Șapte alimente extrem de bogate în antioxidanți. Pot reduce inflamația, dar și mai multe boli

Data publicării:
Sursa foto: freepik.com
Descriere foto: Sursa foto: freepik.com

Specialiștii au identificat cele mai pline alimente de antioxidanți.

Dacă există o schimbare pozitivă pe care aproape toată lumea ar putea să o facă pentru sănătatea generală, aceasta ar fi reducerea inflamației cronice. Acest proces fizic se află la baza a tot felul de probleme de sănătate nedorite, de la articulații, până la afecțiuni autoimune precum colita ulcerativă și lupusul. Chiar și bolile de inimă și problemele de sănătate mintală au fost legate de niveluri ridicate de inflamație sistemică. Stresul, poluarea mediului, alimentația deficitară, lipsa somnului și o mulțime de alte fapte ale vieții moderne se adaugă la niveluri constant ridicate de agitație internă. Din fericire, consumul de alimente bogate în antioxidanți poate ajuta, iar specialiștii au identificat care sunt cele mai bune alimente pe care le poți consuma în acest sens, potrivit Bestlife.


Afine sălbatice

Toate fructele de pădure sunt bogate în antioxidanți, așa că nu puteți da greș cu căpșunile, zmeura, murele și multe altele, dar afinele sunt o alegere deosebit de bună pentru combaterea inflamațiilor. Compușii care le dau culoarea albastră-violetă caracteristică au fost legați de prevenirea problemelor cronice de sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerul și diabetul.

Roșii

Feliați-le, puneți-le în sos sau sotați-le, în orice mod ați pregăti roșiile, acestea au o mulțime de antioxidanți. Acestea sunt bogate în mai mulți compuși care luptă împotriva radicalilor liberi, inclusiv licopen, vitamina C, betacaroten și numeroase flavonoide.

Puterea licopenului din roșii a fost studiată ca un potențial agent anticancerigen. O analiză a cercetărilor din 2022 a confirmat că majoritatea studiilor care au analizat licopenul și cancerul au dat rezultate pozitive, cancerul de prostată fiind cea mai probabilă țintă de prevenire.

Ceai verde

Am discutat despre culorile albastru și roșu, acum ce zici de verde? Ceaiul verde este o sursă excelentă de antioxidanți. Fie că îl beți cu gheață sau fierbinte, veți obține beneficii uimitoare pentru sănătate. Antioxidanții numiți catechine din ceaiul verde au proprietăți anticancerigene și antiinflamatorii, conform cercetărilor din 2017.

Portocale

După cum probabil știți, citricele sunt pline de vitamina C. Ceea ce poate nu știți este că această vitamină de zi cu zi este un antioxidant puternic care poate avea un rol în reducerea riscului de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, disfuncție vasculară, accident vascular cerebral și unele tipuri de cancer. Fie că beți un pahar de suc dimineața sau vă bucurați de felii de portocale aruncate pe o salată, fiecare alegere este binevenită.

Spanac

Spanacul este bine cunoscut pentru nutrienții săi, cum ar fi fierul și vitamina K, dar profilul nutrițional al acestor frunze verzi merge chiar mai departe. Spanacul este plin de o varietate de antioxidanți, inclusiv kaempferol, quercetină, luteină și zeaxantină. Luteina și zeaxantina au fost asociate cu îmbunătățirea vederii și a sănătății ochilor, kaempferolul poate promova prevenirea cancerului, iar quercetina este adesea citată pentru stimularea sănătății inimii.

Cafea

Băutura de dimineață este o altă sursă puternică de antioxidanți. Capacitatea sa de combatere a inflamațiilor este legată de acizii clorogenic, cafeic, ferulicc. Un studiu a constatat că acești antioxidanți particulari erau mai răspândiți în cafea decât în alte băuturi antiinflamatorii precum ceaiul verde și vinul roșu.

Totuși, nu toate boabele de cafea sunt la fel de benefice.

Ciocolata neagră

Nu-i așa că e frumos când desertul tău vine cu beneficii pentru sănătate? Ciocolata neagră conține o cantitate amplă de antioxidanți, în special flavonoide. Aceste substanțe pot avea un rol în sănătatea inimii și în prevenirea cancerului.

Cu cât ciocolata este mai închisă la culoare (adică, cu cât conținutul de cacao este mai mare), cu atât este posibil să conțină mai mulți antioxidanți. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel