multe ori. În mod interesant și înspăimântător, chiar și o singură noapte de somn slab poate crește cantitatea de beta-amiloid, o proteină care a fost legată de boala Alzheimer, în creierul dumneavoastră, potrivit Fundației Dana. În plus, lipsa somnului a fost legată și de unele tulburări psihiatrice neurodegenerative. 


Mănânci prea mult zahăr

Cu toții putem accepta, în general, că a mânca prea mult zahăr are efecte dăunătoare asupra sănătății dinților și a taliei noastre. Dar se pare că un consum exagerat de dulciuri poate avea un impact și asupra sănătății creierului. Consumul excesiv de zahăr poate duce la dependență de zahăr, probleme de memorie și deficiențe generalizate de sănătate, potrivit Texas Institute for Neurological Disorders. Nivelurile de dopamină pot fi perturbate dacă există prea multă glucoză, sau zahăr, în creier. Consumul excesiv de zahăr pe termen lung poate chiar să modifice expresia genelor și disponibilitatea receptorilor de dopamină din creier.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel