Sedentarismul, boala omului modern. Câte MINUTE de mișcare trebuie să faci pe săptămână

foto KoolShooters/ Pexels
Descriere foto: foto KoolShooters/ Pexels

Un medic cardiolog a vorbit despre sedentarism și cum ne afectează sănătatea. Câtă mișcare trebuie să facem pe săptămână.

Sedentarismul este boala omului modern și aduce o mulțime de probleme pentru sănătate.

"Sedentarismul este o boală a omului modern și reprezintă faptul că avem tendința să ne deplasăm cu mijoace de transport în comun, a crescut incidența locurilor de muncă în care tot ce se întâmplă se întâmplă la birou și atunci când ne recreem, avem tendința să ne recreem tot în repaos.

Este o problemă seriosă pentru că reprezintă a patra cauză  de mortalitate globală și reprezintă faptul că desfășsurăm o activitate fără să ne mișcăm. Viața noastră se desfășoară stând la birou sau acasă și deși facem anumite activități, consumul energetic e mult mai mic în această perioadă. Astfel, chiar dacă șofăm, chiar dacă lucrăm la calculator, chiar dacă stăm în bancă la școală, consumul este mic și tot sedentarism se numește.

El afectează toate categoriile de vârstă, de la copii, până la adulți și la persoanele vârstnice și este nociv pentru stare de sănătate în general, nu numai pentru bolile cardiovasculare. Începe cu afectarea sistemului osteoarticular, obezitate, pentru că atunci când stăm se dezvoltă și obiceiurile alimentare nu foarte sănătoase și favorizează apariția diabetului, hipertensiunii arteriale, boala cardiac ischemice și chiar AVC.

Este bine de spus că se asociază și cu anumite tipuri de cancer.

Inima, în timpul efortului fizic, declanșează o serie întreagă de mecanisme care sunt extrem de importante pentru sănătate. (...) Crește colesterolul bun care reprezintă un factor de protecție pentru inimă", a declarat Luminița Rotară, medic cardiolog, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

Câtă mișcare trebuie să faci pentru o inimă sănătoasă

Citește continuarea pe DC Medical. Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Dată: 24 Martie 2022, 19:14 | Categorie: Sanatate
Get it on App Store Get it on Google Play