TIFF 2022:Filmul "Sparta", retras după ce regizorul Ulrich Seidl a fost acuzat că ar fi exploatat minori români

Data publicării:
Ulrich Seidl, foto Facebook
Descriere foto: Ulrich Seidl, foto Facebook

"Sparta", un film al regizorului austriac Ulrich Seidl care se concentrează pe pedofilie, cu scene de alcoolism, violenţă şi nuditate, nu va avea premiera mondială, vineri, la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto (TIFF) ca urmare a preocupărilor exprimate în legătură cu folosirea copiilor actori.

Filmul a fost retras, au anunţat organizatorii festivalului într-o scurtă declaraţie afişată pe site-ul evenimentului, fără a oferi motive.

O purtătoare de cuvânt a companiei de producţie a lui Seidl a declarat pentru DPA la Viena că decizia a aparţinut festivalului şi nu regizorului.

Publicaţia germană de ştiri Der Spiegel a relatat săptămâna trecută despre acuzaţii conform cărora copiii au fost expuşi la alcoolism, violenţă şi nuditate, fără o pregătire suficientă şi fără supravegherea cuvenită. Mai mult, regizorul ar fi încălcat normele şi instrucţiunile în vigoare pentru lucrul cu minori în cinematografie.

Acuzaţiile actorilor şi ale părinţilor lor au fost publicate anonim.

Seidl, în vârstă de 59 de ani, a respins imediat acuzaţiile. "Am cel mai mare respect pentru toţi actorii şi nu aş lua niciodată decizii care le-ar pune în vreun fel în pericol bunăstarea fizică sau psihologică", a scris el pe site-ul său.

Regizorul a insistat că nu au fost încălcate limite etice sau morale.

Conform investigaţiei Der Spiegel, regizorul austriac le-a ascuns în mod deliberat minorilor - actori neprofesionişti cu vârste între 9 şi 16 ani - şi părinţilor acestora faptul că pelicula abordează tema pedofiliei. Ulrich Seidl a susţinut că părinţii şi minorii au fost informaţi despre conţinutul peliculei şi li s-a spus că în film este vorba despre un adult ''care se simte atras de copii'' şi ''îşi asumă un fel de rol de părinte'', conform EFE.

Filmul, care se bazează pe evenimente reale, este centrat pe un bărbat austriac care se confruntă cu tendinţele sale pedofile după ce se mută în România şi transformă o şcoală rurală părăsită într-un loc în care băieţii duc o viaţă lipsită de griji jucând jocuri şi practicând sport. Pelicula a fost turnată în anii 2018-2019 în nord-vestul României.

"Sparta" este programat să fie prezentat la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian, la 18 septembrie, notează Agerpres



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Cinematografie


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel