Săptămâna patimilor - Vinerea Mare. Tradiții și obiceiuri. Ce nu ai voie să faci în această zi

Data publicării:
foto crestinortodox.ro
Descriere foto: foto crestinortodox.ro

Sfânta şi Marea Vineri: Slujba Vecerniei şi Denia Prohodului Domnului

Vinerea Mare este zi de post negru, în care nu se mănâncă şi nu se bea decât apă.

În această zi nu se lucrează şi nu se fac nici copturi pascale.

Este ziua în care a fost răstignit Domnul Iisus Hristos pentru iertarea păcatelor noastre şi i se mai spune Vinerea Patimilor, Vinerea Paştilor, Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă.

Seara, lumea merge la biserică pentru a participa la slujba Prohodului Domnului, slujba înmormântării Domnului Iisus Hristos, notează Agerpres. 

În Vinerea Mare, dimineaţa se citesc ceasurile împărăteşti, iar la Vecernie se scoate în mijlocul bisericii Sfântul Aer (Sfântul Epitaf), ce are pictat pe el punerea Domnului în mormânt. În seara din Sfânta şi Marea Vineri se cântă slujba prohodului Domnului, apoi se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf cu lumânări aprinse în mâini, petrecând pe Domnul de pe Golgota la Mormântul dătător de viaţă.

 

Slujba Prohodului

Vinerea Mare este zi aliturgica, adica nu se savarseste nici una dintre cele trei Sfinte Liturghii. Ceremonia principala din aceasta zi este scoaterea Sfantului Epitaf din altar si asezarea lui pe o masa in mijlocul bisericii. Prin scoaterea Sfantului Epitaf retraim coborarea de pe Cruce a lui Hristos si pregatirea Trupului Sau pentru inmormantare.

 

Seara se canta Prohodul si se inconjoara biserica cu Sfantul Epitaf. Este o procesiune de inmormantare. Epitaful pe care il poarta preotii ajutati de credinciosi simbolizeaza trupul Mantuitorului. Dupa procesiunea din jurul bisericii, Sfantul Epitaf este asezat pe Sfanta Masa din altar, unde ramane pana la Inaltare. Punerea pe Sfanta Masa reprezinta punerea Domnului in mormant, potrivit crestinortodox.ro

 

Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare

Vinerea Mare reprezintă o zi cu o mare încărcătură emoțională pentru toți creștinii.

Vinerea Mare este una dintre cele mai importante zile din viața unui creștin. Astăzi, Iisus Hristos a fost răstignit, iar înainte de a fi urcat pe cruce a fost bătut cu urzici, iar gura i-a fost udată cu oțet, tocmai din acest motiv, tradiția interzice oamenilor să consume în Vinerea Patimilor aceste două alimente. 

"În Joia Patimilor ne-am reamintit la denie, citind cele 12 Evanghelii și am văzut acolo ce înseamnă să fii o victimă a unui proces nedrept. Să fii judecat, să fii condamnat la moarte, să nu ai dreptul să te aperi, pentru că vedem în exemplul Mântuitorului un exemplu suprem de răbdare, un exemplu suprem de stăpânire de sine. Este bine să învățăm în această perioadă grea să vorbim mai puțin, să simțim mai mult, să iertăm mai mult, să fim implicați în comunitatea din care facem parte.

Ne apropiem de răstignirea Domnului, care primește cu foarte multă răbdare toate acuzațiile, trece peste ele. Mântuitorul nu a greșit cu nimic, este un miel adus spre înjunghiere, fără păcate. Noi, toți, în această perioadă trecem prin forte multe lucruri și nu mai avem răbdare. Îi cerem lui Dumnezeu să facă minuni, dar la El nu venim o listă, ci trebuie să ne întrebăm și ce dăm în schimb.", a declarat preotul Gabriel Cazacu, în emisiunea Neatza cu Răzvan și Dani, de pe Antena 1.

Astăzi, la denii, se cântă Prohodul

"Hristos moare astăzi, e Vinerea Mare și îl ducem la groapă. Tot ceea ce avea să se spună, s-a spus despre Hristos, până astăzi. Singura lege pe care Hristos a adus-o nouă este legea iubirii, citită în prima Evanghelie din Joia Mare. Toate acele evanghelii ne pregătesc pentru astăzi: ziua de prohodire, înmormântarea Mântuitorului." a continuat teologul Cătălin Ionuț Bârsa.

Ce semnifică Sfântul Aer din Vinerea Mare

"Dimineața se citesc ceasurile împărătești, sunt niște rugăciuni, iar la slujba de seară se scoate în mijlocul bisericii Sfântul Aer, care e imortalizat pe acea pânză și înseamnă coborârea de pe cruce a Mântuitorului, după care coborârea Lui în mormânt. În seara din Marea Vineri se cântă slujba Prohodului Mântuitorului, după care se înconjoară biserica cu Sfântul Aer și se fac 6 opriri. La a șaptea se revine în fața ușii bisericii.

Cele 5 zile sunt cele mai importante din Săptămâna Patimilor. Sâmbăta Mare este zi de adâncă tăcere, de post, de rugăciune, de liniște, pentru că Mântuitorul este deja pus în mormânt.", a spus preotul Ioan Bucă, pentru Spectacola.

Preotul Gabriel Cazacu, sfat pentru creștini

"Haideți să încercăm ca de această Înviere să fim mai buni,  de acest Paște să se întâmple această revoluție în sufletele noastre și oamenii să accepte această Înviere și să se împace cu cine sunt certați și să meargă la biserică, dar nu ca la un spectacol. Astăzi este cea mai importantă denie: Prohodul Domnului. Haideți să cântăm și să lăudăm împreună sfintele pătimirilor ale Domnului Iisus Hristos.", a mai adăugat părintele Gabriel Cazacu



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Stiri


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel