Regina Elisabeta, discurs emoționant de Crăciun, dedicat prințului Philip: „Viața înseamnă și despărțiri definitive, la fel cum înseamnă și prime întâlniri”

Regina Elisabeta, captura video YouTube/ The Royal Family
Descriere foto: Regina Elisabeta, captura video YouTube/ The Royal Family

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a declarat sâmbătă că speră că viitorul său an jubiliar de platină, care începe în februarie şi va marca cei 70 de ani de domnie, să fie o şansă pentru ca oamenii ''să mulţumească pentru schimbările enorme din ultimii 70 de ani, sociale, ştiinţifice şi culturale, şi, de asemenea, să privească cu încredere spre viitor''.

În vârstă de 95 de ani, Elisabeta a II-a este cel mai longeviv monarh care a domnit cel mai mult în istoria Marii Britanii, după ce în 2015 a depăşit-o pe stră-străbunica sa, regina Victoria.

Regina a făcut această declaraţie într-un mesaj de Crăciun preînregistrat, neobişnuit de personal, adresat naţiunii, în care a vorbit şi despre pierderea soţului ei, prinţul Philip.


Monarhul a spus că, deşi Crăciunul este o perioadă de fericire pentru mulţi, poate fi greu pentru cei care au pierdut persoane dragi, iar anul acesta în special a înţeles de ce, după ce l-a pierdut pe Philip, în vârstă de 99 de ani, în aprilie, după 73 de ani de căsnicie.

„Crăciunul poate fi dificil pentru cei care au pierdut pe cineva iubit. Anul acesta, în mod deosebit, înțeleg de ce”, a spus regina într-un mesaj personal, potrivit BBC.


Regina a spus că ştia că Philip ar fi vrut ca familia sa să se bucure de Crăciun şi că va exista bucurie pentru ei în ciuda absenţei ''râsului său familiar''.

„Sclipirea aceea poznașă și întrebătoare era la fel de luminoasă la final ca atunci când l-am văut prima dată.”

„Dar, bineînțeles, viața înseamnă și despărțiri definitive, la fel cum înseamnă și prime întâlniri.”

„Și, oricât de tare ne e dor de el, mie și familiei mele, știu că și-ar dori să ne bucurăm de Crăciun”, a mai spus regina, amintindu-și de „capacitatea lui de a găsi ceva amuzant în orice situație”. 

„Eu și familia mea, chiar dacă ne va lipsi un râs familiar în acest an, ne vom bucura de Crăciun.”

Ea şi-a rostit discursul stând la un birou pe care se afla o fotografie cu ea şi Philip, stând braţ la braţ şi zâmbindu-şi unul altuia. Fotografia a fost făcută în 2007, când cuplul a marcat aniversarea nunţii de diamant.

Pentru această înregistrare, regina şi-a accesorizat ţinuta cu o broşă de safire pe care a purtat-o în luna de miere din 1947 şi pentru portretul realizat cu ocazia Nunţii de Diamant. În timp ce vorbea, pe ecran rulau fotografii cu ea şi Philip în diferite etape ale vieţii lor.

Elisabeta petrece zilele de Crăciun la Castelul Windsor, la vest de Londra, pentru al doilea an consecutiv, o pauză de la tradiţia regală cauzată de pandemia COVID-19 şi nu este de aşteptat să aibă vreo apariţie publică. O sursă de la palat a declarat că acest lucru reflectă o abordare preventivă în condiţiile în care varianta Omicron se răspândeşte rapid, notează Agerpres.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Dată: 26 dec 2021, 18:30 | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience