Selma Blair, diagnosticată cu screloză multiplă. Actrița a rămas cu "leziuni neurologice" în urma chimioterapiei: "Am oprit progresia. Leziunile au scăzut”

Data actualizării: | Data publicării:

Actrița Selma Blair a reușit să reducă leziunile provocate de screloza multiplă cu ajutorul chimioterapiei și a transplantului de celule stem. Tratamentele puternice la care a fost supusă i-au produs însă o serie de complicații. 

 


Scleroza multiplă a Selmei Blair este în remisie - dar tratamentele agresive la care a fost supusă și-au pus amprenta.

"Am leziuni neurologice și sunt încă ciudată și dezorganizată în multe privințe, dar am multe câștiguri", a declarat actrița în vârstă de 49 de ani pentru The Purist.

Blair a făcut chimioterapie și a fost supusă unui transplant de celule stem după mai multe tratamente nereușite.


După ani de incertitudine, Selma Blair a anunțat în luna august că scleroza multiplă (SM) a intrat în sfârșit în remisie - dar asta nu înseamnă că este în totalitate vindecată.


Actrița din Cruel Intentions, în vârstă de 49 de ani, consideră că tratamentul de chimioterapie și transplantul de celule stem i-au salvat viața. "Am avut scleroză multiplă timp de foarte mulți ani. Ajunsese într-un punct în care era atât de agresivă și niciunul dintre modificatorii de boală pe care îi încercasem nu a avut rezultate bune. (...) Aceasta a fost o ultimă soluție pentru a opri progresia", a declarat vedeta pentru The Purist.


Dar aceste proceduri au venit cu propriul lor tribut, despre care Blair abia acum începe să vorbească. La scurt timp după ce a fost diagnosticată cu Screloză multiplă, în 2018, Blair a ales să se supună unui tratament intens de chimioterapie - mai mult decât majoritatea pacienților cu cancer, a spus ea în 2019. "Cea mai grea parte a fost că nu aveam idee cât de riguroasă va fi chimioterapia", a spus ea. "Nu ai putea supraviețui cu ușurință la o asemenea cantitate de chimioterapie fără [infuzia] de noi celule stem".

"Am leziuni neurologice și sunt încă ciudată și dezorganizată în multe privințe", a continuat ea, "dar am făcut multe progrese. Mai multe câștiguri decât pierderi, cu siguranță, acum". Blair a dezvăluit, de asemenea, că a dezvoltat narcolepsie, o tulburare cronică de somn care provoacă somnolență în timpul zilei.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Selma Blair (@selmablair)

Potrivit Societății Americane de Cancer (ACS), chimioterapia cauzează o gamă largă de simptome neurologice; unul dintre cele mai cunoscute este "creierul chimio", care implică afectarea memoriei, a concentrării și a acuitatății generale. Tratamentul poate provoca, de asemenea, neuropatie periferică, sau leziuni nervoase, despre care ACS spune că poate declanșa furnicături, amorțeală, slăbiciune și durere la nivelul mâinilor și picioarelor.


Dar, la urma urmei, este mult mai bine să fii pe cale de vindecare, spune Blair. "A ieșit bine", a declarat actrița pentru The Purist. "Am oprit progresia. Leziunile au scăzut".

"Cred că există atât de multe moduri de a te vindeca. Găsirea voinței este uriașă, pentru că nu pot spune că toată viața mea am simțit-o", a continuat ea. "Chiar mă lăsam pradă depresiei și mă lăsam pur și simplu purtată de asta. Nu mai am asta. Nu vreau să fac asta. Vreau lucruri bune".

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Selma Blair (@selmablair)Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience