Sindromul halatului alb, anxietatea din fața medicului: simptome și riscuri. Tudor Ciuhodaru: Oamenii au așteptări mari și multe întrebări. Neîncrederea în sistem este la nivel maxim

Data publicării:
Halat alb
Descriere foto: Halat alb

Sindromul halatului alb este o formă de anxietate pe care unii pacienți o pot dezvolta la interacțiunea cu spitalul sau cu medicii. Care sunt riscurile și cum se poate scăpa de acest tip de anxietate.

Unii oameni se confruntă cu o situație bizară, în care tensiunea arterială este normală acasă, dar crește ușor atunci când sunt la medic. Acest lucru este cunoscut sub numele de sindromul halatului alb, sau efectul halatului alb. Cu astfel de situații se pot confrunta oamenii inclusiv atunci când se prezintă la camera de gardă, iar potrivit dr. Tudor Ciuhodaru, medic de urgență, acest sindrom are legătură cu interacțiunea cu instituția, spital și cadre medicale.

”De când se ține cont de standardizare, reglementare și  proceduri, cam în toate serviciile de urgență din lumea asta există culori standard, pe categorie profesională pentru identificarea a cadrelor medicale.

Sindromul halatului alb, din punctul meu de vedere, definește un complex de simptome, modificări chiar clinice legate de interacțiunea cu spitalul, serviciile medicale, medici și nu numai.

Faptul că de-a lungul timpului a fost corelată cu halatul alb era pentru că marea majoritate (n.r. echipamente) erau de culoare albă.

Această anxietate și valorile tensionale crescute, anxietate în contextul prezentării într-un serviciu de urgență, este legată de faptul că oamenii au așteptări mari și multe întrebări, de faptul că neîncrederea în sistemul de sănătate din România este la un nivel maxim și întreținută la de-a lungul timpului, justifică toată această simptomatologie”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, medic de urgență, în exclusivitate pentru DC Medical.

Citește mai mult pe DC Medical.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Cristina Nacar | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel