Românul care a împușcat 4 oameni în Spania a fost eutanasiat. Care a fost ultima dorință a „pistolarului din Tarragona”

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: unplash.com
Descriere foto: Sursa foto: unplash.com

Românul rănit într-un schimb de focuri cu poliţia spaniolă la Tarragona a fost eutanasiat

Românul Eugen Marin Sabău, cunoscut şi ca ''pistolarul din Tarragona'', a fost eutanasiat marţi la spitalul penitenciar din oraşul spaniol Terrassa, relatează publicaţia La Razon.

Fost angajat al unei companii de pază din oraşul spaniol Tarragona, el ceruse moartea asistată în urma leziunilor suferite în decembrie, când a fost împuşcat în timpul unei operaţiuni a trupelor speciale spaniole după ce a rănit grav cu focuri de armă trei angajaţi ai respectivei companii şi apoi un poliţist.

Execuţia sa prin eutanasie închide cazul, dar în lipsa unui proces şi a unei sentinţe victimele sale rămân fără indemnizaţii. Una dintre victime s-a opus cererii sale de a fi eutanasiat, iar avocatul poliţiei a susţinut că justiţia avea obligaţia de a nu valida această cerere.

Acest caz inedit pune astfel faţă în faţă două drepturi, respectiv dreptul la moarte demnă invocat de acuzat şi dreptul victimelor la un răspuns efectiv din partea justiţiei faţă de actele sale.

Un judecător din Tarragona a respins primele recursuri şi a autorizat eutanasia, care fusese stabilită iniţial pentru data de 28 iulie, dar un nou recurs a oprit aplicarea hotărârii. În final însă, atât Curtea Constituţională spaniolă cât şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) au respins la rândul lor recursurile împotriva uciderii asistate cerute de românul rănit.

Pe 14 decembrie 2021, Eugen Marin Sabău a pătruns înarmat în sediul companiei unde a lucrat ca agent de pază şi a tras asupra unora dintre angajaţi, printre care şi directorul.

Purtând o vestă antiglonţ şi având mai multe arme asupra sa, el a fugit cu un autoturism, iar la un baraj al poliţiei a forţat trecerea şi a deschis focul asupra poliţiştilor, rănind unul dintre ei.

Românul a găsit apoi la circa 20 de kilometri de locul atacului o casă abandonată, unde s-a baricadat. Poliţia a încercat să negocieze cu el pentru a-l convinge să se predea, dar fără succes, aşa că agenţii au tras câteva focuri de avertisment pentru a-l intimida. El a ripostat şi a urmat astfel un schimb de focuri cu trupele speciale. Rănit de un glonţ în urma acestei confruntări, el a rămas cu o leziune ireversibilă la măduva spinării, notează Agerpres.

 

Care a fost ultima dorință a bărbatului

 

Ultima dorință a bărbatului aceea de a petrece câteva zile într-un spital obișnuit unde să-și poată lua rămas bun de la rude și prieteni a fost respinsă ieri de instanță.

Conducerea spitalului penitenciar a aprobat ca rudele apropiate să își poată lua rămas bun iar procedura să aibe loc doar în prezența medicilor.

Judecătorii i-au respins cererea, pe motiv că există un risc de evadare. În plus, românul nu și-a exprimat niciodată regretul pentru faptele comise și nici nu a cerut iertare victimelor. Cei răniți de el nu au fost de acord cu moartea asistată înainte de finalizarea unui proces, care ar fi putut stabili plata unor daune. Ei vor da în judecată statul spaniol la CEDO, pentru că nu le-a asigurat dreptul la justiție, potrivit Știrile Pro TV. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Externe


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel