Quinoa, beneficii pentru sănătate. Boala celiacă, diabetul și bolile neurodegenerative, pe lista scurtă

Data actualizării: | Data publicării:
Foto Freepik
Descriere foto: Foto Freepik

Quinoa este o pseudo-cereală cu multiple beneficii pentru sănătate, din faza de făt până la adulții în vârstă. La ce trebuie să fiți atenți atunci când o introduceți în dietă.

Quinoa este o pseudo-cereală care a devenit foarte populară în rândul persoanelor preocupate de sănătate în ultimii ani. Este bogată în nutrienți, inclusiv proteine, acid folic, cupru, magneziu, fier, zinc, potasiu și antioxidanți. La capitolul fibre, 100 de grame de quinoa preparată conține 2,8 grame de fibre. Quinoa poate fi consumată sub formă de terci, cu lapte și scorțișoară, dar și ca adaos în iaurt, salată sau chiar în omletă.

Quinoa, conținut nutrițional

O cană de quinoa gătită, 185 grame, conține:

- calorii 222

- proteine 8 grame

- grăsimi 3,55 grame

- carbohidrați 39 grame

- fibre 5 grame

- folați 19% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)

- vitamina B6 13% din DZR

- vitamina E 8% DZR

- cupru 39% DZR

- fier 15% DZR

- zinc 18 % DZR

- mangan 51% DZR

- magneziu 28% DZR

 - potasiu 7% DZR

- fosfor 22% DZR.

Quinoa este, astfel, o sursă importantă pentru mulți dintre nutrienții necesari organismului, fiind de asemenea bogată în fibre și proteine, nutrienți care oferă o senzație de sațietate pentru mai multă vreme.

 

Quinoa, beneficii pentru sănătate

Beneficiile aduse de această pseudo-cereală vin în concordanță cu vitaminele și mineralele pe care quinoa le conține. Astfel, quinoa conține compuși vegetali care au un puternic impact asupra sănătății.

Două dintre flavonoidele ce se găsesc în semințele de quinoa, quercitina și kaempferolul, au efect antiinflamator și antioxidant, fiind benefice în încetinirea declinului cognitiv, adică previne bolile neurodegenerative.

Prin conținutul de fibre, semințele de quinoa poate ajuta la susținerea sănătății digestive prin promovarea mișcărilor intestinale regulate și alimentarea bacteriilor benefice din intestin.

Benefic pentru cei cu intoleranță la gluten. Persoanelor care suferă de intoleranță la la gluten, inclusiv boala celiacă, le este recomandat să evite alimentele ce conțin gluten. Astfel, quinoa reprezintă o alegere nutritivă potrivită pentru această categorie de persoane, pseudo-cereala fiind în mod natural gluten-free.

Citește continuarea pe DC Medical.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Gabriela Ungureanu | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel