Sf. Mihail şi Gavril, sărbătoare importantă la români. Ce reprezintă această zi sfântă

Data actualizării: | Data publicării:
Road Run, foto unplash
Descriere foto: Road Run, foto unplash

O zi extrem de importantă în calendarul ortodox o reprezintă ziua de 8 noiembrie, respectiv sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavril.

În fiecare an, pe 8 noiembrie creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Arhanghelii Mihail și Gavriil, sărbătoarea purtând în popor denumirea de Sfinții Arhangheli, Sfinții Voievozi.

Arhanghelii au misiunea de a vesti oamenilor tainele cele mari ale lui Dumnezeu, de a descoperi prorocirile cele înalte îngerilor și, prin ei, oamenilor. Aceștia sunt cei care înmulțesc sfânta credință între oameni, luminînd înaintea lor cu lumina Sfintei Evanghelii.

În trecut în sâmbăta de dinaintea Sf. Arhangeli se făceau praznice în amintirea celor răposați. De asemenea, finii obișnuiau să meargă la nași cu colăcei, rămânând ca la Crăciun să ducă colaci mari. Pe alocuri, se mai numesc și Moșii de Arhangheli sau Moșii de toamnă. La biserică fiecare creștin aprindea o lumînare ca să aibă lumină de veci pe cealaltă lume. Se aprindeau lumânări atât pentru cei vii, cât și pentru cei morți fără lumînare, pentru cei înecaţi.

Arhanghelul Mihail semnifică „puterea lui Dumnezeu” și este voievodul oștilor cerești și cel dintâi din ceata Sfinților Arhangheli. El poartă sabie de foc și are misiunea de a păzi legea lui Dumnezeu și de a birui puterea vrăjmașilor. 

Arhanghelul Gavriil semnifică „bărbat-Dumnezeu” și este arhanghelul bunelor vestiri, acelora de bucurie, are şi misiunea de a vesti oamenilor tainele cele mari dumnezeiești. El nu mai poartă sabie de foc, ci crin de neîntinată bucurie. El a fost ales și trimis de Dumnezeu la Fecioara din Nazaret să-i vestească taina mare a întrupării Domnului, rostind cel dintâi numele Prea Dulcelui Iisus. El a vestit și a pus nume Sf. Ioan Botezătorul.  După cum constată scrierile ajunse până la noi Arhanghelul Gavriil apare mai rar în credințele și povestirile credincioșilor, rămînînd oarecum în umbra Arhanghelului Mihail.

Moldovenii îi cinstesc în mod deosebit pe Sf. Arh. Mihail și Gavriil. Sînt numeroase biserici cu hramul Sf. Arhangheli, precum și numeroși credincioși care le poartă numele.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Florentina Arcu | Categorie: Neconformiste


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel