Sfecla roșie, leac pentru afecțiuni grave. Trebuie neapărat să o consumi

Data actualizării: | Data publicării:
Anna Sulencka , pixabay
Descriere foto: Anna Sulencka , pixabay

Este printre legumele cele mai rezistente la vreme de iarnă și, totodată, un ajutor extraordinar pentru organism în timpul sezonului rece.

Sfecla roșie este un aliment-medicament excelent pentru sănătate. Plină de vitamine (A, B1, B2, B6, C), minerale (sodiu, calciu, sulf, cupru, fier, iod, potasiu), zahăr natural și antioxidanți, sfecla roșie și-a dovedit eficiența în tratarea a numeroase afecțiuni.

Iată câteva dintre beneficiile sfeclei: 

Tensiune scăzută - Tensiunea arterială ridicată vă poate deteriora vasele de sânge și inima. Mai mult, se numără printre cei mai puternici factori de risc pentru boli de inimă, accident vascular cerebral și deces prematur la nivel mondial. Studiile arată că sfecla roșie sau sucul lor poate reduce tensiunea arterială cu până la 3-10 mm Hg într-o perioadă de câteva ore. Astfel de efecte se datorează probabil nivelurilor crescute de oxid nitric, care determină relaxarea și dilatarea vaselor de sânge.

Creșterea capacității de exercițiu - Numeroase studii sugerează că nitrații pot spori performanța fizică, în special în timpul exercițiilor de anduranță de intensitate ridicată. S-a demonstrat că nitrații alimentari reduc consumul de oxigen în timpul exercițiului fizic, afectând eficiența mitocondriilor, organele celulare responsabile de producerea energiei, potrivit unui studiu. Sfecla și sucul lor sunt adesea utilizate în acest scop datorită conținutului ridicat de nitrați anorganici.Consumul de sfeclă roșie poate îmbunătăți performanțele de alergare și ciclism, poate crește rezistența, poate crește consumul de oxigen și poate duce la o performanță mai bună în general.

Sucul de sfecla rosie iti protejeaza creierul- Legumă bogată în nitrat, sfecla roșie are capacitatea de a proteja creierul. Prin digestie, acest compus se trasformă în nitriți și dilată vasele sanguine cerebrale, îmbunătățindu-le oxigenarea. S-a demosntrat că prin consumul zilnic de suc de sfeclă roșie a fost încetinită îmbătrânirea creierului.

Sfecla rosie este un aliment anticancer - Sfecla roșie își datorează culoarea betaninei, un colorant antioxidant, folosit și ca aditiv alimentar. Betanina luptă cu radicalii liberi responsabili de îmbătrânirea prematură a organismului și de dezvoltarea anumitor boli, cum ar fi cancerul. S-a demonstrat că ingerarea de betanina de către soarecii bolnavi de cancer la plamăni a fost asociată cu o diminuare a tumorilor.

Sfecla rosie pentru anemie- Doar usturoiul conține mai mult fier decât sfecla roșie. Avantajul sfeclei este că poate fi consumată în cantități mai mari. Fierul din sfecla roșie este bine asimilat de către organism, grație conținutului său de vitamina C. Este recomandat ca persoanele anemice să consume din plin sfecla roșie, crudă sau gatită.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel