Radu Jude în competiția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Locarno cu Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii

Data actualizării: | Data publicării:

Cel mai nou film scris și regizat de Radu Jude, Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii (Do Not Expect Too Much from the End of the World), a fost inclus în competiţia oficială a celei de-a 76-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno.

Festivalul se desfășoară în perioada 2-12 august 2023, iar din selecția pentru competiția oficială fac parte 17 producții, după cum a dezvăluit astăzi Giona Nazzaro, directorul artistic al Festivalului, în conferința de presă.

 

Despre Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii, al cărui titlu citează un aforism de Stanisław Jerzy Lec, Radu Jude a declarat:

Rivette scrie undeva: "Cinemaul este, în mod fundamental, o artă descriptivă și didactică: cele două sînt legate. Doar un hazard al istoriei a făcut ca narațiunea să-i devină aparent consubstanțială. Vocația lui veritabilă este eseul: adică punerea în ordine descriptivă a realității, revelarea relațiilor, legăturilor și concordanțelor diverselor fenomene." Este ceea ce am încercat, cu modestele mele puteri, să fac în acest film: să pun în legătură diverse narațiuni (despre exploatare, despre oboseală, despre moarte, despre imagini), diverse genuri (road-movie, comedie, film de montaj, film documentar), diverse tipuri de umor (de la cel de autobază la cel rafinat) și diverse strategii estetice, pe care sper că publicul le va descoperi cu deliciu.  

 

Ilinca Manolache, Ovidiu Pîrșan, Dorina Lazăr și László Miske joacă în rolurile principale, alături de celebra actrița germană Nina Hoss.

Din distribuție mai fac parte actorii Katia Pascariu, Șerban Pavlu, Nicodim Ungureanu, Ioana Iacob, Claudia Ieremia, Zita Moldovan, Rodica Negrea, Adina Cristescu și Sofia Nicolaescu. Într-o apariție specială - cineastul Uwe Boll (faimos, printre altele, pentru provocarea adresată celor care l-au criticat, de a-și demonstra dreptatea în ringul de box).

 

Imaginea este semnată de Marius Panduru (RSC), montajul este realizat de Cătălin Cristuţiu, Jaime Baksht și Michellee Couttolenc s-au ocupat de mixajul de sunet, iar Andreea Popa și Cristian Niculescu au fost responsabili de scenografie. Producători sunt Ada Solomon și Adrian Sitaru.

 

Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii este o producţie 4 Proof Film în coproducţie cu Paul Thiltges Distributions, Les Films d’Ici, Kinorama și Micro Film, în asociere cu Bord Cadre Films și Sovereign Films, realizată cu sprijinul Centrul Naţional al Cinematografiei, Film Fund

 

 

Luxembourg, Eurimages, Arte Cofinova/19 și Croatian Audiovisual Centre, în colaborare cu Cineplexx România, EssenceMediacom și Televiziunea Română.

 

În România, filmul va intra pe marile ecrane din 27 octombrie, de distribuția locală ocupându-se compania Domestic Film, iar de vânzările internaționale - compania Heretic.

 

Participarea la această ediție a Festivalului de la Locarno este susținută de Centrul Național al Cinematografiei, Uniunea Cineaștilor din România - UCIN și Institutul Cultural Român.

 

Radu Jude a mai fost prezent în Festivalul de la Locarno în 2016, în competiția oficială, cu lungmetrajul Inimi Cicatrizate (Premiul Special al Juriului); în 2017, în secțiunea Signs of Life cu filmul de montaj Țara moartă și în 2021 în secțiunea Pardi di domani: Concorso Corti d’autore cu scurtmetrajul Caricaturana.

 

De altfel, filmele acestuia fac obiectul unui studiu monografic recent - “Beyond the New Romanian Cinema: Romanian Culture, History, and the Films of Radu Jude”, scris de Andrei Gorzo și Veronica Lazăr. Cartea este în limba engleză și a fost publicată la Editura Universității Lucian Blaga din Sibiu.

 

Despre Radu Jude

Regizor şi scenarist, Radu Jude a câştigat cu lungmetrajul său de debut - „Cea mai fericită fată din lume” - premiul CICAE, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, 2009. În 2012, el a lansat lungmetrajul „Toată lumea din familia noastră”, prezentat în premieră mondială în secţiunea Forum de la Berlinală. Pelicula „Aferim!” (2015) i-a adus Ursul de Argint pentru cea mai bună regie. Ea a fost urmată de „Inimi cicatrizate” (2016), care a fost recompensată cu două premii la Locarno IFF şi pentru care Radu Jude a primit trofeul pentru regie la Mar del Plata, de documentarul „Ţara moartă” (2017) şi de lungmetrajul „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (2018), primul film românesc premiat cu Globul de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary. 

 

În 2020, Radu Jude a fost prezent la Berlinală, scțiunea Forum, cu două lungmetraje: „Tipografic majuscul” şi „Ieşirea trenurilor din gară”. Un an mai târziu, s-a impus între toate filmele din competiție cu „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, recompensat cu Ursul de Aur. În același an 2021, scurtmetrajul său „Plastic semiotic” a fost prezentat la Festivalul de Film de la Veneția.

La ediția din 2022 a Berlinalei a fost selectat în competiția de scurtmetraje cu „Amintiri de pe Frontul de Est”, realizat împreună cu istoricul Adrian Cioflâncă.

Cel mai recent scurtmetraj al său, “Potemkiniștii” (2022) a avut premiera mondială în cadrul Quinzaine des Réalisateurs și a fost selectat în peste 20 de festivaluri internaționale. În prezent lucrează la filmul de montaj “8 ilustrate din lumea ideală”, realizat împreună cu filozoful Christian Ferencz-Flatz și la filmul de ficțiune “Dracula Park“.

 

Trailer: 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Cinematografie


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel