Rețetă Risotto cu dovlecei și parmezan. Mihaela Bilic: Trei reguli pentru un Risotto reușit

Data publicării:
foto Freepik
Descriere foto: foto Freepik

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, dezvăluie secretul unui Risotto reușit. Iată care este rețeta celebrului nutriționist.


„Ne place tuturor, este cremos și delicios, ține de foame și nu are gluten. Există Rizotto într-o multitudine de variante (cu fructe de mare, cu legume, cu brânză) și se prepară cu un orez special (Arborio sau Carnaroli). Este diferit de pilaful nostru tradițional și la gust și la aspect, și prin ingrediente și ca metodă de gătit.
Iată 3 secrete de care să țineți cont pentru un Rizotto reușit:

 Nu spălați orezul înainte de a-l pune în cratiță, amidonul care există pe boabe este responsabil de textura cremoasă a preparatului. Dacă spălați orezul, pierdeți aderența dintre boabe, amidonul este cel care le ține “legate”. 

Nu folosiți smântână, este un sacrilegiu! Rizotto este onctuos datorită unei etape esențiale, pe care italienii o numesc “mantecatura”: la finalul procesului de gătire se adaugă parmezan sau unt (nu smântână!), care dau o consistență cremoasă. 

Supa în care fierbe orezul trebuie să fie din belșug! Pentru un calcul rapid, folosiți următoarea formulă: la o cană de orez, trei căni de lichid. Lichid din abundență, dar timp de gătit respectat cu strictețe- orezul trebuie să rămână “al dente”.

Un ultim secret: gătiți la foc mic și mestecați continuu (de 3 ori într-un sens, de 3 ori în celălalt), astfel încât orezul să se fiarbă uniform și amidonul să se elibereze treptat.

Și ca să vă fac poftă, ce ați spune de un Rizotto cu dovlecei și parmezan?

Ingrediente: o cană orez Arborio, 3 căni de supă de pui, 3 linguri ulei de măsline, 2 cepe mici, 2 dovlecei, 100 ml vin alb (opțional), 50 g unt, 100 g parmezan, sare, piper”, a transmis Mihaela Bilic pe Facebook. 

 

 

 

Cum prepară Chef Joseph Hadad celebrul risotto

 

Chef Joseph Hadad a dezvăluit pas cu pas cum trebuie să pregătești risotto, dacă vrei să te bucuri de cel mai bun rezultat final.

Una dintre cele mai bune garnituri, dar și foarte versatile, ce poate însoți aproape orice fel principal, este risotto. Poate fi pregătit în diferite feluri și este extrem de delicios, dacă știi să îl pregătești corect, asigură chef Joseph Hadad. Mai mult, este foarte ușor de preparat de oricine, însă înainte să intri în bucătărie, trebuie să știi câteva trucuri ce te vor ajuta să obții cel mai cremos și gustos preparat.

„În opinia mea, risotto este unul din cele mai ușor de gătit feluri de mâncare, în comparație cu gustul și impresia finală. Însă pentru ca rezultatul să fie cel dorit, trebuie să urmați câțiva pași simpli și să evitați câteva greșeli.

Dar să începem cu începutul, și anume orezul. Sortimentul ales este esențial pentru obținerea unui risotto bun, pentru că aveți nevoie de un orez cu conținut crescut de amidon, ce va fi eliberat în procesul de gătire, dând cremozitatea specifică preparatului. Sortimentele cu bobul lung, cum ar fi jasmin sau basmati nu au această proprietate, așa că evitați-le. În schimb, orezul cu bobul rotund este mult mai potrivit. Iar din acesta, arborio și carnaroil sunt felurile cele mai indicate pentru risotto.”, a scris Chef Joseph Hadad, pe blogul său personal.

 

Cum se sotează corect orezul pentru risotto

Un pas extrem de important, dacă vrei să obții un rositto perfect, exact ca în restaurantele italienești, este sotarea lui cât mai corectă, explică bucătarul chef. Există mai multe etape pe care trebuie să le îndeplinești aici, iar fiecare are importanța sa, pentru rezultatul final.

„Următorul pas îl constituie sotarea orezului. Fie că puneți ceapă sau mix de legume (ceapă, usturoi, țelină apio tocate foarte fin) la început sau nu (există rețete care nu folosesc ceapa, dar eu o recomand), sotarea în ulei de măsline a boabelor crude de orez este esențială când gătiți un risotto. Acest proces va menține boabele întregi. Sotarea durează câteva minute, până ce orezul devine translucid, moment în care procesul este întrerupt de adăugarea lichidului. Lichid care ar trebui să fie vinul sau direct o supă de bază. Vinul îi dă o aroma aparte, însă dacă din diverse motive nu doriți adaosul de alcool (care oricum se evaporă în procesul de gătire), atunci puteți sări peste acest pas. Ajunși la lichidul principal, însă, aici sunt trei aspecte foarte importante de care trebuie să țineți cont: să nu fie apă, să nu fie rece și să nu o puneți pe toată deodată.(...)

Lichidul trebuie adăugat treptat, pe măsură ce tranșa anterioară este absorbită și trebuie amestecat frecvent, astfel încât boabele să elibereze amidonul rămânând totuși ferme. O cantitate mare de lichid pusă dintr-o dată va fierbe orezul și nu va mai fi efectul cremos al preparatului. De asemenea, lichidul rece va încetini mult procesul de gătire și va crea un șoc termic la nivelul bobului, împiedicând absorbția corespunzătoare în interior.”, continuă el.

 

Cum alegi vasul perfect pentru risotto

Extrem de important este și vasul în care urmează să gătești risotto, mai spune Joseph Hadad. Tigăile mai întinse sunt potrivite pentru acest preparat, iar când vine vorba de adăugarea celorlalte ingrediente pentru care ai optat, cum ar fi carnea sau fructele de mare, există și aici o regulă ce trebuie respectată cu sfințenie.

„Un alt aspect important este alegerea vasului de gătire. Eu recomand tigăile sau cratițele largi și joase, astfel încât toată cantitatea de orez să fie cât mai mult în contact cu sursa de căldură.

Celelalte ingrediente care dau gustul final al risotto-ului se adaugă aproape de etapa finală. De cele mai multe ori, carnea și unele legume este bine să fie gătite separat și adăugate ca un penultim pas în orez. Fructele de mare, însă, se gătesc imediat, așa că pot fi pus și crude în orez.”, mai spune Joseph Hadad.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Retete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel