Recunoașteți personajul? Este una dintre cele mai iubite artiste din România

Data publicării:

Tânăra artistă din imagine este astăzi una dintre cele mai iubite cântărețe din România. 


S-a născut la Bucureşti, la 9 iulie 1947. A debutat în 1963, alături de formaţia rock Roşu şi Negru, cu care interpreta în special melodii din repertoriul Ritei Pavone. Din 1967 a început cursurile Şcolii Populare de Artă, la clasa profesoarei Florica Orăscu, avându-i corepetitori pe Marius Ţeicu şi Marius Popp, potrivit site-ului http://www.bestmusic.ro/.

"La Şcoala Populară de Artă, clasa condusă de Florica Orăscu, am fost colegă cu mulţi artişti - Angela Similea, Dida Drăgan, Mihai Constantinescu, Olimpia Panciu, Ioan Luchian Mihalea (apoi el a făcut Conservatorul), Gabriel Dorobanţu, iar corepetitor era Marius Popp, apoi Marius Ţeicu, iar Emil Lerescu era profesor la Teorie muzicală. Fiind colegi, am crescut împreună ca artişti. Marius era 'dom' profesor'!", declara artista într-un interviu acordat AGERPRES în iulie 2017.

Prima piesă de muzică uşoară care i-a fost încredinţată artistei a fost ''Taina nopţii'', compusă de Ion Cristinoiu. A colaborat apoi cu Iuliu Merca, la piesa ''Padidadam'', şi cu Marius Ţeicu, acesta încredinţându-i melodia ''De când te-am întâlnit'' - cu care a debutat oficial la televiziune, în 1970. În acelaşi an, a obţinut Premiul special al juriului la Festivalul de Muzică Uşoară de la Mamaia, în următorul an câştigând, pe scena aceluiaşi festival, Premiul de interpretare.

Din 1977, Vasile V. Vasilache i-a încredinţat foarte multe melodii. Apoi a colaborat cu Marian Nistor. Acesta i-a încredinţat melodiile ''Noapte de mai'', ''Frunza mea albastră'', ''Mulţumesc, iubită mamă'', ''Iartă-mă'', ''Amintiri''. Alături de grupurile Sincron, Mondial, Savoy, Progresiv TM, Post Scriptum, Mondial '90, artista a susţinut mii de concerte în ţară.


Pe parcursul anilor, artista a colaborat cu mulţi compozitori, lansând şlagăre de neuitat: "Ce-mi place mie" (Aurel Giroveanu), "La primăvară" (Iuliu Merca), "Eşti visul meu" (Marius Ţeicu), "Taina nopţii" (Ion Cristinoiu), "De ce nu-mi spui că mă iubeşti" (Vasile V. Vasilache), "Te-aştept să vii" (Ionel Tudor), "Bine-ai venit, iubire" (Temistocle Popa), "Eu cred în dragoste" (Cornel Fugaru), "Mulţumesc iubită mamă" şi "Frunza mea albastră" (Marian Nistor), "Stai lângă fruntea mea" (Mircea Drăgan) şi multe altele, potrivit site-ului http://www.bestmusic.ro/.


Artista a efectuat turnee în Iugoslavia şi, împreună cu colectivul Teatrului ''C. Tănase'', în fosta URSS şi Ungaria (1972). În 1974 a început seria colaborărilor cu televiziunea poloneză, apărând în show-urile prezentate de studiourile TV din Varşovia, Katovice şi Kracovia. A participat la Festivalul ''Lira Bratislavei'' din Cehoslovacia, acompaniată de formaţia Mondial (1975).

În emisiunile de televiziune în care a apărut în perioada de debut, artista a colaborat cu realizatori talentaţi: Aurora Andronache, Sanda Balaban, Tudor Vornicu, Alexandru Bocăneţ, Titus Munteanu, Ovidiu Dumitru, Mariana Şoitu.

Între premiile obţinute de artistă amintim: Premiul I la Festivalul Prieteniei de la Moscova; Premiul al III-lea la Festivalul ''Orfeul de aur'', de la Slancev Breg din Bulgaria; Menţiunea specială a juriului la Festivalul de Muzică Uşoară de la Mamaia (1976); Premiul I pentru interpretare la Festivalul şlagărelor de la Dresda (1978); Premiul Interviziunii la Festivalul de la Sopot (1979).

În anul 1980 a lansat primul disc LP, intitulat ''Voi cânta'', continuând cu ''Taina nopţii'' (1982), ''În zori'' (1984) şi ''Morăriţa'' (1985), urmate de alte şase albume până în 1989: ''Dimineţi cu ferestre deschise'' (1986), ''Eşti visul meu'' (1986), ''Te-aştept să vii'' (1987), ''De ce nu-mi spui că mă iubeşti'' (1988), ''De dragul tău'' (1988), ''Bine te-am găsit" (1989).

Referitor la melodia ''Dimineţi cu ferestre deschise'', artista mărturisea, în interviul acordat AGERPRES în iulie 2017: "Am făcut turnee şi cu folkişti, cu Vale (Vasile Şeicaru - n.r.) şi Hruşcă (Ştefan - n.r.). Am cântat în trio piesa 'Dimineţi cu ferestre deschise'... Piesa aia a fost compusă într-un turneu! George Ţărnea prezenta spectacolul, iar piesa a început să fie compusă la Sala sporturilor de la Râmnicu Vâlcea şi s-a terminat la Focşani, la hotel. Muzică, text, tot, scrise pe drum. Superbă piesă!"


Din anul 1980, cântăreața a participat la emisiunile-concurs ''Şlagăre în devenire'' obţinând Premiul de popularitate cu ''Taina nopţii'' şi Premiul tinereţii. Melodiile ''Vis de pace'' şi ''Te aştept să vii'' au primit Premiul juriului şi Premiul de popularitate, iar cântecele ''În zori'' şi ''Cântec pentru pacea lumii'' - Premiul de popularitate, notează Agerpres. 


Artista a mai reprezentat ţara noastră şi la Festivalul cântecului din Cuba (1983), la Festivalul ''Lira Bratislavei'', unde a obţinut Premiul al II-lea (1985).

A continuat să fie prezentă pe scena muzicii uşoare româneşti şi după 1990, lansând albume foarte bine primite de public: ''Nopţi albe de dor'' (1990), ''Dacă nu te-aş iubi'' şi ''E bine, e bine, e foarte bine'' (1992), ''Te iubesc, iubirea mea'' (1994), ''Best of'' (1995), ''Nu te părăsesc iubire'' (1996), ''Plânge un artist (1997, cu Cătălin Crişan), ''Tu'' (1998), ''Eşti bărbatul altei femei'' (2000), ''De ce oare?'' (2003), ''Grădina dragostei'' (2004), ''Aş vrea să-mi dai inima ta'' (2005, cu Rareş Borlea - Raoul), ''Dar din Rai'' (2005, cu Raoul), ''Te-aştept să vii'' (2006), ''Best of'' - vol.1 (2006), ''Floare albă, floare albastră'' (2007, cu Raoul), ''Best of'' - vol.2 (2008), ''Pentru inima mea'' (2009, cu Raoul), ''În braţele tale'' (2011), menţionează site-urile http://www.bestmusic.ro/ şi https://www.discogs.com/.

 


Pentru albumul ''Best of'' a primit Discul de Aur, oferit de Casa de Discuri Electrecord (1995), iar în 2002 i-a fost decernată Diploma de Onoare a Ministerului Culturii şi Cultelor, în cadrul Galei ''O zi printre stele''. A fost decorată cu Ordinul Naţional "Meritul Cultural" clasa I în grad de "Cavaler", de către Preşedinţia României (2004), mai notează site-ul http://www.bestmusic.ro/.


Dacă nu ați recunoscut-o până acum, vă spunem noi: este vorba de Mirabela Dauer. 
 


În 2006, Televiziunea Română i-a oferit ''Diploma de Onoare" şi Trofeul "TVR50". În 2002, îndrăgita cântăreaţă, în colaborare cu jurnalista Anca Nicoleanu, a lansat un volum autobiografic, intitulat ''Mirabela''.

 

În cadrul celei de-a XIX-a ediţii a Galei premiilor anuale ale revistei "Actualitatea Muzicală" desfăşurată în martie 2010, revistă lunară editată de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR), la secţiunea "Divertisment", Mirabela Dauer a primit premiul Excelenţei Interpretative.

 

În decembrie 2014, Mirabela a susţinut, la cinematograful ''Patria'', concertul ''E nevoie de iubire'', unde a urcat pe scenă alături de Corul de copii ''Nostalgia'' şi de Corul Seniorilor, dar şi de Amna şi Vizi.

În 2016, Mirabela a lansat melodia ''Bucurie şi mister'', muzica şi versuri Marius Cristi Popa, care a fost cântată de artistă şi la Festivalul Bucureşti Music & Film, în septembrie 2016, în Piaţa Universităţii, acompaniată de orchestra condusă de compozitorul Ionel Tudor.

Artista iubeşte deopotrivă colegii săi de generaţie, dar şi generaţia nouă de artişti, o dovadă fiind îndelungata sa colaborare cu Raoul, dar şi colaborările cu Alex Velea, Smiley, WhatsUp, Ada sau Vunk.

 

 

Mirabela Dauer a efectuat numeroase turnee în străinătate unde a cântat comunităţilor de români. "Eu merg în afara ţării din 1990. Am plecat în America prima oară, cu trupă - cu Horia Moculescu, Alin Constanţiu la saxofon, apoi am fost cu Marin Petrache Pechea, cu Dan Dimitriu. De atunci, aproape în fiecare an m-am dus. Am făcut o pauză de patru ani, dar apoi am mers din nou. (...) Românii de acolo vin în număr mare la concerte, sunt încântaţi să ne asculte piesele. Eu cânt şi piesele mele vechi, dar şi piese noi. Ei nu pot veni aici să-mi asculte piesele noi şi atunci mă duc eu la ei să le prezint", mărturisea Mirabela în interviul acordat AGERPRES în 2017. 

 Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel