Ileana Vulpescu s-a stins din viață. Cuvintele-testament ale regretatei scriitoare: „Ştii că te-ai născut, ştii că trebuie să mori. Iar între cele două capete ale vieţii sunt două lucruri care rămîn”

Data actualizării: | Data publicării:
Ileana Vulpescu, captură foto TV
Descriere foto: Ileana Vulpescu, captură foto TV

Ileana Vulpescu s-a stins din viață. Scriitoarea avea 88 de ani. 

‘Ai să vezi, într-o zi, că numai spiritualitatea rămâne dintr-o iubire”…scria Ileana Vulpescu în celebra sa carte „Arta conversaţiei” 

 

Ileana Vulpescu  s-a născut pe 21 mai, 1932,  la Bratovoești, județul Dolj. A fost filologă, lexicografă, prozatoare, romancieră și traducătoare. A fost căsătorită peste șase decenii cu renumitul scriitor Romulus Vulpescu, decedat în 2012, la vârsta de 79 de ani. 

Anunțul decesului a fost făcut de scriitorul Radu F. Alexandru. 


”LA DESPĂRȚIREA DE O MARE SCRIITOARE... A plecat dintre noi ilustra romancieră (”persoană care scrie romane”) care a fost ILEANA VULPESCU. Niciun rând, niciun cuvânt în media. Dacă cel care s-a sfârșit ar fi fost un vestit manelist, steagurile ar fi fost atârnate în bernă și s-ar fi cerut decretarea doliului național. România!...”, a scris Radu F. Alexandru pe Facebook.

 

Eveline Păuna a amintit un interviu mai vechi al regretatei scriitoare. 

„S-a dus în Stele și Doamna Ileana Vulpescu... Mi-a semnat un autograf pe cartea sa, "Arta Conversației", scriindu-mi: "... din când în când, să mai stăm amândouă de vorbă". Din când în când, am stat - și așa s-au așternut câteva interviuri și lecții de viață. Vă rog, citiți aici cuvintele-testament ale unor oameni greu încercați de viață și aprindeți în gând o Lumină pentru ei...”, a scris pe Facebook jurnalista Eveline Păuna. 

 

A fost ultimul interviu pe care Ileana Vulpescu l-a acordat alături de marea ei iubire, Romului Vulpescu, cel lângă care a trăit peste șase decenii. 

 

 „Numai că, te rog, atunci cînd ai să scoţi interviul de pe reportofon, să-l transcrii cu «î» în mijlocul cuvintelor. Aşa scriu eu!”, a fost rugămintea scriitoarei pentru jurnalista Eveline Păuna. 

 

„EVELINE PĂUNA: Apăreţi atât de rar… mai deloc în ultimii ani. Ce mai fac Ileana şi Romulus Vulpescu?
ROMULUS VULPESCU: Noi, acum, spre sfîrşit de existenţă, mai avem lucruri neterminate, ca să zic aşa, şi nu am timp să mă ţin de apariţii, nu mai dau interviuri…
ILEANA VULPESCU: Domnişoară, dacă nu ne cheamă nimeni, nu ne ducem! Există două bancuri care definesc perfect situaţia de acum din Romînia. De cînd s-a instaurat comunismul şi pînă în zilele noastre, viaţa se defineşte prin bancuri. Care pot să pară glume, dar care, de fapt, rezumă realitatea: ţiganul spune „mai bine să-ţi cumperi judecător decît să-ţi iei avocat”, iar Bulă îi spune lui taică-său, acum, de curînd: „Tată, vreau să intru în crima organizată”. Şi tatăl lui îi zice: „În care, tată, în aia particulară sau în aia de stat?!”. Noi în lumea asta trăim! Aşa se face că apărem tot mai rar sau… deloc” - fragment din interviul acordat jurnalistei Eveline Păuna. 

 

Ştii că te-ai născut, ştii că trebuie să mori. Iar între cele două capete ale vieţii sunt două lucruri care rămîn

„E.P.: Doamnă, cînd aţi rămas însărcinată, aţi riscat enorm. Ştiu că aţi avut mai multe episoade de tuberculoză în trecut, mai ales în copilărie, şi aveaţi şi probleme cu coloana. Cît de mult v-aţi dorit copilul?
I.V.: Nu numai în copilărie. În 1964 am avut tuberculoză renală bilaterală. Eu am considerat că trebuie să îmi fac datoria faţă de viaţă. Tot ce e firesc pe lumea asta mi se pare că omul e dator să încerce. Printre datorii… sunt două certitudini: naşterea şi moartea. Ştii că te-ai născut, ştii că trebuie să mori. Iar între cele două capete ale vieţii sunt două lucruri care rămîn – perpetuarea prin ceva, prin cineva, şi munca. Tolstoi, în jurnalul lui, spune: „Parcă îmi aduc aminte că am fost şi eu cîndva îndrăgostit… nu mai ştiu de cine, dar de muncă îmi aduc aminte tot timpul””

 

 


La 18 mai 2017, preşedintele Klaus Iohannis i-a conferit scriitoarei Ileana Vulpescu distincţia Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler în semn de „înaltă apreciere pentru întreaga carieră pusă în slujba culturii, pentru contribuţia remarcabilă avută la creşterea valorii literaturii române contemporane, pentru traducerile prin care a deschis iubitorilor de carte noi posibilităţi de a lua contact cu literatura universală”.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel