Regele Charles al III-lea, primul discurs după moartea Elisabetei a ll-a: „Iubita mea mamă a fost o inspiraţie şi un exemplu pentru mine”

Data publicării:
Regele Charles al III-lea, captură video YouTube
Descriere foto: Regele Charles al III-lea, captură video YouTube

Regele Charles al III-lea a promis vineri să-i servească pe britanici întreaga sa viaţă, reluând angajamentul luat de defuncta sa mamă, Elisabeta a II-a, la împlinirea a 21 de ani, relatează agenţiile internaţionale de presă.

"Reînnoiesc în faţa voastră acest angajament de serviciu de-a lungul întregii vieţi", a declarat Charles al III-lea în cadrul primei sale alocuţiuni ca suveran.

Primul discurs al lui Charles al III-lea către naţiune a prilejuit un omagiu vibrant către regina defunctă.

"De-a lungul vieţii ei, Maiestatea sa Regina - iubita mea mamă - a fost o inspiraţie şi un exemplu pentru mine şi familia sa, şi avem faţă de ea cea mai sinceră datorie pe care o familie o poate avea către mama sa; pentru dragostea, afecţiunea, îndrumarea, înţelegerea şi exemplul său", a spus el.

Regele a spus că mama sa s-a angajat să-şi dedice viaţa "serviciului poporului ei" la împlinirea vârstei de 21 de ani, în 1947.

"Asta a fost mai mult decât o promisiune: a fost un profund angajament personal care i-a definit întreaga viaţă. A făcut sacrificii pentru datorie", a mai afirmat Charles al III-lea.

"Dedicarea şi devotamentul său ca suverană nu au dat niciodată înapoi, în vremuri de schimbare şi de progres, în vremuri de bucurie şi sărbătoare şi în vremuri de tristeţe şi pierdere", a mai afirmat el.

"Cum a făcut însăşi regina cu un devotament atât de indefectibil şi eu mă angajez solemn, de-a lungul timpului rămas pe care Dumnezeu mi-l acordă, să respect principiile constituţionale aflate în inima naţiunii noastre", a spus el.

"Şi indiferent dacă trăiţi în Regatul Unit, sau în teritoriile din întreaga lume, şi indiferent care vă este originea sau credinţele, voi face eforturi să vă slujesc cu loialitate, respect şi dragoste, cum am făcut-o întreaga mea viaţă", a mai afirmat Charles al III-lea.

El a menţionat că viaţa sa se va schimba odată cu preluarea noilor responsabilităţi. "Nu va mai fi posibil pentru mine să aloc atât de mult din timpul şi energia mea organizaţiilor caritabile şi chestiunilor la care ţin atât de mult".

"De asemenea este un moment de schimbare pentru familia mea. Contez pe ajutorul iubitor al dragii mele soţii, Camilla. În semn de recunoaştere a serviciului său public loial după ce ne-am căsătorit în urmă cu 17 ani, ea devine regină consoartă. Ştiu că ea va satisface exigenţele noului său rol cu devotamentul hotărât faţă de datorie pe care am ajuns să mă bazez atât de mult", a afirmat noul monarh britanic.

"În puţin peste o săptămână ne vom aduna ca naţiune (...) pentru a o conduce pe iubita mea mamă pe ultimul drum. În durerea noastră, să ne amintim şi să ne luăm tărie din lumina exemplului ei. În numele familiei mele, mulţumesc în modul cel mai sincer pentru condoleanţele şi sprijinul vostru. Acest lucru înseamnă pentru mine mai mult decât pot exprima vreodată", a mai declarat el.

"Şi dragii mele mame, acum când începi ultima ta călătorie pentru a te alătura tatălui meu drag răposat, vreau pur şi simplu să spun asta: mulţumesc. Îţi mulţumesc pentru dragostea şi devotamentul tău faţă de familia noastră şi faţă de familia noastră de naţiuni pe care le-ai servit atât de asiduu toţi aceşti ani. Fie ca zborurile îngerilor să te însoţească pe ultimul drum", a încheiat el

 

Charles al III-lea îşi exprimă dragostea pentru Harry şi Meghan şi îi numeşte pe William şi Kate prinţi de Walles


Regele Charles al III-lea şi-a exprimat vineri, în prima sa alocuţiune televizată ca suveran, "dragostea" pentru fiul său Harry şi soţia Meghan, un gest semnificativ către cuplul care a avut o relaţie tensionată cu restul familiei regale, relatează agenţiile internaţionale de presă.

"Vreau de asemenea să-mi exprim dragostea pentru Harry şi Meghan în contextul în care ei continuă să-şi construiască viaţa în străinătate", a spus suveranul, ale cărui relaţii cu fiul său mai mic s-au degradat foarte mult, potrivit presei britanice.

În acelaşi discurs, Charles le-a acordat vineri titlurile de prinţ şi prinţesă de Walles fiului său cel mare William şi nurorii sale Kate, dând mai departe titlurile pe care el şi răposata sa soţie Diana le-au deţinut.

"Cu Catherine alături de el, noii noştri prinţ şi prinţesă de Walles vor continua să inspire şi să conducă conversaţiile naţionale, ajutând la aducerea celor marginali în centru, acolo unde pot primi un ajutor vital", a spus Charles al III-lea.

Charles, care a devenit prinţ de Walles în 1958, a devenit în mod automat rege la moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a, joi, notează Agerpres. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel