Smochinele, fructele minune. Beneficii uimitoare pentru organism

Data publicării:
Katie Az, unsplash
Descriere foto: Katie Az, unsplash

Smochinele sunt un adevărat deliciu, dar și o sursă puternică de sănătate. 

Smochinele sunt niște fructe unice, care seamănă cu o lacrimă. Au aproximativ dimensiunea degetului mare, sunt pline cu sute de semințe mici și au o coajă comestibilă de culoare violet sau verde. Carnea fructului este roz și are un gust blând și dulce. Numele științific al smochinului este Ficus carica. Smochinele - și frunzele lor - sunt pline de substanțe nutritive și oferă o varietate de beneficii potențiale pentru sănătate. Acestea pot promova o digestie sănătoasă, vă pot reduce riscul de boli de inimă și vă pot ajuta să vă gestionați nivelul zahărului din sânge.

Sănătatea digestivă- Smochinele au fost folosite de mult timp ca remediu la domiciliu sau ca tratament alternativ pentru probleme digestive, cum ar fi constipația, potrivit unui studiu. Acestea conțin fibre, care pot contribui la promovarea sănătății digestive prin înmuierea și adăugarea volumului la scaune, scăderea constipației și servirea ca prebiotic - sau sursă de hrană pentru bacteriile sănătoase care vă populează intestinul.

Poate îmbunătăți sănătatea vasculară și a inimii- Smochinele pot îmbunătăți tensiunea arterială și nivelul de grăsime din sânge, ceea ce vă poate ajuta să vă îmbunătățiți sănătatea vasculară și să reduceți riscul de boli de inimă. Un studiu a constatat că extractul de smochine a scăzut tensiunea arterială la șobolani cu tensiune arterială normală, precum și la cei cu niveluri crescute.

Poate ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge- Un studiu datat din 1998 la 10 persoane cu diabet zaharat de tip 1 a constatat că consumul de ceai din frunze de smochin la micul dejun ar fi putut să le scadă nevoile de insulină. În luna în care au primit ceai din frunze de smochin, dozele de insulină au scăzut cu aproximativ 12% 

Proprietăți potențiale anticanceroase- S-a demonstrat că frunzele de smochin și latexul natural de la plantele de smochin prezintă activitate antitumorală împotriva cancerului de colon uman, a cancerului de sân, a colului uterin și a celulelor de cancer hepatic (studiu)

Piele sănătoasă - Smochinele pot avea unele efecte benefice asupra pielii, în special la persoanele cu dermatită alergică - sau cu pielea uscată și cu mâncărime ca urmare a alergiilor. Un studiu efectuat pe 45 de copii cu dermatită a constatat că o cremă din extract de fruct de smochin uscat aplicată de două ori pe zi timp de 2 săptămâni a fost mai eficientă în tratarea simptomelor dermatitei decât crema cu hidrocortizon, tratamentul standard.

Controlul greutății corporale- Pentru cei care doresc să slăbească sau să-și mențină greutatea sub control, smochinele sunt un bun ajutor datorită conținutului de fibre. Au totuși un conținut caloric mare, de aceea cel mai bine se consumă dimineața sau ca gustare de la ora 10, în cantitate redusă. Satisfac pofta de dulce.

Oase mai puternice- Smochinele sunt o sursă importantă de calciu. În plus, potasiul pe care îl conțin nu ajută doar la reglarea tensiunii arteriale ci împiedică și eliminarea calciului.

Protejează vederea -Smochinele conțin vitamina A care are un rol important în îmbunătățirea vederii și prevenirea afecțiunilor oculare ca degenerescența maculară.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel