Șase alimente care te fac să transpiri excesiv. Trebuie să le eviți pe timpul verii

Sursa foto: freepik.com
Descriere foto: Sursa foto: freepik.com

Specialiștii au identificat faptul că anumite alimente pot avea un impact destul de nedorit asupra corpului, mai ales vara.

Traversăm deja o vară extrem de călduroasă, care aduce temperaturi record, în multe părți ale țării. Chiar dacă faceți diferite lucruri prin care să vă țineți departe de căldură, cum ar fi să mergeți la mare sau să stați în casă cu aerul condiționat la maximum, s-ar putea să transpirați excesiv și din cauza dietei zilnice. Nu doar mâncarea condimentată sau supa fierbinte vă poate face să transpirați, ci și alte alimente.

1. Hot dog-ul

Deși hot dogii sunt printre preferatele preparate de fast food, după cum explică Cesar Sauza, MS, dietetician nutriționist, consumul de carne procesată precum hot dogii ar putea da startul la transpirație.

"Este probabil ca aceștia să provoace transpirație din cauza nivelului ridicat de sodiu, ceea ce duce la faptul că organismul nostru are nevoie să elibereze sodiul suplimentar prin transpirație", spune Sauza, adăugând că hot-dogii conțin, de asemenea, o mulțime de grăsimi saturate, ceea ce "mărește volumul de muncă asupra organismului nostru".

2. Chipsuri de cartofi

Înainte de a lua o mână de chipsuri de cartofi, nu uitați că această gustare este, de asemenea, un aliment procesat cu un nivel ridicat de sodiu.

"Cartofii prăjiți, adică chipsurile, contribuie la retenția de apă în organism", spune Taylor Osbaldeston, RHN, nutriționist holistic înregistrat.

La fel ca în cazul hot-dogurilor, excesul de sodiu din chipsuri "duce la balonare și la o creștere a temperaturii corporale, determinând organismul să transpire în efortul de a-și regla căldura internă", spune Osbaldeston.

3. Nuca de cocos

Există puține lucruri mai răcoritoare decât nuca de cocos, fie că este sub formă de apă proaspătă de cocos sau înghețata de cocos. Dar nucile de cocos au un conținut ridicat de grăsimi, potrivit lui Kieran Sheridan, expert în fizioterapie.

"Nucile de cocos sunt un aliment bogat în grăsimi, ceea ce înseamnă că vor fi mai susceptibile să te facă să transpiri atunci când ești afară, în căldură", explică Sheridan. "Acest lucru se datorează faptului că, pe măsură ce corpul tău se încălzește, începe să descompună celulele adipoase și să elibereze energia lor stocată sub formă de căldură."

4. Ciocolata neagră

Dacă încerci să te bucuri de un răsfăț dulce, rămânând în același timp pe partea sănătoasă, s-ar putea să te orientezi spre puțină ciocolată neagră. Aceasta are beneficii pentru sănătate, dar dintre toate ciocolatele, ea conține și cea mai multă cofeină, potrivit Cocoelectric. 

"Alimentele care conțin cafeină pot duce la creșterea transpirației datorită efectului lor stimulator asupra organismului", spune ea.

Potrivit lui Richards, cofeina poate crește temporar ritmul cardiac, rata metabolică și ritmul sanguin, iar toate acestea pot ridica temperatura corpului.

5. Dulciuri

Și alte dulciuri vă pot crește transpirația, indiferent de conținutul lor de cofeină. De fapt, cele mai multe bomboane au o cantitate mare de zahăr adăugat, care este, de asemenea, un factor major de declanșare a transpirației, potrivit lui Osbaldeston.

"Alimentele zaharoase provoacă o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge, ceea ce duce la o creștere a producției de căldură metabolică", spune ea. "Pentru a disipa această căldură, organismul inițiază transpirația".

6. Ardeiul iute

Acest lucru poate părea un pic evident, dar merită repetat. Și chiar dacă sunteți conștienți de faptul că mâncarea picantă vă provoacă acest lucru, s-ar putea să nu știți de ce.

Michael May, FRCS, director medical și chirurg principal al Clinicii Wimpole din Londra, explică faptul că ardeii iuți conțin un ingredient numit capsaicină. Aceasta este cea care vă încălzește gura - și restul corpului.

"Capsaicina declanșează receptorii nervoși și crește temperatura corpului, crescând transpirația ca răspuns natural de răcire", spune May, notează Bestlife.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Dată: 29 iul 2023, 20:10 | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience