Sora lui Petrică Mîțu Stoian, declarații cutremurătoare: „După autopsie, plămânii lui erau maro”

Data actualizării: | Data publicării:
Petrica Mițu Stoian, captură video YouTube
Descriere foto: Petrica Mițu Stoian, captură video YouTube

Maria Tărchilă, sora lui Petrică Mîțu Stoian, a oferit detalii cutremurătoare despre autopsia fratelui său. 

Petrică Mîțu Stoian s-a stins din viață sâmbătă, 6 noiembrie, la Spitalul Județean de Urgență din Reșița, în urma unui șoc septic.

Cântărețul de muzică populară Petrică Mîțu Stoian fusese infectat cu SARS-CoV-2 și dezvoltase maladia COVID-19. Trecuse de boală, dar rămăsese cu sechele pulmonare, care i-ar fi afectat terapia. Apropiații săi au dezvăluit că artistul a vrut să-și revigoreze plămânii așa că  vineri, 5 noiembrie, a mers la o clinică privată să facă terapie în camera hiperbară, potrivit DC Medical. De asemenea, acesta era și sub tratament medicamentos, fiindu-i administrate anticoagulante. Ei au povestit că după prima ședință Petrică Mîțu Stoian s-a simțit bine, a mers în cameră seara, dar că în cursul nopții a început să se simtă rău, iar la ora 3 dimineața  au venit cu salvarea și l-au dus la Spitalul Județean din Reșița. Sâmbătă, starea sa s-a agravat și medicii n-au mai putut să-l salveze.


Clinica Nera unde s-a tratat Petrică Mîțu Stoian a anunțat că se va închide pentru o perioadă de  două săptămâni pe fondul anchetei decesului cântărețului, notează Playtech.  Confrom România TV, au fost aplicate amenzi pentru că au fost constatate nereguli la clinică. Ispectorii sunt pe cale să întocmească raportul, iar după ce autoritățile vor termina documentul acesta va fi făcut public, ulterior autoritățile vor anunța și valoarea sancțiunilor aplicate.


Maria Tărchilă, sora regretatului artist, este șocată de detaliile pe care le-a aflat de la medici, după autopsia fratelui său. 

Aceasta a declarat la Realitatea Plus că medicii i-au spus că plămânii regretatului interpret de muzică populară erau maro. De asemenea, femeia vine cu acuzații la adresa clinicii particulare din Reșița, unde Mîțu Stoian urma un tratament cu oxigen hiperbaric.

„Nu știam de această clinică că a fost închisă. Nu am fost acolo. Tot ce știu este ce aud de la presă (….) El a avut un dosar cu toatele actele, ce boli a avut. Trebuia să le fi văzut un medic, să se uite pe ele.

Nu ar fi avut voie să intre în acea cabina. Cardiac, după Covid, ar fi trebuit să nu îl lase să intre. Nu au făcut testare, au făcut o ședință (…). Acolo nu au oameni care să se ocupe, să își dea acordul cu privire la un posibil tratament”, a declarat Maria Tărchilă la Realitatea Plus. 


Sora artistului spune că plămânii artistului nu erau afectați înainte de terapia în camera hiperbară. 

„Nu erau afectați plămânii. După autopsie, plămânii lui erau maro, nu roz, așa cum sunt ai oricărei persoane, chiar și după ce moare. Înseamnă că i s-au ars acolo, în cabina respectivă, la clinică”, a mai spus sora lui Petrică Mîțu Stoian la Realitatea Plus, potrivit Playtech. 

 

Răsturnare de situație în cazul morții lui Petrică Mițu Stoian. Clinica privată în care s-a tratat artistul, prima reacție: „Tratamentul cu oxigen hiperbar nu poate crește valoarea INR”

 

Primele declarații ale MEDICULUI care l-a tratat pe regretatul Petrică Mâțu Stoian chiar înainte să moară: „A venit cu o stare clinică aparent bună”

 

„La noi domnul a venit cu o stare clinică aparent bună, aceste diagnostice nu sunt compatibile cu starea lui clinică la momentul sosirii. Sigur, aceste diagnostice sunt după ce s-a degradat starea de sănătate. La noi, domnul a venit cu parametri vitali normali, în urma consultației inițiale a primit aprobarea de a intra într-o primă testare în spațiul hiperbar”, a declarat medicul la Antena 3.


Decesul lui Petrică Mâțu Stoian ar fi survenit în urma unui stop cardio-respirator provocat de mai multe afecțiuni de care acesta suferea, precum stenoză și regurgitare mitrală severă reumatismală, obezitate de grad 1 și insuficiență cardiacă.


Medicul spune că nu crede că din cauza tratamentului din camera hiperbară s-ar fi stins din viață regretatul Petrică Mâțu Stoian.


„Eu l-am tratat! Nu cred că domnul Petrică Mîțu-Stoian a decedat din cauza expunerii la oxigen!


Acele discuții legate de această 'explozie' în termeni populari, aceste barotraume, nu se susțin pentru că în timpul tratamentului hiperbar pot apărea două tipuri de probleme.


Pot apărea probleme acute, pe fond mecanic, prin proces fizic al presiunii, caz în care leziunile apar în timpul terapiei sau imediat după și se manifesta cu durere, junghi toracic, dispnee”, a adăugat medicul.

 

Ministerul Sănătății, precizări despre terapia în camere hiperbare, după moartea lui Petrică Mîțu Stoian: „NEINCLUSĂ în protocolul de tratament”

 

Ministerul Sănătății a făcut o serie de precizări în privința terapiei în camere hiperbare pentru pacienții post-COVID, în contextul în care, zilele trecute, imediat după moartea marelui artist Petrică Mîțu Stoian,  s-a creat o controversă în legătură cu aceste terapii. 


„În luna aprilie 2021, Ministerul Sănătății a aprobat prin Ordinul ministrului Sănătății nr. 534/22.04.2021, Protocolul de Medicină Fizică și de Reabilitare post-COVID-19 elaborat de Comisia de specialitate Medicină Fizică și Reabilitare post-COVID-19.

Documentul se referă la procedurile de recuperare și reabilitare ale pacientului trecut prin COVID-19, precum și la activitatea personalului medical pentru recuperarea și reabilitarea pacientului post-COVID-19.

Nu există studii pertinente care să dovedească eficiența în COVID-19

În ceea ce oxidenoterapia hiperbară, reprezentanții Comisiei de Medicină Fizică și de Reabilitare a Ministerului Sănătății au decis neincluderea acestei terapii în protocolul de tratament, având în vedere că, în prezent, nu există studii pertinente care să dovedească eficiența în COVID-19.

Singura mențiune privind camera hiperbară în cadrul Protocolului de medicină fizică și de reabilitare post-COVID-19  se află la secțiunea alte posibile dotări suplimentare ale unui centru de excelență în recuperare fizică.

Într-o adresă către Ministerul Sănătății specialiștii în Medicină Fizică și Reabilitare consideră “periculoasă promovarea agresivă prin toate canalele a oxigenoterapiei hiperbare, procedură adesea ridicată la rang de panaceu. Se denaturează astfel atenția pacientului, dar de multe ori și a medicului, de la complexitatea afecțiunii COVID-19, de la complicațiile sale, care sunt respiratorii, cardiace, musculoscheletale, neurologice, etc.”

Precizăm că, nici Normele Contractului-Cadru în vigoare nu decontează pentru asigurați o astfel de procedură.

În ceea ce privește pregătirea cadrelor medicale care au competențe de a executa procedurile destinate acestei terapii, conform Ordinului ministrului Sănătății nr. 418/2005, medicii specialişti şi primari confirmaţi în specialităţi clinice medicale și medicii de familie pot accesa programele  de studii complementare în vederea obţinerii unui atestat de studii de complementare în medicină hiperbară. 

Conform Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România, autoritatea competentă în domeniu, pentru a fi introduse pe piață, camerele hiperbare trebuie să poarte marcaj CE, la fel ca orice dispozitiv medical. Acest demers reprezintă dovada derulării procedurilor de evaluare ale conformității produselor.

Dispozitivele medicale de clasa 1 sunt introduse pe piață sub responsabilitatea producătorului care solicită evaluarea conformității acestora unui organism notificat.

Conform prevederilor art. 933  din Legea 95/2006, in vederea asigurării nivelului de securitate şi performanţă adecvat scopului pentru care sunt realizate dispozitivele medicale şi a evitării generării de incidente, utilizatorii au obligaţia:

    a) de a utiliza dispozitivele medicale numai în scopul pentru care au fost realizate;

    b) de a se asigura că dispozitivele medicale sunt utilizate numai în perioada de valabilitate a acestora, când este cazul, şi că nu prezintă abateri de la performanţele funcţionale şi de la cerinţele de securitate aplicabile;

    c) de a aplica un program de supraveghere a dispozitivelor medicale, care să ţină seama de riscul acestora pentru pacient, de domeniul de utilizare şi de complexitatea acestora, potrivit normelor metodologice în vigoare;

    d) de a asigura instalarea, mentenanţa şi repararea dispozitivelor medicale cu unităţi avizate pentru efectuarea acestor servicii;

    e) de a comunica producătorilor şi structurii de specialitate orice incident survenit în timpul utilizării;

    f) de a raporta ANMDMR toate dispozitivele medicale existente în unitate, înregistrate în evidenţele contabile ca mijloace fixe, indiferent de modul de procurare a acestora, conform normelor metodologice aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii;

    g) de a asigura un sistem documentat de evidenţă privind dispozitivele medicale utilizate, reparate şi verificate, potrivit normelor metodologice în vigoare;

    h) de a asigura verificarea periodică a dispozitivelor medicale utilizate, conform prevederilor legale;

i)    de a asigura condiţii optime de păstrare şi depozitare a dispozitivelor medicale, conform cerinţelor specificate de producător.

În ceea ce privește cazul decesului artistului Petrică Mîțu Stoian precizăm că, în prezent, se află în desfășurare o anchetă a instituțiilor competente.

De asemenea, Direcția de Sănătate Publică Caraș - Severin a demarat o verificare la unitățile medicale în care a fost internat pacientul, conform competențelor ce revin Direcției. Se verifică condițiile igienico-sanitare și respectarea procedurilor înainte de efectuarea terapiei din camera hiperbară”, precizează Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă. 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel