Scandal EUROVISION 2022. Care sunt cele 6 țări cărora le-au fost eliminate voturile

Data publicării:

Eurovision 2022 s-a încheiat cu un scandal de zile mari. Mai multe țări, printre care și România, acuză că le-au fost modificate voturile. 

TVR reclamă faptul că votul dat de juriul României a fost modificat. Concret, cele 12 puncte ar fi trebuit să fie acordate Moldovei, și nu Ucrainei, așa cum s-a întâmplat. Înainte de a se anunța voturile, Uniunea Europeană de Radio și Televiziune a scos din concurs juriile a 6 țări, fără a da nume însă. Astfel, când a venit rândul României să voteze, punctajul a fost acordat de reprezentantul Eurovision de la Torino, și nu de Eda Marcus. 

Situația României nu este singulară. Încă cinci țări s-au trezit că le-au fost modificate voturile.

 

Reacția EBU:

„În cadrul analizei votului juriului de către partenerul de vot paneuropean al Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU) după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a concursului Eurovision 2022, au fost identificate anumite tipare de vot incorecte în rezultatele din șase țări.

Pentru a respecta instrucțiunile de vot ale concursului, EBU a colaborat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat înlocuitor pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări cu un istoric de vot similar). Acest proces a fost recunoscut de către monitorul independent al votului. EBU ia extrem de în serios orice tentativă suspectă de manipulare a votului la Concursul Eurovision al Cântecului și are dreptul de a elimina astfel de voturi în conformitate cu instrucțiunile oficiale de vot, indiferent dacă aceste voturi sunt sau nu susceptibile de a influența rezultatele și/sau rezultatul votului”, a transmis EBU pe site-ul Eurovision.tv.

Care sunt cele șase țări cărora le-au fost eliminate voturile

Deși nu a menționat numele țărilor în declarația sa, echipele cărora li s-au retras voturile juriului au fost: Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România și San Marino. 

În replică la acest anunț, Televiziunea Română s-a declarat "surprinsă" de modificarea rezultatelor juriului.

"Organizatorii au acordat un set diferit de punctaje finaliștilor în numele juriului din țara noastră", a declarat acesta. "Precizăm că juriul român a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Republicii Moldova ...  Reiterăm faptul că nici juriul, nici reprezentanții TVR nu au fost informați după cea de-a doua semifinală de existența unor suspiciuni privind votul românesc".


De asemenea, TVR1 a calificat drept "netransparent" modul în care au fost calculate noile rezultate, precizând că a cerut organizatorilor concursului să ofere un motiv oficial pentru înlocuirea punctajului juriului, notează Euronews.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel