Sfântul Dumitru, sărbătorit pe 26 octombrie 2023. Tradiții și obiceiuri

Data publicării:

Sfântul Dumitru este pomenit astăzi în calendarul creştin ortodox.

Sfântul Mucenic Dimitrie s-a născut în cetatea Solun (Tesalonic), din părinţi de neam bun şi drept-credincioşi.

Tatăl său era voievod în cetatea Solunului şi era creştin. Dar nu îndrăznea să mărturisească public credinţa în Hristos, căci atunci era mare prigoană asupra creştinilor din partea păgânilor împăraţi.

"El avea în palatul său o cămară ascunsă de rugăciune, în care erau două sfinte icoane, împodobite cu aur şi cu pietre scumpe: una a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Cel ce S-a întrupat, iar alta a Preasfintei Sale Maici, Fecioara Maria, înaintea cărora întotdeauna aprindea candela şi aducea tămâie şi se ruga împreună cu soţia sa cea de o credinţă, adevăratului Dumnezeu, Cel ce locuieşte întru cei de sus, Fiului Său Unul născut şi Fecioarei Maria cea preanevinovată. Asemenea era şi milostiv către săraci şi aducea mari faceri de bine celor care le trebuiau. Dar nu aveau fii, şi pentru aceasta erau în mare mâhnire şi se rugau lui Dumnezeu cu tot dinadinsul, ca să le dea moştenitori casei lor". (Vieţile Sfinţilor)

"După multă vreme au fost auziţi, pentru că, aducându-şi aminte Cel Preaînalt de rugăciunile şi de milosteniile lor, le-a dat lor un fiu; pe acest sfânt şi vrednic de fericire Dimitrie, la a cărui naştere s-a veselit tot Solunul împreună cu voievodul lor, care a dat la toată cetatea, dar mai ales săracilor, un mare ospăţ, mulţumind lui Dumnezeu pentru acest mare dar". (Vieţile Sfinţilor)

Când copilul a ajuns la vârsta la care să poată cunoaşte şi să înţeleagă adevărul, a fost dus de părinţii săi, în camera lor de rugăciune, unde a văzut sfintele icoane. Aici chemând în taină un preot şi câţiva creştini, prieteni ai lor, l-au botezat pe fiul lor în numele Preasfintei Treimi.

După moartea tatălui său, tânărul Dimitrie a fost chemat de împăratul Maximian (286-305) şi numit în locul acestuia, voievod şi comandant al Tesalonicului, cu ordinul de a-l curăţa de creştini.

"Sfântul Dimitrie, luând de la împărat dregătoria, a mers la Solun, unde a fost primit cu mare cinste de cetăţeni şi îndată a început a mărturisi înaintea tuturor numele lui Iisus Hristos, pe care îl preamărea, precum şi a învăţa pe toţi credinţa. El a devenit pentru tesaloniceni un alt Apostol Pavel, aducându-i pe ei la cunoştinţa adevăratului Dumnezeu şi dezrădăcinând închinarea la idoli". (Vieţile Sfinţilor)

Nu după mult timp, i s-a făcut cunoscut împăratului că Dimitrie este creştin şi pe mulţi îi aducea la credinţa sa, lucru pe care auzindu-l acesta, s-a mâniat şi a dorit să meargă în cetatea Tesalonic să vadă cu ochii săi.

"Întorcându-se atunci de la războiul pe care l-a purtat cu sciţii şi cu sarmaţii, pe care i-a supus sub stăpânirea împărăţiei Romei şi venind biruitor, a făcut din cetate în cetate praznice şi jertfe idoleşti, apoi a venit şi în Tesalonic". (Vieţile Sfinţilor)

Aici l-a chemat în faţa sa pe comandantul cetăţii, tânărul Dimitrie, care stând înaintea împăratului, cu mare îndrăzneală a mărturisit că este creştin.

Sfântul Dimitrie a fost închis într-o baie mare şi veche, căci locul i s-a părut împăratului a fi mai de necinste decât închisoarea de obşte.

"L-au pus, deci, pe sfânt în cămările acelei băi, care era adâncă şi în care, intrând el, se ruga, grăind ca David: 'Dumnezeule, spre ajutorul meu ia aminte Doamne, ca să îmi ajuţi mie, grăbeşte, că Tu eşti răbdarea mea Doamne, Doamne, nădejdea mea din tinereţile mele. Spre Tine m-am întărit din pântece, din sânul maicii mele, Tu eşti acoperitorul meu până ce voi fi. Pentru aceasta se va veseli gura mea, când voi cânta Ţie şi limba mea toată ziua va învăţa dreptatea Ta' ". (Vieţile Sfinţilor)

În această temniţă, în ziua de 26 a lunii octombrie, când începea a se lumina de ziuă, au intrat ostaşii şi, aflându-l pe Sfântul Dimitrie stând la rugăciune, l-au împuns pe el cu suliţele. Întâia suliţă cu care a fost împuns a fost în coasta dreaptă, în locul în care a fost împuns şi Hristos pe cruce. Căci sfântul, cum a văzut pe ostaşi, singur a ridicat mâna dreaptă şi aceştia I-au şi împuns.

"Astfel, închipuind patima lui Hristos Domnul, Cel împuns cu suliţa, sfântul şi-a dat în mâinile Lui cinstitul său suflet. Iar trupul lui care zăcea pe pământ fără cinste, mergând noaptea un oarecare dintre credincioşi, l-a luat în taină şi l-a îngropat". (Vieţile Sfinţilor)

Deasupra mormântului Sfântului Dimitrie a fost zidită o bisericuţă în care se săvârşeau multe minuni. În această bisericuţă a intrat prefectul Iliricului, Leontie, şi în timp ce se ruga, s-a vindecat de o boală care îl chinuia de multă vreme. Pentru acest fapt, Leontie a mulţumit lui Dumnezeu şi Sfântului Mucenic Dimitrie şi a zidit o biserică mai mare şi mai frumoasă în locul celei dintâi.

Când s-a săpat temelia pentru această construcţie, au fost găsite moaştele Sfântului Dimitrie, care izvorau mir bine mirositor, în aşa fel încât toată cetatea a fost umplută de mireasmă. De aceea, i se mai spune Sfântului Mucenic Dimitrie şi Izvorâtorul de Mir.

Edificiul paleocreştin original există şi astăzi şi face parte din site-ul Monumentelor Paleocreştine şi Bizantine din Tesalonic, aflându-se pe lista monumentelor din Patrimoniul mondial UNESCO din anul 1988.

Biserica Sfântul Dimitrie din Tesalonic adăposteşte moaştele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, care este şi ocrotitorul oraşului, notează Agerpres.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru

Așadar, încă din cele mai vechi timpuri se spune că în ajunul acestei sărbători oamenii trebuie să aprindă diferite focuri, peste care copiii trebuie să sară, pentru a rămâne sănătoși tot anul. După ce toți micuții din zonă au îndeplinit acest ritual, oamenii trebuie să stingă flacăra, iar apoi să arunce un cărbune în grădină, dacă își doresc să aibă parte de un anotimp roditor. În anumite zone ale țării, acest foc este cunoscut și drept focul lui Sumedru.

Mai mult, conform tradiției, ziua Sfântului Dumitru este ultima de toamnă, astfel încât acesta vestește începutul iernii. 

Tot în această zi, toți ciobanii află cum va fi iarna care urmează. Aceștia așează un cojoc în mijlocul oilor, iar dacă o oaie neagră se va așeza pe el, atunci iarna care va veni se spune că va fi una blândă. În caz contrar, dacă oaia albă este cea care se pune acolo, tradiția spune că ne așteaptă un anotimp geros. De asemenea, mai există o modalitate folosită de pastori pentru a afla cum vor fi temperaturile. Aceștia trebuie să urmărească mersul oilor chiar din dimineața acestei sărbători. Dacă o oaie albă va merge spre sud în acea dimineață, iarna va fi una grea, însă dacă cea neagră pornește spre nord, ne așteaptă o vreme blândă.

Tot de ziua Sfântului Dumitru se desfășoară diferite hramuri în țara noastră, unde gospodinele pregătesc diferite mâncăruri tradiționale, colaci, dar și alte bunătăți pentru a fi oferite de pomană. De asemenea, toți credincioșii participă și la slujbele sfinte din această zi, unde se roagă pentru sănătatea și bunăstarea lor, dar și a celor dragi.

Ce trebuie să faci de Sfântul Dumitru

Tot tradițiile vechi spun faptul că de ziua Sfântului Dumitru nu trebui să folosești sub nicio formă pieptănul. În caz contrar, ai putea atrage lupii și vei avea parte de necazuri și primejdii.

De asemenea, în anumite zone ale țării, se spune că nu trebuie să semeni usturoi chiar în ziua de după Sfântul Dumitru, pentru că acest lucru îți va garanta paguba anul viitor, când vine vorba de recoltă. 

Tot când vine vorba de tradițiile și obiceiurile ce trebuie respectate în această zi, încă din cele mai vechi timpuri, țăranii tăiau coama cailor tineri, de până în trei ani, pentru ca aceasta să crească și mai lungă și mai frumoasă. 

Pe lângă delicatesele pe care gospodinele le oferă de pomană în această zi sfântă, după slujbă, mai trebuie să oferi și grâu fiert cu unt, lapte sau brânză, întrucât așa spune tradiția în anumite zone. 

Și luna din această noapte a sărbătorii Sfântului Dumitru este cea care vestește cum va fi iarna. Dacă aceasta va fi plină, iar cerul va fi acoperit de nori, iarna va fi una grea, iar zăpezile vor fi și ele pe măsură.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel