Pufuleții, pericol pentru copii. Cum știi că cel mic este obez. Atenție la primul semn de pe burtică

Data publicării:
Foto Unsplash/ autor Elizaveta Dushechkina
Descriere foto: Foto Unsplash/ autor Elizaveta Dushechkina

Obezitatea la copii și semnele la care părinții trebuie să fie atenți. Banalii pufuleți, printre pericolele în privința sănătății celor mici.

Obezitatea este tot mai prezentă în ultima vreme, inclusiv în rândul celor copiilor, iar principalii răspunzători ar trebui să fie părinții, cei mai în măsură să stabilească unele limite pe care cel mic nu le poate face.

Invitată în emisiunea ”Vorbește lumea” de la PRO TV, dr. Amalia Arhire, medic endocrinolog/ nutriție pediatrică a explicat care sunt primele semne ale unui copil predispus la obezitate, dar și când este cazul ca acesta să ajungă la un medic specialist.

”Când ne dăm seama? Când burtica a început să îi crească și luăm haine mult prea mari, mai mari decât vârsta pe care o are. Nimic nu este interzis, dacă cel mic nu are alergii alimentare sau boli care pot să îl dea total peste cap sau chiar să facă o criză severă consumând alimentul respectiv. Însă este bine să avem totul cu măsură, și adultul este cel care trebuie să o stabilească, pentru că cel mic nu are cum”, a spus medicul endocrinolog.

Care sunt riscurile ”burticii” la copii


De altfel, medicul afirmă că primele semne de îngrijorare privind greutatea copilului trebuie să fie atunci când hainele nu-i mai vin, dar nu pentru că acesta se află în creștere și îi rămân scurte, ci mai mult legat de zona abdomenului.

”Sunt destul de mulți părinți care nu au nicio problemă la copiilor lor cu centimetri în înălțime, dar burta începe să crească. Iar pe măsură ce crește burta nu mai crește înălțimea.

Dacă nu se mai satură și tinde să mănânce doar alimente procesate și refuză mâncarea adevărată, fructele, legumele, mâncarea mâncare”, a mai spus medicul.

Întrebat în privința greutății care ar trebui să îi alarmeze pe părinți, specialistul a subliniat că aceasta depinde foarte mult de vârsta copilului, adică la un copil mic 3-5 kg în plus ridică un semn de întrebare, în timp ce pentru un adolescent, acest prag este la 5-7 kg, dar și de înălțimea copilului. De asta este foarte important să îl ducem și la medicul de familie măcar o dată pe an

”Mâncarea nesănătoasă are grăsimi, care sunt rele și se pun exact pe vase de la 2-5 ani, are zahăr în exces care poate să le blocheze creșterea și să îi predispună spre obezitate și boli de inimă și diabet, precum și multe E-uri, aditivi, care pot să le dea risc de alergii sau de  astm, sau pe termen lung, la unii copii, risc de cancer.

Cu cât îi lăsăm să mănânce mai multă mâncare procesată, îi predispunem la kilograme în plus și la boli”, a explicat medicul.


Pufuleții și limitarea zahărului în alimentația copilului

Potrivit endocrinologului, în rândul gustărilor procesate se numără chipsurile, biscuiții, pufuleții, pizza sau toată gama de dulciuri, de la acadele la jeleuri, precum și produsele de tip fast-food.

Cât privește pizza, unul dintre alimentele preferate ale celor mici, medicul susține că aceasta poate fi periculoasă în funcție de ceea ce este pus pe blat.

Citește continuarea pe DC Medical. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel