Top 10 cele mai bune seriale TV HORROR din toate timpurile

Data actualizării: | Data publicării:
Foto Freepik
Descriere foto: Foto Freepik

Horrorul nu a fost niciodată limitat doar la marele ecran. Genul a strălucit și pe micile ecrane. Iată care sunt cele 10 seriale de groază care au cucerit o lume întreagă.  


Filmele de groază nu s-au limitat niciodată doar la marele ecran. În timp ce mersul la cinematograf pentru a prinde cel mai recent film înfricoșător este întotdeauna un deliciu, fanii horror-ului își pot lua porția de sperieturi de pe canapea în timp ce urmăresc un serial de televiziune - sau pe streaming. Serialele de groază  oferă mai mult timp și posibilitatea de a te atașa și mai mult de personaje, ceea ce face ca durerea să fie cu atât mai mare atunci când acestea sunt omorâte.

 

Unii ar putea crede că horror-ul și televiziunea nu se potrivesc cu adevărat, deoarece narațiunea tradițională a poveștilor înfricoșătoare nu funcționează la fel de bine ca în film. Cu toate acestea, serialele  horror există de mult timp, adesea în format antologic, în care fiecare episod este dedicat unei povești separate, fără nicio legătură cu alte episoade. Dar serviciile de streaming au dat un nou suflu genului horror în ultimii ani. De exemplu, The Last of Us este un serial recent despre care fanii sunt înnebuniți. 

Iată care sunt cele mai bune 10 de seriale TV horror din toate timpurile.

 

10. Strada Ripper -  Ripper Street

Serialul britanic de mister și dramă Ripper Street îi are în rolurile principale pe Matthew Macfadyen, Jerome Flynn, Adam Rothenberg și MyAnna Buring. Difuzat din 2012 până în 2016, cu cinci sezoane, serialul este plasat în Whitechapel, în East End-ul Londrei, în 1889, la șase luni după infamele crime ale lui Jack Spintecătorul. Serialul urmărește urmările crimelor, în care Divizia H este însărcinată cu menținerea ordinii în districtul Whitechapel din cauza stării sale acum haotice.

 


9. Bates Motel


Bates Motel este un serial de televiziune de groază psihologică, difuzat din martie 2013 până în aprilie 2017, cu cinci sezoane. Acționează ca un prequel contemporan al filmului Psycho din 1960 al lui Alfred Hitchcock, descriind viețile lui Norman Nates și a mamei sale Norma înainte de evenimentele din film, deși într-un cadru modern. Începe în Arizona, cu moartea soțului Normei, după care aceasta cumpără un motel în Oregon pentru ca ea și fiul ei să poată începe o nouă viață.

De-a lungul serialului, boala mintală a lui Norman devine periculoasă, iar Norma se străduiește să-și protejeze fiul și pe cei din jur de el însuși. Bates Motel îi are în distribuție pe Freddie Highmore, Vera Farmiga, Max Thieriot, Olivia Cooke și Nestor Carbonell.

 

8. Supranatural

Creat de Erik Kripke, Supernatural este un serial de televiziune de dramă fantasy de groază, care a fost difuzat din septembrie 2005 până în noiembrie 2020, cu cincisprezece sezoane însumând un total de 327 de episoade. Serialul îi are ca protagoniști pe Jared Padalecki în rolul lui Sam Winchester și Jensen Ackles în rolul lui Dean Winchester, doi frați care vânează demoni, fantome, monștri și alte ființe supranaturale în toată țara. Alături de Padalecki și Ackles, joacă Misha Collins, Mark Sheppard și Jim Beaver.

Cel de-al cincilea sezon din Supernatural a încheiat povestea principală, apocalipsa care prezintă bătălia dintre arhanghelii Mihail și Lucifer și determinarea fraților de a o opri și de a preveni moartea a milioane de oameni. În urma încheierii celui de-al cincilea sezon, Kripke a părăsit serialul în calitate de showrunner. Acesta a continuat pentru încă 10 sezoane și, până la sezonul al 11-lea, a devenit cel mai longeviv serial american de televiziune fantasy live-action.

 

 

7. Alfred Hitchcock prezintă

Alfred Hitchcock Presents este un serial antologic de televiziune creat, prezentat și produs de Hitchcock însuși, difuzat între 1955 și 1965. Urmează o serie de antologii literare care acoperă elemente de crimă, groază, dramă și comedie despre diferite persoane cu diferite medii care comit crime, sinucideri și alte crime cauzate de anumite motivații.

Serialul este bine cunoscut pentru secvența de titlu, în care o cameră de filmat intră în fundal pe o caricatură simplă a profilului lui Hitchcock pe tema muzicală "Marșul funerar al unei marionete" de Charles Gounod. Hitchcock apare apoi într-o siluetă și apoi se îndreaptă spre centrul ecranului, spunând aproape întotdeauna "Bună seara". El introduce povestea dintr-un studio gol, urmată de un episod de treizeci de minute. După aceea, Hitchcock reapare și încheie emisiunea.

 


6. Dosarele X

Dosarele X (The X-Files), de Chris Carter, este un serial dramatic științifico-fantastic difuzat inițial din septembrie 1993 până în mai 2002 pe Fox. Serialul original a avut nouă sezoane, totalizând 202 episoade. Un al 10-lea sezon scurt de șase episoade a fost difuzat în 2016, urmat de un al 11-lea sezon de 10 episoade din ianuarie până în martie 2018. În plus, au fost lansate două filme de lung metraj, The X-Files în 1998 și filmul independent The X-Files: I Want to Believe (Vreau să cred) în 2008.

Cu David Duchovny și Gillian Anderson în rolurile agenților speciali FBI Fox Mulder și, respectiv, Dana Scully, serialul îi urmărește pe cei doi agenți în timp ce investighează cazuri nerezolvate care implică fenomene paranormale, numite "Dosarele X". Mulder este un supranaturalist, un profiler criminalist priceput și un teoretician al conspirațiilor, în timp ce Scully este un doctor în medicină și un sceptic care a fost desemnat să analizeze științific descoperirile lui Mulder.

 


5. Ce facem în umbră - What We Do in the Shadows

What We Do in the Shadows (Ce facem în umbră) este un serial de televiziune de comedie horror de tip mockumentary care a început să fie difuzat pe 27 martie 2019. Până în prezent, au fost difuzate patru sezoane și a fost reînnoit pentru un al cincilea și al șaselea sezon, al cincilea urmând să aibă premiera pe 13 iulie 2023. Acesta este al doilea serial de televiziune bazat pe filmul cu același nume din 2014, scris de Jemaine Clement, care a creat și acest serial, și Taika Waititi.

Cu Kayvan Novak, Matt Berry, Natasia Demetriou, Harvey Guillen și Mark Proksch în rolurile principale, What We Do in the Shadows urmărește patru colegi de cameră vampiri din Staten Island. Nando, Laszlo și Nadja sunt vampiri tradiționali, în timp ce Colin Robinson este un vampir energetic.

 

4. Oglinda neagră - Black Mirror

Un alt serial antologic de groază, Black Mirror explorează o diversitate de genuri în fiecare episod, deși cele mai multe sunt plasate în distopii din viitorul apropiat cu tehnologie SF. Este inspirat de The Twilight Zone, folosind teme legate de tehnologie și mass-media pentru a comenta probleme sociale contemporane. Black Mirror are 27 de episoade în șase sezoane, un episod special și un film interactiv numit Black Mirror: Bandersnatch, care a fost lansat în 2018.

Mulți critici consideră că este unul dintre cele mai bune seriale de televiziune din anii 2010, fiind foarte bine primit de critici. Episoadele ulterioare includ ouă de Paște care fac trimitere la alte episoade, cum ar fi canalul de știri fictiv UKN care reapare în mai multe episoade

 

 

3. Stranger Things

Stranger Things (Stranger Things) este un serial de groază științifico-fantastic  creat de frații Duffer. Primul sezon a debutat pe Netflix la 15 iulie 2016, iar până în prezent au fost difuzate patru sezoane. În februarie 2022, a fost reînnoit pentru un al cincilea și ultimul sezon. Serialul este plasat în anii 1980 în orașul fictiv Hawkins, Indiana. Locuitorii sunt afectați de o dimensiune alternativă ostilă cunoscută sub numele de Upside Down, după ce experimente secrete cu paranormalul și supranaturalul sunt efectuate la Laboratorul Național Hawkins din apropiere.

În Stranger Things joacă Winona Ryder, David Harbour, Finn Wolfhard, Millie Bobby Brown, Gaten Matarazzo, Caleb McLaughlin, Natalia Dyer, Charlie Heaton, Matthew Modine, Noah Schnapp, Sadie Sink, Joe Keery, Dacre Montgomery, Maya Hawke și Jamie Campbell Bower.


2. The Last of Us


Bazat pe jocul video cu același nume din 2013, The Last of Us este un serial dramatic post-apocaliptic cu Pedro Pascal și Bella Ramsey. Serialul este plasat 20 de ani după o pandemie în care o ciupercă infectează o gazdă și o face să se transforme în creaturi asemănătoare unor zombi, numite clickeri, prăbușind astfel societatea. Serialul îl urmărește pe contrabandistul Joel, care este însărcinat să o escorteze pe Ellie, o adolescentă imună la infecție, prin Statele Unite post-apocaliptice. În prezent, există un sezon din The Last of Us pe HBO, cu nouă episoade. În ianuarie 2023, serialul a fost reînnoit pentru un al doilea sezon.

 


1. Zona Crepusculară - The Twilight Zone


Cel mai bine cotat serial de televiziune horror de pe această listă este The Twilight Zone. Difuzat între 2 octombrie 1959 și 19 iunie 1964, cu 156 de episoade, The Twilight Zone prezintă episoade individuale ca povești de sine stătătoare în care personajele se confruntă cu evenimente tulburătoare și neobișnuite, o experiență supranumită "intrarea în Zona Crepusculară". Episoadele se încheie adesea cu o surpriză și o morală.

În timp ce este clasat și ca fiind unul dintre cele mai bune seriale de televiziune horror, The Twilight Zone este, de asemenea, considerat pe scară largă ca fiind unul dintre cele mai bune seriale de televiziune din toate timpurile. Fiind un serial antologic, serialul a oferit o selecție vastă de vedete invitate pentru fiecare episod, în multe dintre ele fiind prezenți actori care aveau să devină celebri mai târziu, precum Dennis Hopper, Burt Reynolds, Constance Ford, William Shatner și Joyce Van Patten. De la încheierea sa în 1964, The Twilight Zone a cunoscut trei reluări, în 1985, 2002 și 2019, potrivit movieweb. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Cinematografie


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel