SOMN: 6 lucruri pe care să NU le faci înainte de culcare. Dr Ioan Bulescu: e foarte ușor să-ți dai somnul peste cap

Data publicării:
Somn, foto Unsplash/ Damir Spanic
Descriere foto: Somn, foto Unsplash/ Damir Spanic

Înainte de a merge la culcare e bine să evitați să faceți anumite lucruri care vă pot da somnul peste cap: fie nu veți mai putea adormi, fie veți avea un somn agitat și vă veți trezi noaptea ca să mergeți la toaletă. Iată recomandările medicului Ioan Bulescu:

„Trebuie să dormim, ca adulți, undeva între 7-8 ore în fiecare noapte”, afirmă medicul Ioan Bulescu. Una dintre regulile cel mai des încălcate când vine vorba de un somn de calitate e nerespectarea unui program de somn. 

„În fiecare noapte să ne culcăm la aceeași oră și a doua zi să ne trezim la aceeași oră, inclusiv în weekend. (...) În două zile se poate să dai peste cap tot ce ai făcut cu o săptămână înainte. Ar trebui să ne stabilim un program de somn. Ne culcăm la ora 10.00, ne trezim la ora 6 sau 5”, subliniază medicul.

Iată lucrurile pe care să nu le faceți înainte de culcare sunt: 

1) Nu beți alcool 

Un pahar de alcool pare relaxant înainte de culcare?  Greșit: alcoolul dereglează somnul profund, care este important pentru odihnă, memorie și alte lucruri pe care le face creierul în timpul somnului. Vă poate face suficient de somnoros ca să adormiți, dar vă trezește câteva ore mai târziu și vă face să dormiți prost. În plus, provoacă și deshidratare.

2) Nu navigați pe internet

Lumina artificială pe timp de noapte poate fi dăunătoare somnului. „Lumina albastră” emisă de smartphone-uri, tablete, laptopuri și computere este deosebit de proastă. Inclusiv cea emisă de televizoare. Închideți ecranele dispozitivelor electronice cu 1-2 ore înainte de culcare pentru a vă pregăti corpul de odihnă. 

„Alt lucru care se întâmplă foarte frecvent și care ar trebui evitat este utilizarea dispozitivelor electronice în ora dinaintea somnului Este un lucru foarte greu de pus în aplicare, toată lumea stă cu televizorul, telefonul, tableta în dormitor până adoarme. Acest obicei poate să îngreuneze adormitul, pentru că majoritatea acestor dispozitive emit așa-numita lumină albastră. Deși este o lumină naturală, inhibă secreția hormonului melatoninei”, a explicat dr Ioan Bulescu.. 

 

Citește continuarea pe DC MEDICAL



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel