Raed Arafat: Câteva zeci de ucraineni au cerut azil în România. Câți refugiați au întrat în țara noastră

Data publicării:
Raed Arafat
Descriere foto: Raed Arafat

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat sâmbătă că puţini ucraineni cer azil în România, până la acest moment fiind câteva zeci de persoane care au solicitat acest lucru.

"Puţini cer la acest moment azil pentru a rămâne sub egida unui azilant. Sunt câteva zeci până acum", a spus Arafat, la Vama Siret.

El a arătat că ucrainenii care vin în România nu sunt obligaţi să stea în taberele de refugiaţi, dacă se găsesc locuri de cazare, pot merge acolo.

"Depinde dacă au acte, dacă au fost verificaţi, toate aceste aspecte se rezolvă în comun cu colegii de la Poliţia de Frontieră şi Inspectoratul General de Imigrări. Mai este un lucru pe care l-am discutat cu colegii de la Poliţia de Frontieră: dacă aici se va aglomera mult, au fost aduse microbuze de control de frontieră care au toată infrastructura necesară de control şi este posibil ca o parte să fie duşi în coloană tabără şi să fie acolo făcut controlul de frontieră pentru decongestionarea zonei de aici. La momentul acesta nu este nevoie. Dacă se va întâmpla, e pregătit şi acest lucru", a mai spus Arafat.

Şeful Arafat a subliniat că sunt foarte mulţi români care doresc să-i sprijine pe ucrainenii care vin în România, precizând că aceştia trebuie să ia legătura cu autorităţile responsabile.

"Sunt foarte mulţi care vor să vină şi să sprijine şi apreciem asta foarte mult. Sunt foarte mulţi care ne cer să vină aici cu mâncare, cu alimente, cu diferite chestii. S-a stabilit un grup de lucru care coordonează acest aspect între cancelaria premierului, DSU, care să-i coordoneze pe cei care vor să doneze sau să vină cu suport, ca să putem să venim cu el la nivelul în care este nevoie de acest lucru. La acest moment, nu putem vorbi de o criză umanitară pe partea României, motiv pentru care toţi care vin cu mâncare la pachete.... Riscul este ca o parte din această mâncare să rămână nefolosită sau să se strice. (...) Iau legătura cu autorităţile care sunt responsabile. De exemplu, la nivelul judeţului Suceava există un centru de comandă, să ia legătura cu grupul care se ocupă de legătura cu societatea civilă şi cu ei se poate organiza acest lucru. La acest moment, avem deja locuri de cazare stabilite cu biserica, peste 400 de locuri într-o mănăstire, mai sunt multe alte locuri care sunt identificate, tabăra va fi o chestie temporară, unde nu se stă mai mult de 72 de ore şi după asta se duc către locurile de cazare, fie din judeţul Suceava, fie din judeţele limitrofe", a explicat şeful DSU, potrivit Agerpres.

El a precizat că cei care vin în România trebuie să apeleze "la cei care sunt îmbrăcaţi în echipamente ISU sau din partea societăţii civile".

"Sunt oameni aici care asigură asistenţă, care sunt îmbrăcaţi în echipamente ISU sau din partea societăţii civile, Crucea Roşie, etc. Poţi să-i vezi. Dacă vine cineva care nu ştii cine este, nu ştii ce caută, atunci trebuie să ai grijă şi să te protejezi", a afirmat Arafat

MAI: în ultimele 24 de ore, 73.030 de persoane, dintre care 14.188 de cetăţeni ucraineni, au intrat în ţară, iar 72.022 de persoane, dintre care 7.298 de cetăţeni ucraineni au părăsit teritoriul României

Ministerul Afacerilor Interne a anunţat, sâmbătă, că 54 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România de la începutul conflictului militar din ţara vecină.

"De la începerea conflictului din Ucraina, 54 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. Aceşti cetăţeni beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională. Pe întreaga perioadă a procedurii, solicitanţii de azil pot beneficia de cazare în centrele Inspectoratului General de Imigrări, dacă doresc acest lucru, precum şi de măsuri de asistenţă materială, financiară, medicală, consiliere psihologică şi juridică de specialitate, acces la piaţa forţei de muncă şi activităţi de adaptare culturală", se arată într-un comunicat al MAI transmis AGERPRES.

Conform aceleiaşi surse, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 56,4%.

"În ceea ce priveşte traficul prin punctele de trecere a frontierei, menţionăm că, în ultimele 24 de ore, 73.030 de persoane, dintre care 14.188 de cetăţeni ucraineni, au intrat în ţară, iar 72.022 de persoane, dintre care 7.298 de cetăţeni ucraineni au părăsit teritoriul României. Totodată, 22.105 mijloace de transport au trecut frontiera pe sensul de intrare şi 21.131 pe sensul de ieşire", se mai menţionează în comunicat.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Stiri


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel