Sibiu: Patru spectacole în premieră la Teatrul Naţional "Radu Stanca" în această lună

Data actualizării: | Data publicării:
Teatru, foto Gwen O, pixaby
Descriere foto: Teatru, foto Gwen O, pixaby

Patru spectacole vor avea premieră la Teatrul Naţional "Radu Stanca" (TNRS) din Sibiu, în luna octombrie, primul dintre acestea, "Maternal" (de Alexandra Badea, regia Radu Nica), urmând să fie prezentat sâmbătă şi duminică în Sala Mare.

TNRS va mai prezenta în această lună încă trei spectacole în premieră: "Jocuri de scenă", de Mariana Mihu-Plier şi Serenela Mureşan (14 octombrie), "Văzduh", regia Victor Olăhuţ (15 octombrie), "Tom şi Jerry", de Rick Cleveland, regia Florin Piersic Jr. (17, 18 octombrie).

Spectacolul "Maternal", "o radiografie dureroasă a realităţilor din orfelinatele româneşti", după cum arată sursa citată, îi are în distribuţie pe actorii TNRS Raluca Iani, Iustinian Turcu, Ciprian Scurtea, Ali Deac, Iulian Buzuloiu, Andrada Oltean.

"'Maternal' e un proiect născut din nevoia de a înţelege şi îndrepta o realitate mai mult decât îngrijorătoare din societatea noastră: la ora actuală, România are în evidenţă un număr de aproximativ 53.000 de copii instituţionalizaţi, adică echivalentul populaţiei unui oraş de dimensiuni medii. În contextul în care îmbătrânirea demografică este un fenomen real şi îngrijorător al secolului XXI, faptul că noi nu suntem capabili să asigurăm un viitor decent şi util societăţii acestor tineri face ca realitatea să fie cu atât mai inexplicabilă şi problema - acută. Textul este povestea unei femei care încearcă să demanteleze ideile preconcepute, nepăsarea colectivă şi structurile administrative corupte care fac posibilă perpetuarea endemică a acestei probleme, dar surprinde, în aceeaşi măsură, confruntarea individului cu propriile limite, greşeli, exasperări de moment în lupta cu o stare de inerţie comunitară aproape dezarmantă. După cum o sugerează şi titlul, tema maternităţii individuale versus cea colectivă este dezvoltată într-un dialog viu, nuanţat, textul surprinzând o felie de viaţă autentică, problematică, dar nu cu totul lipsită de speranţă a societăţii româneşti actuale", a afirmat regizorul Radu Nica, potrivit AGERPRES. Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Florentina Arcu | Categorie: Teatru - Opera


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel