Schimbarea vremii și migrenele. Cum previi durerile de cap cauzate de vreme

Data publicării:
pixabay.com
Descriere foto: pixabay.com

Ai auzit de persoane „meteosensibile”? Migrenele cauzate de schimbarea vremii sunt reale și extrem de incomode. 

În timp ce majoritatea oamenilor știu cum este să te confrunți cu o durere de cap ocazională, migrenele sunt o experiență total diferită. Chiar dacă migrenele sunt o afecțiune neurologică foarte frecventă, ele pot fi de-a dreptul debilitante. 

 Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) afirmă că acestea reprezintă una dintre principalele cauze de invaliditate la nivel mondial, iar într-un studiu efectuat în rândul pacienților cu migrene din Statele Unite, mai mult de jumătate au raportat o afectare severă a activității, o oboseală acută și o productivitate redusă la locul de muncă sau la școală din cauza migrenelor.


Migrenele sunt mult mai complicate

 "Durerea de cap se referă la orice fel de durere la nivelul capului sau al feței", a declarat pentru Well+Good dr. Thomas Berk,  profesor asistent clinic la NYU Langone Health Division of Headache Medicine. 

Potrivit acestuia, există peste 150 de tipuri diferite de dureri de cap care sunt clasificate din punct de vedere medical pe baza anumitor caracteristici, inclusiv calitatea durerii (înjunghiată vs. pulsatilă etc.), localizarea și durata.

Cum recunoști migrenele

O migrenă este un tip special de durere de cap, în care o parte a capului este de obicei mai dureroasă decât cealaltă, care are o intensitate de la moderată la severă, iar simptomele includ adesea sensibilitate la lumină sau la sunet și greață, spune Dr. Berk, adăugând că acestea pot dura de la câteva ore până la trei zile. 

Dr. Anna Pace, profesor asistent de neurologie la Mount Sinai Health, spune că migrenele pot fi, de asemenea, asociate cu modificări ale vederii, dificultăți de concentrare, amețeli și dureri de gât, printre alte simptome.


Cum afectează schimbarea vremii


În timp ce cercetările sugerează că unii oameni sunt predispuși genetic la migrene, există factori declanșatori care exacerbează atacurile, spune Dr. Berk. De exemplu, "modificările neurochimice din creier care duc apoi la anumite simptome", spune dr. Valentina Popova, profesor asistent clinic de neurologie la NYU Langone Health. Iar exercițiile fizice și mișcarea le pot înrăutăți, adaugă ea. 


De ce este vremea un factor declanșator al migrenelor

"Factori diferiți cauzează dureri de cap diferite", spune Dr. Berk, adăugând că vremea are un impact. "Cel mai adesea este legată de schimbările în modelele meteorologice, mai degrabă decât doar de căldură sau frig", spune el. De exemplu, umiditatea și schimbarea presiunii barometrice (presiunea aerului în atmosferă) pot fi un declanșator comun al migrenei. "Creierul migrenei este sensibil la tot felul de schimbări - iar răspunsul la schimbare este adesea o exacerbare a migrenei."


Presiunea atmosferică

Se estimează că la peste o treime dintre persoanele cu migrene, schimbările de vreme sunt un factor declanșator. Cercetările arată că o schimbare a sistemelor de presiune - deci atunci când apar furtuni sau stări de umiditate ridicată, precum și schimbări de temperatură - poate crește probabilitatea de apariție a durerilor de cap. Deși nu se înțelege pe deplin de ce anumite condiții meteorologice pot duce la dureri de cap, schimbările de presiune barometrică pot provoca o supraexcitare a zonelor din creier care controlează durerea. Modificările presiunii atmosferice pot schimba, de asemenea, presiunea din sinusuri și urechile interne, ceea ce poate duce, de asemenea, la experimentarea durerii.


Persoanele cu migrene tind să fie mai sensibile la lumina puternică, inclusiv la lumina soarelui. De asemenea, schimbările de vreme pot afecta nivelul de serotonină din creier, care, la rândul său, declanșează atacurile.

 


Cum să preveniți migrenele cauzate de vreme

"Deși nu puteți controla vremea, puteți controla alți potențiali factori declanșatori", spune Dr. Crystal.  "Pentru unele persoane cu migrene, este nevoie de o furtună - fără glumă - pentru a declanșa un atac."  Așadar, spune ea, dacă vă cunoașteți declanșatorul meteo particular, asigurați-vă că optimizați alte condiții. De exemplu, dacă sunteți îngrijorat de o furtună care se pregătește, asigurați-vă că evitați declanșatorii alimentari cunoscuți, că vă odihniți suficient și că practicați reducerea stresului. "Și, bineînțeles, asigurați-vă că aveți medicamentele la îndemână."

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel