Sărbătoarea Floriilor 2022: Dezlegare la pește. Mihaela Bilic: „Nutriția și religia s-au pus de acord”

Data publicării:
Imagine cu rol ilustrativ, foto Pexels/ Ksenia Chernaya
Descriere foto: Imagine cu rol ilustrativ, foto Pexels/ Ksenia Chernaya

Mihaela Bilic a dezvăluit care sunt beneficiile postului, cât și a dezlegării la pește. 

Cu o săptămână înaintea Paștelului, creștinii ortodocși sărbătoresc Floriile. Există foarte multe tradiții și obiceiuri  leagate de această Sărbătoare. Anul acesta, credincioșii sărbătoresc Floriile pe 17 aprilie. 

Tradiții și obiceiuri de Florii!

Începând cu seara din Duminica Floriilor, în toate bisericile din țară, se săvârșesc slujbe speciale, numite denii. Aceste slujbe ne amintesc de momentele din viața Mântuitorului, de la intrarea Acestuia în Ierusalim, până la Învierea Sa din morți.

Totodată, în ziua de Florii, credincioșii au dezlegare la pește, fiind a doua oară după Buna Vestire, în postul Paștelui, în care se poate consuma acest aliment.

Mihaela Bilic: Beneficiile consumului de pește sunt incontestabile


“Liber” la pește!!


Vine duminica Floriilor, profit de moment ca să vorbim despre pește. Nutriția și religia s-au pus de acord, peștele este valoros și esențial în echilibrul alimentar, ca urmare în orice post există dezlegare la pește. Beneficiile consumului de pește sunt incontestabile, nu dați vina pe contaminarea cu mercur sau creșterea intensivă, ca să nu mâncați pește. 


Consumul de pește de 2 ori pe săptămână reduce cu 36% riscul de deces prin boli coronariene și cu 17% riscul de deces în general.

Cercetătorii de la școala de Sănătate publică de la Harvard au ajuns la o concluzie surprinzătoare: a nu mânca pește este mai grav și mai dăunător pentru sănătate decât a mânca pește contaminat cu mercur. În realitate cantitatea de mercur ce poate fi prezentă în peștele gras precum somonul sau păstrăvul este foarte mică și devine neglijabilă în cazul peștilor mici de tip sardină sau hamsie. 
Cat despre avantaje, peștele este principala sursă de grăsimi omega 3, esențiale pentru sănătatea cardiovasculară și cu rol crucial în funcționarea creierului și retinei. Persoanele care consumă pește în mod regulat sunt protejate de îmbătrânirea pielii și a ochilor, de parkinson și Alzheimer și fac mai rar depresie. Riscul de dementa senilă scade cu 30%, iar bolile inflamatorii de tip artroză sunt și ele considerabil reduse. 


Dincolo de beneficiile acizilor grași omega 3, peștele are și alte virtuți:


 Indiferent că este de apă sărată sau apă dulce, pește reprezintă o sursă excelentă de proteine. Ca și în cazul cărnii, conține 18-22g proteine/100g produs. E vorba de proteine complete, cu toți aminoacizii esențiali prezenți. Spre deosebire de proteinele din carnea de vită și pui, cele din pește sunt mai ușor de digerat, conțin mai puțin colagen și elastină. Campion la acest capitol este codul eglefin care are indice de digestibilitate de 100%.  


 Altă calitate deloc neglijabilă: conținutul bogat de seleniu, zinc și vitamina B12, trei micronutrienți care încetinesc îmbătrânirea celulară și luptă împotriva stresului oxidativ. Sardina și heringul sunt cei mai bogați în vitamina B12. Grăsimea de pește conține vitamina E și vitamina D, nutrienți esențiali pentru rezistența scheletului și a sistemul imunitar. Campioni sunt somonul și lupul de mare. Toate speciile marine conțin iod, element indispensabil pentru fabricarea hormonilor tiroidieni. De la metabolism la memorie și siluetă, lipsa de iod dezechilibrează tot organismul. 


Ideal ar fi să mâncăm pește de minim 2 ori/săptămână, din care o dată să fie pește gras.

Variați speciile de pește și modul de gătit: proaspăt sau congelat, afumat sau în conservă, pe grătar, la cuptor, la abur sau prăjit, sub formă de ciorbă, saramură sau sushi cu pește crud, important este să îl includem în meniu cat mai des”, a scris Mihaela Bilic pe rețelele de socializare. Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel