Rugăciunea pe care trebuie să o rostești pe 9 martie, în Ziua de mucenici. Îți va aduce noroc pentru tot anul

Data publicării:
Foto Freepik
Descriere foto: Foto Freepik

Pe 9 martie, în calendarul creștin ortodox, sunt pomeniți Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia.

Această sărbătoare creștină este cunoscută și sub numele de Ziua de Mucenici sau Ziua de Măcinici. În calendarul popular, această sărbătoare a fost asociată cu începutul Anului Agrar, marcând trecerea de la zilele friguroase ale Dochiei la zilele călduroase ale Moșilor. În această zi de sărbătoare este bine să rostești această rugăciune, pentru a avea noroc tot anul. 

 Rugăciunea pe care trebuie să o rostești pe 9 martie, în Ziua de mucenici

"Veniţi, popoare, să-i cinstim cu evlavie pe Sfinţii lui Dumnezeu, pe cei patruzeci de Mucenici din Sevasta, care pentru lupta lor au dobândit cununi luminoase şi nestricăcioase. O, voi, care vă bucuraţi de cinstirea întregii Biserici, care aţi dobândit de la Dumnezeu darul facerii de minuni prin moaştele voastre, fiţi ocrotitorii noştri, ai celor ce vă cinstim pomenirea.

Rugaţi-vă pentru noi, fericiţilor Mucenici, ca să dobândim tărie în lupta cu patimile, răbdare în îndurarea necazurilor, credinţă nestrămutată în făgăduinţele Domnului, smerenie adevărată şi mântuirea sufletelor noastre. Nu ne lăsaţi pe noi să cădem fără de ridicare în adâncul deşertăciunii acestei lumi, nu ne lăsaţi să ni se împietrească de tot inimile în nepăsarea timpului în care trăim, nu lăsaţi să îngheţe inimile în viforul acestui veac. Zid de apărare să fiţi împrejurul nostru şi loc de scăpare din cursele vrăjmaşului".

Semnificația mucenicilor

Tradiția spune că în ziua Mucenicilor se încheie zilele de iarnă ale Babei Dochia și se instalează zilele călduroase ale Moșilor.De asemenea, conform tradiției, în această zi ar trebui să bei 40 sau 44 de pahare cu vin, pentru că, potrivit credinței geto-dacice, au fost 44 de mucenici, adică zilele dintre 9 Martie și 23 Aprilie. Gospodinele pregătesc pe 8 Martie, în cinstea Sfinților Mucenici, 40 de sfințișori. Aceștia au forma de 8 în Moldova și sunt făcuți din aluat de cozonac, acoperiți cu miere și nucă. În Dobrogea și Muntenia, mucenicii sunt mici și sunt fierți în apă cu zahăr, scorțișoară și nucă, reprezentând lacul în care au fost aruncați mucenicii.

Citește și: Părintele Vlad Pimen de la Muntele Athos, motivul pentru care oamenii fac cancer: „Ai urcat pe mândrie. Dumnezeu îngăduie”

Părintele Vlad Pimen, dezvăluiri neștiute despre îngerul păzitor: ”În momentul în care păcătuim se depărtează”

Care este cea mai puternică rugăciune

„Cea mai puternică rugăciune este cea care pleacă din inimă. Dacă tu îi spui unui om ceva din inimă, ăla se cutremură. Vorba unui bătrân ce pleacă de la inimă tot la inimă se duce. Dacă tu strigi la Dumnezeu din toată inima, indiferent care este rugăciunea, că ai spus „Tatăl nostru”, că ai spus „Doamne, miluiește!”, că ai strigat ”Maica Domnului, ajută”, că ai spus „Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă”, trebuie să fie din inimă. Dacă tu nu știi ce i-ai spus lui Dumnezeu, stai și te gândești la afaceri și rostești rugăciunea, cum să te înțeleagă Dumnezeu, când tu nu te-i înțeles ce ai spus? Tocmai de aceea, cea mai puternică rugăciune trebuie să plece din inimă și trebuie date grijile la o parte. Când stai de vorbă cu Dumnezeu, păi stai de vorbă cu Dumnezeu, nu fac altceva. Cum era înainte, dacă te duceai la un împărat și stăteai cu grijă în fața lui să nu greșești ceva, să fii atent la orice gest de-al lui, la fel și la biserică unde Dumnezeu coboară cu tot cerul și tu stai la bârfă cu vecinu și nici nu-l bagi în seamă pe Dumnezeu, stai și te uiți să-i judeci pe ceilalți cum sunt îmbrăcați. Tot ce faci tu este să aduni osândă, în loc să faci ceva care să-ți fie de folos. ”, a spus Părintele Pimen, în cadrul podcastului „Altceva cu Adrian Artene”. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel