Serbia este oficial cea mai stresantă țară din Europa, iar Islanda este cea mai puțin stresantă. Locul surprinzător obținut de România. STUDIU

Data publicării:
stres. Foto Unsplash/ autor JESHOOTS.COM
Descriere foto: stres. Foto Unsplash/ autor JESHOOTS.COM

După Serbia, Letonia și Portugalia sunt a doua și a treia cele mai stresante țări europene. La polul opus se află Islanda, unde nu este stresant nici să trăiești, nici să muncești. România, culmea, este în primele 10 cele mai puțin stresante țări din Europa. 

Un nou studiu realizat de experții în somn de la Everynight a examinat țările europene pe trei categorii – stres financiar, stres profesional și stres personal – pentru a descoperi țările cele mai mult și cele mai puțin stresante de pe continent.

Studiul, remis redacției, dezvăluie că Serbia este cea mai stresantă țară din Europa, însumând cel mai mare scor de stres, de 77,83. Serbia a obținut scoruri mari atât pentru stresul financiar – pe baza unor factori precum rata sărăciei, chiria medie pe un apartament cu un dormitor în centrul orașului și costul transportului – și factorii de stres la locul de muncă – inclusiv rata de angajare, salariul mediu, concediu anual și timpul mediu de navetă până la locul de muncă. 

Serbia s-a clasat drept cea mai stresantă țară din cauza salariului său scăzut lunar de circa 534,13 EUR – al treilea cel mai mic din Europa – și a ratei sale ridicate de sărăcie, cu 23% din populație care trăiește în sărăcie lucie – a patra cea mai mare din Europa. Cei doi factori combinați face din Serbia locul cea mai stresantă țară europeană în care să trăiești.

Letonia este a doua țară din Europa cu cel mai mare stres, intrând în top din cauza factorilor de stres personal - cum ar fi rata divorțurilor, cazurile de COVID-19, cazurile de depresie, costurile de îngrijire a copiilor și nivelul criminalității. De exemplu, Letonia are o rată ridicată a divorțurilor de 45,7 divorțuri la 100 de căsătorii – mult peste rata medie din Europa. În plus, factori de stres la locul de muncă, cum ar fi a șasea cea mai scăzută rată de ocupare a forței de muncă din Europa – 61,6% – fac din Letonia a doua țară europeană cea mai stresantă, cu un scor de stres de 77,58.

 

Citește continuarea articolului pe DCMedical.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel