Cât de toxic este alcoolul. Dr. Radu Țincu, semnal de alarmă: „E corelat cu foarte multe variante de cancer, în principal în zona digestivă”

Data publicării:
DC Media
EXCLUSIV
Descriere foto: DC Media

Conf. Univ. Dr. Radu Ciprian Țincu, medic primar cu dublă specializare: ATI și toxicologie, a participat la dezbaterea din cadrul campaniei: ''Cum reducem riscurile din viața de zi cu zi’’, unde a vorbit despre pericolele consumului de alcool. Această dezbatere a fost organizată de DC Media Grup ( trust media din care fac parte DCNews, DCBusiness, DCMedical, ȘtiriDiaspora, Defense România, Spectacola, Astrosens, DCNewsTV, RadioDCNews și Părinți și Pitici), iar subiectul este reducerea riscurilor asociate vieții moderne.  

Conf. Univ. Dr. Radu Ciprian ne spune că alcoolul reprezintă un element toxic, chiar și în cantități mici, mai ales dacă este consumat zilnic. Pe lângă faptul că acesta produce depresie din cauza trecerii de la o stare de euforie la una sobră prea repede, acesta ne poate face să dezvoltăm și boli, precum cancerul, cu precădere în zona digestivă. De asemenea, specialistul a mai tras atenția și asupra consumului de alcool înainte de somn sau chiar luat cu medicamente. Alcoolul înainte de culcare are efecte negative asupra unei zone a creierului care ar trebui să ne ajute să ne odihnim.

„Alcoolul reprezintă un alt element toxic. Toate studiile actuale arată faptul că dacă consumăm alcool, chiar și în cantitate mică, el reprezintă un toxic. Principalul metabolit al alcoolului etilic (n.r. Metabolitul este o substanță care contribuie la procesele de metabolism.; metabolismul este procesul de digerare în stomac)  e toxic și este corelat cu foarte multe variante de cancer, în principal cancerul în zona digestivă. Dar, dincolo de asta, am foarte mulți pacienți care consumă alcool și vin la toxicolog să încercăm să reducem cât mai mult efectele toxice.

Alcoolul produce depresie. În mod paradoxal, oamenii îl beau pentru buna dispoziție, dar majoritatea dintre ei sfârșesc prin a dezvolta depresie, iar al doilea element pe care l-am observat, este că mulți îl beau că au impresia ca dorm mai bine. Sunt mulți oameni care combină medicamentele cu alcool ca să aibă un efect cât mai mare în timpul somnului. Trebuie să le spunem oamenilor că alcoolul consumat înainte de culcare scade calitatea somnului. Calitatea somnului însemnând ciclurile de somn, reduce acele perioade de REM ( n.r. Abreviere de la Mișcare rapidă a ochilor; este faza somnului în care se produc cele mai numeroase și cele mai intense vise), determină coșmaruri, deci în niciun caz nu rezolvă insomnia.

Oamenii beau de supărare de cele mai multe ori, dar culmea, acest lucru îi face să se adâncească în depresie. Se întâmplă acest lucru deoarece, alcoolul, ca orice substanță psihoactivă te pune între două lumi. Ai probleme, te duci te-ai îmbătat, pare că s-au terminat problemele, te trezești, și ele reapar. Acest du-te-vino între două realități determină o stare de depresie pentru că îți dai seama că nu s-a rezolvat nimic. Cum spunea un filosof de altădată: „Alcoolul nu oferă răspunsuri, doar te face să uiți întrebarea pentru o perioadă scurtă de timp”. Nu ar trebui să recurgem când avem probleme la alcool deoarece nu facem decât să mergem și mai jos în problemele respective.”, a precizat Conf. Univ. Dr. Radu Ciprian Țincu, în dezbaterea difuzată pe DC News și DC Medical.

Care ar fi cantitatea de alcool rezonabilă să o consumăm și când?

De asemenea, Conf. Univ. Dr. Radu Ciprian Țincu, afirmă că nu ar trebui să bem alcool zilnic. Pe lângă fenomenele prezentate mai sus, consumul de alcool, chiar dacă este des și puțin, ne poate face să dezvoltăm toleranța, un lucru mai periculos decât starea de „distracție” pe care ne-o creează acesta. Astfel, vom avea nevoie de mai multă cantitate de fiecare dată pentru a ajunge la starea dorită. De asemenea, informațiile specialistului arată și efectele alcoolului pe termen lung asupra unor părți ale creierului, și anume ce face să nu mai funcționeze dacă nu suntem chibzuiți.

„Sunt doze date. Mie nu-mi place acea clasificare cu numărul de pahare pe zi sau săptămână. Eu cred că nu ar trebui să bem zilnic alcool. Dacă facem asta, nu mai putem spune dacă am devenit sau nu dependenți. E clar că nu avem cum să avem ocazii în fiecare zi sau stare de spirit pentru a consuma alcool. Trebuie să consumăm intermitent. Cel mai indicat este să-l consumăm în cele mai bune momente de relaționare, să fii un consumator social adică. Cred că trebuie să ne punem problema unei dependențe dacă începem să consumăm de unii singuri alcool acasă. În momentul în care începem să facem acest lucru, cred că ar trebui să ne punem o problemă cu privire la dependență. Pe lângă această dependență, alcoolul mai arată o primejdie, și anume toleranța. Este periculos deoarece atunci când bei alcool o faci ca să te aduci în acea stare de euforie, să te simți bine. Prin urmare, cu aceeași cantitate de alcool nu mai obții acea stare. Și de la un pahar treci la două, de la două treci la patru, pentru că nu poți atinge acea stare de îmbibație alcoolică care să-ți producă și dezinhibiție, și ca să socializezi mai bine. Deci toleranța e un prim pas prin care începem să consumăm mai mult alcool. Consumul de alcool zilnic aduce dezvoltarea unei boli hepatice cronice. Dincolo de asta, alcoolul are o acțiune importantă asupra creierului, consumând multe vitamine necesare. Procesele neuro-cognitive (n.r. Funcțiile de gândire ale creierului) sunt încetinite. Chiar s-a demonstrat că persoanele care consumă alcool în mod frecvent, la o cercetare mai detaliată, au anumite zone nefuncționale la nivelul creierului, ceea ce arată impactul pe care îl are alcoolul.”, a spus Conf. Univ. Dr. Radu Ciprian Țincu.

 

Poți urmări emisiunea integral aici:



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: George Eduard Caramiciu | Categorie: Exclusiv


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel