Rețetă: Supă de găluște de post

Data actualizării: | Data publicării:
Captură video Youtube/ Liberi Prin Adevar
Descriere foto: Captură video Youtube/ Liberi Prin Adevar

Rețetă delicioasă de supă de găluște de post, ușor de preparat.

Ingrediente:

 2 morcovi 

2 cepe 

1păstârnac 

1 țelină 

Pentru găluște:

4 linguri de făină

4 linguri de griș

1 lingură amidon

1 ceapă tocată mărunt

sare, boia și piper, după gust

1 legătură pătrunjel

 

Mod de preparare:

Taie mărunt ceapa, morcovul, păstârnacul, țelina (pe ultimele 3 le poți da pe răzătoare chiar, dacă îți e mai ușor). Asezonează cu sare, piper și boia și lasă la călit într-o oală înaltă, până se înmoaie.

Adaugă peste 2 litri de apă. Lasă la fiert 10-15 minute.

Între timp, ocupă-te de găluștele cu griș. Combină făina cu grișul, amidonul și ceapa tocată mărunt de tot cu puțină apă călduță, până obții o pastă omogenă. De îndată ce s-a format pasta, formează găluștele cu lingura și pune-le imediat în oală, la fiert. (Dacă nu faci asta și lași compoziția pentru găluște să stea, îți vor ieși tari!)

Lasă-le 5-10 minute la fiert, apoi oprește focul. Adaugă pătrunjelul tocat, pune capacul și lasă să mai stea 5 minute.

 

Rețetă: Ardei umpluți de post în sos de roșii

Ingrediente:

5-6 ardei grași medii 

Ingrediente umplutură:

150 g orez cu bob rotund

1 ceapă veche mică + 1 ceapă verde (sau încă o ceapă veche)

2 linguri de ulei

sare, piper, cimbru uscat

1 morcov

½ dovlecel mic

⅓ vânătă

150 g ciuperci proaspete

½ ardei kapia

o mâna bună de verdeață (pătrunjel, mărar)

 

Ingrediente sos de roșii:

500 ml suc de roșii la sticlă sau cutie

sare

 

Mod de preparare:

Se toacă cepele, se curăță și se toacă morcovul. Dovlecelul și vânăta se taie în cubulețe, iar ciupercile în felii sau sferturi (depinde de mărimea lor). Dacă nu vreți să puneți vânătă, puteți să o înlocuiți cu dovlecel.

Între timp se pregătesc și ardeii grași: se spală, după care se curăță de cotoare și de semințe.

Începem prepararea umpluturii. Alegem o tigaie mai adâncă în care punem ceapa la călit în ulei, cu puțină sare. Se sotează la foc mic, sub capac, 2-3 minute, fără să o ardem. Se adaugă morcovul ras și se continuă călirea alte 2 minute, fără capac. Se adaugă ciupercile și se așteptă ca acestea să-și lase apa. Se dă focul mai mare, astfel încât să se evapore lichidul din tigaie.

După alte 5 minute, se adaugă în amestec bucățelele de dovlecel și de vânătă. Se amestecă bine și se mai așteaptă 5 minute. Urmează ardeiul kapia, care poate rămâne ușor crocant. El va fierbe oricum și împreună cu ardeii umpluți.

Se asezonează totul cu sare, piper și cimbru uscat și se adaugă și orezul (crud, uscat). După aproximativ 5 minute se ia tigaie de pe foc.

Când totul este gata, cu lingura se umple fiecare ardei gras.  

În continuare se diluează 500 ml de suc de roșii cu 500 ml de apă caldă. Se pune și un praf de sare și se pune totul peste ardeii umpluți. Ei trebuie să fie aproape acoperiți de lichid.

Se pune cratița la foc mediu și se acoperă parțial cu un capac. Când ardeii încep să clocotească se reduce focul la minimum și se lasă să fiarbă 40-45 de minute. Acestea sunt suficiente ca orezul să fiarbă (el fiind și călit în prealabil). Sosul de roșii va scădea și se va îngroșa. Puteți găti acești ardei umpluți de post și la cuptor. Coacerea va dura o oră la 200 C. Poftă bună!

Vezi aici cum trebuie să arate ardeii umpluți de post



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Homepage


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel