Sindromul Peter Pan, lipsa responsabilităților. Cum contribuie societatea la această tulburare

Data publicării:
Foto Freepik
Descriere foto: Foto Freepik

Sindromul Peter Pan este un termen popular de psihologie care descrie adulții tineri - în special bărbații - care nu pot părea să "crească".


Sindromul Peter Pan este caracterizat prin incapacitatea unor persoane de a fi responsabile. Dr. Dan Kiley a inventat termenul în cartea sa din 1983, The Peter Pan Syndrome: Men Who Have Never Grown Up. Persoanele cu caracteristici ale sindromului Peter Pan pot refuza să adopte responsabilitățile adulților, au dificultăți în menținerea unor relații sănătoase și au o nostalgie dragă pentru tinerețea lor, arată Medical News Today. 

În timp ce majoritatea oamenilor pot tânji după simplitatea copilăriei din când în când, persoanele cu sindromul Peter Pan pot avea dificultăți în a trăi o viață tipică de adult.

Sindrom Peter Pan - fenomen informal


Sindromul Peter Pan nu este un diagnostic formal și nu are recunoaștere de către Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) sau manualul de diagnostic și statistică a tulburărilor mintale. Mai degrabă, este un termen informal pe care îl folosesc unii psihologi.

Sindromul Peter Pan descrie persoanele care au dificultăți în "creștere". Este posibil să le fie greu să gestioneze responsabilitățile tipice ale adulților, cum ar fi menținerea unui loc de muncă și menținerea unor relații sănătoase.

Potrivit lui Kiley, persoanele cu sindromul Peter Pan se comportă iresponsabil și pot prezenta trăsături de personalitate narcisiste. Acest lucru, înseamnă că persoanele care suferă de sindromul Peter Pan nu pot menține relații profesionale și romantice funcționale.

El afirmă că, deoarece persoanele cu Sindromul Peter Pan refuză să accepte responsabilitatea, au tendința de a da vina pe alții pentru problemele lor. De asemenea, au dificultăți în a-și exprima emoțiile, ceea ce contribuie la problema lor cu menținerea relațiilor, mai notează Medical News Today. 

Sindromul Peter Pan - trăsături și caracteristici


Deoarece Sindromul Peter Pan nu este un diagnostic formal, nu există criterii distincte care să definească afecțiunea. Cu toate acestea, unele semne frecvent menționate includ:

- dificultăți în ceea ce privește cu responsabilitățile și angajamentul

- probleme legate de interesele profesionale și de carieră

 

Citește continuarea pe DC Medical.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel