Toma Caragiu și Margareta Pogonat, filmul românesc care a făcut o avere. Pe post de recuzită s-a folosit o mână de mort reală

Sursă foto: Youtube/ TVR Arhivă
Descriere foto: Sursă foto: Youtube/ TVR Arhivă

Toma Caragiu și Margareta Pogonat au jucat într-un film românesc care a rupt audiența în două, la acea vreme. Scena cu mâna de mort folosită de la morgă a îngrozit publicul.

Filmul "Actorul și sălbaticii" aduce în prim-plan viața și cariera legendarului Constantin Tănase, considerat cel mai mare actor de comedie și de vodevil din România. Pelicula, cu o durată neobișnuit de lungă de două ore și jumătate, surprinde publicul prin amploarea și profunzimea povestirii sale.

Deși în perioada respectivă majoritatea filmelor aveau o durată medie de aproximativ 100 de minute, "Actorul și sălbaticii" se remarcă prin faptul că oferă o perspectivă detaliată asupra vieții și operei lui Constantin Tănase. Această abordare mai extinsă permite explorarea mai profundă a personalității și contribuției sale la arta teatrală și cinematografică.

Actorul și sălbaticii, filmul care a produs o avere. S-a  adus o mână de mort de la morgă, reală

Filmul a avut un impact semnificativ în rândul publicului român, fiind vizionat de aproximativ 5,4 milioane de spectatori în perioada comunistă. Succesul său se reflectă și în randamentul financiar satisfăcător, luând în considerare prețul mediu al biletelor de film din acea perioadă. Cu toate că prezintă unele inexactități istorice, pelicula a devenit un clasic al cinematografiei românești și este încă apreciată și difuzată în prezent.

"Actorul și sălbaticii" se concentrează pe viața lui Constantin Tănase, artistul care a creat un personaj iconic în teatrul românesc. Interpretat în mod remarcabil de Toma Caragiu, personajul Costică Caratase este cunoscut pentru umorul său îndrăzneț și capacitatea de a râde de extrema dreaptă aflată la putere în România.

Povestea filmului se desfășoară în jurul eforturilor lui Costică și soției sale, interpretată de Margareta Pogonat, de a-și menține spectacolul în ciuda cenzurii și interdicțiilor impuse de autorități. Într-un context tensionat, ei se confruntă cu amenințări și chiar cu un mesaj macabru primit acasă, sub forma unei mâini provenite de la morgă. Aceste elemente contribuie la construirea unei atmosfere dramatice și pline de suspans în film.

Pe lângă interpretările remarcabile ale lui Toma Caragiu și Margareta Pogonat, în peliculă apar și alte personalități de marcă ale cinematografiei românești, precum Mircea Albulescu, Ion Besoiu, Guță Popescu și Mircea Diaconu. Chimia și complicitatea tandră dintre personajele interpretate de Toma Caragiu și Margareta Pogonat adaugă un strat de autenticitate și emoție în povestea filmului.

Un moment remarcabil în film este scena în care Constantin Tănase moare pe scenă, după ce interpretează o ultimă scenetă prin care ridiculizează politicienii de extremă dreaptă din România. Această secvență impresionantă și dramatică subliniază spiritul critic al lui Tănase și impactul său asupra societății vremii.

Pelicula este inspirată din viața lui Constantin Tănase, ea nu reflectă evenimentele reale

În viața reală, Constantin Tănase a murit în 29 august 1945, iar extrema dreaptă fusese deja eliminată. Există speculații și teorii conform cărora ar fi fost omorât de soldații ruși. Deși filmul aduce o interpretare artistică a finalului vieții lui Tănase, intervenția personajului interpretat de Toma Caragiu pentru a cere rescrierea finalului este fictivă și nu reflectă evenimentele reale.

"Actorul și sălbaticii" rămâne un film emblematic și apreciat în cinematografia românească, oferind o incursiune captivantă în viața și opera unuia dintre cei mai influenți și iubiți actori de comedie ai României.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: George Eduard Caramiciu | Dată: 08 iul 2023, 13:38 | Categorie: Showbiz


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience