Sfânta și Marea Sâmbătă din Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri: Ce nu ai voie să faci, înainte de Înviere

Data publicării:
foto crestinortodox.ro
Descriere foto: foto crestinortodox.ro

Sâmbăta Mare este zi de adâncă tăcere, de post şi rugăciune. Acum Hristos coboară în adâncul iadului, căruia îi sfărâmă porţile şi prin Înviere scoate la odihnă pe cei ce au murit în nădejdea învierii şi a vieţii veşnice.


În Sfânta și Marea Sâmbătă prăznuim îngroparea lui Hristos cu trupul și pogorârea la iad cu dumnezeirea pentru a ridică din stricăciune la viață veșnică pe cei din veac adormiți, potrivit crestinortodox.ro

Astfel, noi zicem: "Când Te-ai pogorât la moarte Cela ce eșți fără de moarte, atunci iadul l-ai omorât cu strălucirea dumnezeirii. Iar când ai înviat pe cei morți din cele de dedesubt, toate puterile cereșți au strigat: Datatorule de viață, Hristoase Dumnezeul nostru, mărire Ție". Rânduiala Bisericii noastre este că îndată după ce se spun cu cântare cuvintele în care facem prohodirea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, îndată după aceea se pomenește Învierea.

 

Ajunși în ziua Sfintei Învieri, Biserica ne cere:

"În Ziua Învierii să ne luminăm cu prăznuirea și unii pe alții să ne îmbrățișăm, și să le zicem frați și celor ce ne urăsc pe noi și așa să strigăm: Hristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le".

Să luăm aminte la cum petrecem aceste zile, că la finalul lor să avem putere să răspundem chemărilor Sfântului Ioan Gură de Aur:

"Toți să va ospătați din ospățul credinței, toți să luați bogăția bunătății. Nimeni să nu plângă pentru sărăcie, că s-a arătat împărăția cea de obște, nimeni să nu se tanguiasca pentru păcate că iertare din mormânt a răsărit. Nimeni să nu se teamă de moarte că ne-a izbăvit pe noi moartea Mântuitorului. A stins-o pe ea Cel ce a fost ținut de aceea, prădat-a iadul Cel ce s-a pogorât la iad. Și această mai înainte apucând Isaia a strigat: Iadul, zice, s-a amărât intampinandu-Te pe Ține jos, s-a amărât că s-a stricat, s-a amărât că s-a batjocorit, s-a amărât că s-a omorât, s-a amărât că s-a legat. A luat trup și de Dumnezeu s-a lovit, a luat pământ și s-a întâmpinat cu cerul, a luat ce a văzut și a căzut întru ce n-a văzut. Unde-ți este moarte boldul? Unde-ți este iadule biruință? Înviat-a Hristos și tu te-ai surpat. Înviat-a Hristos și au căzut dracii. Înviat-a Hristos și se bucură îngerii. Înviat-a Hristos și viață viețuiește. Înviat-a Hristos și nici un mort nu este în mormânt. Că Hristos înviind din morți începătura celor adormiți S-a făcut. A aceluia este slavă și stăpânirea în vecii vecilor. Amin".

 

Tradiții și obiceiuri: Ce nu ai voie să faci, înainte de Înviere

Sâmbăta Mare sau Sâmbăta Paştelui este marcată de superstiţii, tradiţii şi obiceiuri. Se spune că nu este bine să dormi în Sâmbătă Mare, întrucât atunci când se deschid cerurile Domnul poate vedea înlăuntrul fiinţelor, iar dorinţele pe care ţi le pui se vor împlini. O superstiție veche spune că dacă te împiedici în Sâmbăta Mare timp ce te îndrepți către slujba de Înviere, vei avea un an greu și plin de încercări.

 

Atunci când Iisus a murit pe cruce pentru mântuirea lumii ca un miel nevinovat, a fost numit Mielul lui Dumnezeu, simbolizând sacrificiul său desăvârșit. De obicei, de pe masa creștinilor, în ziua de Paști nu lipsesc preparatele din miel, precum: drobul, borșul de miel, stufatul sau friptura.

Seara, femeile trebuie să aibă un coș cu mâncare la biserică, pentru a putea fi sfințit. În coș ele trebuie să aibă: un prosop curat, o lumânare albă, ouă roşii, cozonac, pască, drob, zahăr, faină, ulei, câţiva căţei de usturoi şi o ramură de busuioc, potrivit DC News. 

 

Ce semnifică Slujba Învierii și ce nu trebuie să facem de Paște

Sâmbăta Mare este ultima zi din Postul Paștelui, fiind o zi cu o extremă încărcătură emoțională, în care trebuie să ne rugăm și să ne odihnim, spun preoții. Despre Slujba de Înviere și însemnătatea ei a povestit preotul Ioan Bucă, în exclusivitate pentru Spectacola.

"Sâmbăta se așterne liniștea, tăcerea, iar noi, creștinii, căutăm să ne odihnim ca să putem participa la Slujba de Înviere, care are loc la ora 12 noaptea. Aceasta este singura noapte în care odată cu clopotele se bate și toaca, se trag simultan. Acest lucru semnifică marea bucurie a Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos.", a declarat preotul Ioan Bucă, pentru Spectacola.

Ce semnifică slujba ce are loc în noaptea Învierii

"La 12 fix, preotul stinge toate luminile din biserică, rămân aprinse doar câteva candele și iese cu o făclie mare, împodobită și din fața ușii Sfântului Altar preotul zice de 3 ori: "Veniți de luați lumină". După ce creștinii și-au aprins lumânările cu Lumina Sfântă, ies afară și se citește Evanghelia în fața bisericii, după care preotul dă binecuvântarea și se cântă de 3 ori "Hristos a înviat!" După aceea, se înconjoară fără oprire biserica de 3 ori această cântare.

A treia oară, preotul se află în fața ușii bisericii, iar cântărețul intră înăuntru. Cel rămas afară bate în ușile bisericii și spune: "Deschideți voi boieri ușile voastre, ca să intre Împăratul Slavei", deci asta zice preotul. Din biserică, cântărețul întreabă: "Dar cine este acesta Împăratul Slavei?", iar preotul răspunde: "Domnul cel puternic, Acesta este Împăratul Slavei" și așa repetă de trei ori. După aceea, toată lumea intră în biserică și începe rânduiala propriu-zisă, Sfânta Liturghie.", ne-a spus acesta.

Cât timp trebuie să spunem "Hristos a înviat"

"După aceea, toată lumea merge acasă unde masa este pregătită și zicem cu toții "Hristos a înviat!", ciocnim un ou. Se zice "Hristos a înviat!" până la Înălțare. 

Trebuie să nu facem în continuare rele, să fim buni, să fim veseli în zilele de Paște, să nu ne certăm, să vorbim urât, adică să fim cu adevărat creștini și să merităm pe deplin Învierea Mântuitorului.", a continuat acesta.

Ce nu este bine să facem de Paște

"Dacă este Paște, nu înseamnă că trebuie să ne îmbătăm și să face rele. În primul rând, Învierea Mântuitorului trebuie să o sărbătorim duhovnicește, nu numai pentru mâncare și băutură, pentru grătare și destrăbălare, nu asta înseamnă Paște. Înseamnă să avem o conduită frumoasă, să nu uităm de rugăciune, să vorbim cuviincios, să vorbim despre patimile și Învierea Mântuitorului, pentru că Învierea Mântuitorului este calea deschisă spre învierea noastră, pentru că așa cum Hristos a înviat, tot așa și noi vom învia.

Viața aceasta este trecătoare. Așa cum Mântuitorul a trăit 33 de ani pe pământ, a suferit, a simțit foamea, frigul, durerea, vorbele grele, urmăririle urâte, la fel și noi avem multe obstacole, probleme, dar trebuie să știm cum să le înfruntăm și prin rugăciune, prin post, prin milostenie, prin fapte bune, să le putem înlătura ca să fim cu adevărat fii a lui Dumnezeu, ca să putem fi cu adevărat fii ai Învierii.", ne-a mai mărturisit acesta, în pragul Învierii.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Stiri


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel