Simona Halep, pozitivă la Roxadustat. Ciuhodaru, explicații: Cresc capacitatea de efort, cresc performanța sportivă

Data publicării:
Tudor Ciuhodaru, foto Facebook. Simona Halep, captură video Twitter
Descriere foto: Tudor Ciuhodaru, foto Facebook. Simona Halep, captură video Twitter

Dr. Tudor Ciuhodaru a vorbit despre substanța interzisă găsită la testele efectuate Simonei Halep, dar și cum aceasta poate fi folosită în dopaj.

Dr. Tudor Ciuhodaru ne-a explicat, în exclusivitate, cum poate fi folosită substanța activă roxadustat pentru dopajul sportivilor, după ce în spațiul public a apărut informația potrivit căreia Simona Halep a fost depistată pozitiv la această substanță, în timpul turneului de la US Open din acest an.

”Există substanțe din categoria amplificatorilor de sânge, ele pot crește capacitatea de efort, pentru că practic cresc nivelul de hemoglobină, cresc transportul de oxigen.

Din acest punct de vedere se pot considera că pot ajuta la îmbunătățirea capacității de efort și implicit a performanței. Roxadustatul este pe lista de medicamente cu autorizare de punere pe piață în Europa pe 18 august 2021.

De multe ori astfel de substanțe trebuie luate în calcul de toți organizatorii de competiții sportive, chiar și înainte de a fi considerate medicamente care au fost decelate, pentru că există tentația aceasta de a le include în creșterea performanței unui sportiv.

Pe de altă parte, există o întreagă echipă medicală care se ocupă de tot ceea ce bea, mănâncă și se tratează sportivul respectiv, iar în momentul în care au cel mai mic dubiu au datoria să întrebe autoritatea care se ocupă cu astfel de clasificări dacă există vreun risc ca substanța pe care o ia sportivul, indiferent care și în ce cantitate.

În momentul în care au cel mai mic dubiu, apropos de eventualele consecințe, legale, ale unei astfel de substanță, să ceară clarificări tocmai pentru a evita astfel de situații”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru pentru DC Medical.

 

Citește continuarea pe DC Medical



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel