Tim Burton: „Am crescut uitându-mă la filme cu monștri, cu vibe-ul creat de ceea ce însemna Transilvania, Munții Carpați și poveștile cu Dracula

Data actualizării: | Data publicării:
Tim Burton, foto Instagram
Descriere foto: Tim Burton, foto Instagram

Tim Burton a acordat un interviu in exclusivitate pentru urban.ro in care a povestit experienta sa de pe platourile de filmare din Romania pentru serialul Netflix Wednesday.

Serialul care are 8 episoade si ii are in distributie pe Jenna Ortega, Catherine Zeta Jones, Luis Guzmán, Christina Ricci, Gwendoline Christie va avea premiera pe Netflix pe 23 noiembrie.

Peste 200 de oameni au muncit in echipele care au construit decorurile in Buftea, care au transformat Academia Nevermore in realitate tridimensionala, dar dincolo de scenografi, tamplari, zugravi, costumiere si make-up artisti, o parte importanta din industria de cinema din Romania, din partea de productie, lumini, imagine, sunet si tot ceea ce tine de tehnicul unei filmari, a fost implicata in aceasta productie.

 

Daca va veti uita pe genericul final al fiecarui episod veti descoperi nume importante din cinematografia noastra – Tudor Lucaciu care aici asigura imaginea pentru o echipa separata (si care are in portofoliu filme regizate de Radu Muntean sau Razvan Radulescu, cu prezente la Cannes sau la Berlin: “Marti, dupa Craciun”, “Felicia, inainte de toate”) si Liviu Pojoni Jr sunt doar doi dintre cei care au muncit pentru toate cele 8 episoade ale serialului, noteaza urban.ro

Unul dintre rolurile cu cea mai mare intindere in economia filmului il are magicianul romani, Victor Dorobantu care este THING, mana stranie, prietenul cel mai bun al lui Wednesday.

“Victor a fost distribuit ca actor, nu e doar o mana pentru mine. El e personaj complet. Am facut auditii ca pentru oricare actor din poveste, i-am pus pe toti sa vorbeasca prin mainile lor. Iar el are o structura si o expresivitate si o emotie a mainii, o tipologie pe care o simti cand o vezi chiar daca nu o descrii in detaliu in cuvinte. E foarte expresiv, are o foarte buna mobilitate si coordinare a mainii si a inteles foarte bine ce inseamna sa faci actorie prin mana ta. A fost minunat ca l-am gasit exact asa cum imi imaginam ca trebuie sa fie The Thing si ca era acolo langa noi, in Romania”, spune Burton despre personajul care o insoteste pe Wednesday in toate episoadele.

Echipa de actori romani ii mai include pe George Burcea care e servitorul Lurch, pe Cezar Grumazescu care e antrenorul Vlad al scolii Nevermore, 

Ca sa fie creata insa lumea imaginata de Tim Burton, la 30 de minute distanta de Bucuresti, in Buftea au fost construite doua orase, iar spectatorii vor descoperi in serial cadre din gara Sinaia, dar si imagini din cateva cladiri spectaculoase din capitala, din Sinaia si Bran.

“Am filmat in studiouri langa Bucuresti, dar si la Sinaia in gara, si prin padurile din apropierea capitalei. Bucurestiul e un oras care are multe lucruri de oferit, am folosit locatii frumoase, Casa Scriitorilor care e un loc foarte special, exista acolo un amestec foarte interesant de lucruri si locuri”, a declarat Tim Burton pentru urban.ro 

Filmul marcheaza si o alta premiera pentru industria noastra: o femeie din Romania e producator al unui serial Netflix international. E vorba de Carmen Pepelea care mai are in portofoliu ca producator filmul „Voyagers” cu Colin Farrell si Lily Rose Depp protagonisti, sau ca production manager „Wonder Woman” si „300: Rise of an Empire”.

Ea a fost cea care s-a aflat in spatele intregii organizari din Romania, in perioada de pandemie, cu o desfasurare impresionanta de actori veniti din toate colturile lumii, cu zeci de locatii in tara, cu decoruri complicate de construit, dar care a avut grija si de confortul emotional al lui Chaterine Zeta Jones, Jenna Ortega, Christina Ricci, Gwendoline Christie.

““Mi-a placut foarte mult ca s-a filmat in Romania, a fost ca o noua experienta in care eram si eu pus, nu doar in partea de productie si regie film. Am crescut uitandu-ma la filme cu monstri, cu vibe-ul creat de ceea ce insemna Transilvania, Muntii Carpati si povestile cu Dracula si, sa vin sa experimentez totul direct, e ceva memorabil. Pentru ca, de fapt, ce am descoperit la fata locului a fost ca oamenii sunt extraordinari, pe bune. Foarte muncitori, foarte atenti la detaliile mestesugului lor si asta a fost foarte inspirational pentru mine. E foarte placut cand faci ce-ti place cu oameni care-ti plac. Un loc nou aduce si o energie noua, care inseamna un imbold creativ pentru mine si m-a ajutat mult intregul context de acolo pe durata filmarilor”, a declarat pentru urban.ro Tim Burton.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Cinematografie


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel