TEF, cea mai eficientă metodă care te ajută să slăbești. Mihaela Bilic: „Informația este reală și cat se poate de științifică” 

Data publicării:
Mihaela Bilic, captură video youtube/ La Măruță
Descriere foto: Mihaela Bilic, captură video youtube/ La Măruță

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat ce este TEF și cum ne ajută să slăbim.

TEF este acronimul pentru termenul de Efect Termic al Alimentelor (thermic effect of food). Acesta reprezintă energia consumată de organism pentru a digera, absorbi și procesa nutrienții din alimentele pe care le consumăm. Practic, atunci când mâncăm, corpul nostru trebuie să folosească energie pentru a descompune alimentele.

Ce este TEF și cum ne ajută să slăbim: „10% din cheltuielile energetice zilnice se datorează efectului termic al alimentelor”

Mihaela Bilic a vorbit pe rețelele sociale despre conceptul TEF (thermic effect of food) și modul în care acesta poate contribui la procesul de slăbire. Medicul nutriționist a precizat că TEF reprezintă 10% din cheltuielile energetice zilnice ale organismului, fiind rezultatul procesului de digestie, absorbție și metabolizare a nutrienților. Acest efect termic al alimentelor determină o creștere a arderilor calorice și ajută la slăbit.

„Cine/ce ne ajută la slăbit? 10% din cheltuielile energetice zilnice se datorează efectului termic al alimentelor sau TEF (thermic effect of food). Este un consum de calorii indus de mâncare, o termogeneză obligatorie (producție de căldură) rezultată din digestia, absorbția și metabolizarea nutrienților. Ne încălzim la propriu și la figurat după ce mâncăm, iar asta ajută la slăbit”, a scris medicul nutriționist Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.

Citește și: Leguma care poate preveni cancerul la sân și are un conținut bogat de vitamina C. Este bună pentru orice dietă și îmbunătățește digestia

„Mâncarea picantă intensifică și prelungește efectele TEF timp de 3 ore după masă”

De asemenea, condimentele, frigul, cafeina și nicotina pot crește TEF-ul și pot intensifica procesul de slăbire. De exemplu, mâncarea picantă poate prelungi efectele TEF timp de 3 ore după masă, iar fiecare ceașcă de cafea poate crește nivelul TEF cu 8-10%, iar nicotina are un efect similar.

„TEF variază în funcție de compoziția dietei, fiind mai mare după consumul de carbohidrați și proteine decât pentru grăsimi. Grăsimea din mâncare este foarte eficient transformată în grăsime de rezervă (cu “pierderi” de doar 4%), față de carbohidrați și proteine, unde randamentul este mai scăzut iar pierderile sunt de 25%.

Cine mai are efect de slăbit prin creșterea TEF? Condimentele, frigul, cafeina și nicotina!! Mâncarea picantă intensifică și prelungește efectele TEF timp de 3 ore după masă. Fiecare ceașcă de cafea crește cu 8-10% nivelul TEF, iar nicotina are un efect similar.

Acum, în funcție de cât de mult/tare vă doriți să slăbiți, vă las pe voi să alegeți “ingredientele” potrivite pentru accelerarea metabolismului. Chiar dacă este ilegal/imoral să vă îndemn să fiți vicioși, informația este reală și cat se poate de științifică”, a mai scris medicul nutriționist Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.

Citește și: Alimentul care te ajută să slăbești mai repede. Trebuie să-l mănânci zilnic. Mihaela Bilic: „Lucrurile sunt științifice și demonstrate”

Citește și: Cum să alegi corect fructele din supermarket. Mihaela Bilic: „Dacă vă plac, atunci cumpărați-le deja bine coapte”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel