Stresul „îți scoate peri albi”. Cum îți poți recăpăta culoarea naturală a părului

Data publicării:
Unsplash.com/ autor Lisa Redfern
Descriere foto: Unsplash.com/ autor Lisa Redfern

Un nou studiu a confirmt vechiul zvon care dă vina pe stres pentru albirea timpurie a părului, dar a găsit și soluția pentru a recăpăta culoarea naturală. 

Un nou studiu a constatat că este adevărat că nivelurile ridicate de stres pot face ca părul să albească.


Dacă ești preocupat de păstrarea culorii naturale a părului, ar fi bine să îți găsești timp să te relaxezi. Un nou studiu publicat pe 22 iunie în revista eLife a colectat mostre de păr de la 14 voluntari cu o vârstă medie de 35 de ani, în egală măsură  bărbați și femei. Participanții la studiu au fost apoi rugați să creeze jurnale în care să-și noteze stresul de zi cu zi, în funcție de programul lor săptămânal.

 

Stresul, cel mai mare dușman al culorii părului

 

Echipa de cercetători a folosit apoi o nouă metodă de captare a unor imagini foarte detaliate ale unor particule mici de păr uman pentru a cuantifica gradul de pierdere a pigmentului, permițându-le să vadă până la două zecimi de milimetru, care reprezintă o oră de creștere a părului. După ce au comparat modificările cu înregistrările din jurnalul fiecărui participant, rezultatele au arătat că nivelurile mai ridicate de stres se potriveau cu modificările pigmentului părului.

Părul care a crescut deja nu poate albi brusc din cauza stresului


Deși este pentru prima dată când părul încărunțit și stresul au fost legate cantitativ, nu înseamnă că trebuie să vă așteptați să vă treziți după o săptămână de muncă grea cu părul alb ca zăpada. 


"Atunci când firele de păr se află încă sub piele, sub formă de foliculi, ele sunt supuse influenței hormonilor de stres și a altor lucruri care se întâmplă în mintea și corpul nostru", a declarat într-un comunicat Martin Picard, profesor de medicină comportamentală în cadrul secției de psihiatrie și neurologie de la Colegiul Vagelos de Medici și Chirurgi al Universității Columbia și autorul principal al studiului. "Odată ce firele de păr cresc, acestea se întăresc și cristalizează permanent aceste expuneri într-o formă stabilă".


În schimb, cercetătorii spun că schimbările provocate de un stres major au fost mult mai graduale.

 "Dacă vă uitați atent la un fir de păr, acesta va părea că are aceeași culoare pe tot parcursul creșterii sale, cu excepția cazului în care există o tranziție majoră. Sub un scaner de înaltă rezoluție, vezi variații mici și subtile de culoare, iar asta este ceea ce măsurăm noi", a explicat Picard.

 

Rezultatele au arătat, de asemenea, că încărunțirea din cauza stresului nu a fost o schimbare permanentă.

 

Din fericire, faptul că șeful tău îți face viața amară la birou nu înseamnă neapărat că îți dispare permanent culoarea părului. Cercetătorii au descoperit că, odată ce stresul a fost înlăturat, foliculii de păr au revenit la producerea unor niveluri mai normale de pigment în fiecare fir - în unele cazuri, aproape imediat. "A existat o persoană care a plecat în vacanță, iar cinci fire de păr au revenit la culoarea naturală", a spus Picard.

Albirea nu mai este reversibilă la persoanele în vârstă

Autorii studiului au subliniat, de asemenea, limitările în ceea ce privește persoanele care ar putea observa modificări ale culorii părului lor. "Nu credem că reducerea stresului la o persoană în vârstă de 70 de ani, care a încărunțit ani de zile, îi va închide părul la culoare sau că o creștere a stresului la un copil de 10 ani va fi suficientă pentru a-i albi părul", a explicat Picard.

 

Albirea cauzată de stres poate fi „anulată”

 

Descoperirile ar putea ajuta la clarificarea procesului de îmbătrânire umană și ar putea ajuta oamenii de știință să îl "inverseze".

Cercetătorii au concluzionat în cele din urmă că rezultatele lor au arătat că factorii externi ar putea juca un rol major în schimbările pe care le suferă organismul pe măsură ce îmbătrânim, ceea ce înseamnă că ar putea exista implicații majore pentru înțelegerea procesului de îmbătrânire. 

"La fel cum inelele din trunchiul unui copac conțin informații despre deceniile trecute din viața unui copac, părul nostru conține informații despre istoria noastră biologică", a declarat Picard.

 "Înțelegerea mecanismelor care permit firelor de păr gri "vechi" să revină la stările lor pigmentate "tinere" ar putea oferi noi indicii despre maleabilitatea îmbătrânirii umane în general și despre modul în care aceasta este influențată de stres."


Picard a concluzionat: "Datele noastre se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi care demonstrează că îmbătrânirea umană nu este un proces biologic liniar și fix, ci poate fi, cel puțin în parte, oprită sau chiar inversată temporar".



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel