Suplimentele luate de sportivi ca să-și crească performanța: periculoase pentru inimă și posibil fatale. STUDIU

Data publicării:
Imagine cu caracter ilustrativ, sursa unsplash
Descriere foto: Imagine cu caracter ilustrativ, sursa unsplash

Suplimentele nutritive luate de sportivi pentru a crește performanța prezintă riscuri pentru inimă, inclusiv de deces, potrivit unei declarații a Societății Europene de Cardiologie (ESC) publicată astăzi în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă.

„Suplimentele nutritive sunt considerate în mod obișnuit ca substanțe fără riscuri care pot îmbunătăți performanța. (...) Unele suplimente nutritive, inclusiv diverse extracte din plante și „naturale”, pot prezenta un risc grav pentru sănătate, iar sportivii pot chiar risca să încalce regulile anti-doping”, se arată în declarația lucrarea Societății Europene de Cardiologie (ESC) publicată astăzi în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă.

„Aleții care folosesc suplimente de multe ori nu au cunoștințe cu privire la efectele acestora asupra performanței sportive și asupra sănătății generale”, continuă documentul. „Se raportează că majoritatea sportivilor primesc sfaturi nutriționale de la antrenori, colegi sportivi, membri ai familiei și prieteni, ceea ce înseamnă că sunt necesare intervenții educaționale mai ample, la o vârstă fragedă.”

Potrivit experților Societății Europene de Cardiologie (ESC), sportivii care folosesc suplimente nutritive trebuie să știe că:

- Un supliment natural nu este neapărat un supliment sigur.
- Utilizați produse de la producători consacrați cu standarde de calitate bune cunoscute.
- Sportivii sunt personal responsabili pentru orice substanțe pe care le consumă.
- Ignoranța nu este acceptată ca scuză în legătură cu un test antidoping pozitiv.

 

Citește continuarea pe DC MEDICALGoogle News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel