Charles, noul rege al Marii Britanii, devine cel mai vârstnic monarh care urcă pe tronul britanic. Primul mesaj după moartea reginei Elisabeta a II-a

Data actualizării: | Data publicării:
Regele Charles, foto Agerpres
Descriere foto: Regele Charles, foto Agerpres

Prinţul Charles, în vârstă de  73 de ani, a devenit regele Marii Britanii după moartea reginei Elisabeta a II-a

Charles, prinţ de Wales, a devenit regele Marii Britanii după ce mama sa, regina Elisabeta a II-a "a murit în pace" la reşedinţa sa de la Balmoral, joi, în cursul după-amiezii, conform unui anunţ al Palatului Buckingham

 

Charles, noul rege al Marii Britanii, a făcut joi următoarea declaraţie după moartea mamei sale, Regina Elisabeta.

''Moartea iubitei mele mame, Majestatea Sa Regina, este un moment de cea mai mare tristeţe pentru mine şi pentru toţi membrii familiei mele.

Plângem profund trecerea în nefiinţă a unei Suverane preţuite şi a unei Mame foarte iubite. Ştiu că pierderea ei va fi profund resimţită în întreaga ţară, în Regate şi în Commonwealth, precum şi de nenumărate persoane din întreaga lume.

În această perioadă de doliu şi de schimbare, familia mea şi cu mine vom fi alinați şi susţinuţi de respectul şi de afecţiunea profundă pe care i-o purtam Reginei"

 

 

Prințul Charles se afla cu regina la Balmoral, confruntându-se cu trista realitate că moartea mamei sale iubite va duce la cea mai mare tranziție din viața sa: de la moștenitor la rege.

Și apoi, joi după-amiază, s-a întâmplat: Palatul Buckingham a anunțat că a murit.

Charles, în vârstă de 73 de ani, acum regele Charles, a fost următorul în linia de succesiune la tron timp de șapte decenii - de departe cea mai lungă așteptare din istoria monarhiei britanice. Nici el și nici curtenii săi nu au dorit vreodată să vorbească public despre momentul în care s-a încheiat. Perspectiva morții reginei a fost întotdeauna considerată o chestiune de mare tristețe privată.

 

 

"Nu a vrut niciodată să se gândească la aderare pentru că însemna moartea mamei sale", a declarat joi un fost consilier, potrivit The Guardian.

Dar, în condițiile în care medicii reginei își exprimau îngrijorarea pentru sănătatea acesteia, iar ceilalți copii și nepoți se grăbeau să fie alături de ea, rolul de moștenitor care a definit viața lui Charles de la vârsta de trei ani, când mama sa a accesat tronul în 1952, părea să se apropie.

Un nou capitol, inevitabil mai scurt, al vieții lui Charles va începe. Devenind monarh al Regatului Unit și al celor 14 regate din Commonwealth, din Canada până în Australia, îi va permite să răspundă la o întrebare care îl urmărește de zeci de ani: după o viață întreagă de intervenții deschise în viața publică, ce fel de rege va fi el?

În zilele imediat următoare, el se confruntă cu dubla provocare a doliului personal și a conducerii națiunii în doliu.

"El se va concentra pe partea personală și pe familie, dar pentru palate va fi o chestiune de [a alege] lucrurile potrivite de spus și de făcut care să conducă națiunea în doliu, dar și să stabilească primii pași ai noii domnii", a declarat un alt fost consilier.

 

Aceștia au adăugat că Charles avea o "profundă ușurință emoțională" cu persoanele îndurerate, ceea ce, potrivit lor, îi va fi de folos lui și țării în orice perioadă de doliu.


Joi, atenția a fost îndreptată direct asupra familiei, copiii și nepoții reginei adunându-se în jurul reginei. Ducele de Cambridge, care este pe linia de succesiune pentru a deveni Prinț de Wales și primul în linia de succesiune la tron, s-a grăbit de la Berkshire la Balmoral, în timp ce Kate, Ducesa de Cambridge, a rămas în Windsor pentru a avea grijă de copiii lor, George, Charlotte și Louis, care au avut prima zi plină la noua lor școală.


Acum că tatăl său a devenit rege, ducele de Cambridge va prelua și responsabilitatea, și venitul de milioane de lire sterline, al proprietăților Ducatului de Cornwall.

Cel de-al doilea fiu al reginei, ducele de York (care rămâne lipsit de îndatoririle regale din cauza legăturilor sale cu Jeffrey Epstein, condamnat pentru infracțiuni sexuale), precum și contele și contesa de Wessex s-au aflat în același avion RAF ca și ducele de Cambridge, care a aterizat la Aberdeen cu puțin înainte de ora 16:00.

Lor li s-au alăturat la Balmoral prințesa regală, ducesa de Cornwall, care este în linie dreaptă pentru a deveni regina consort, și prințul de Wales. Cuplul a avut angajamente în Scoția în ultimele zile și se spune că Charles a făcut vizite regulate de dimineață pentru a-și vedea mama, deoarece aceasta continua să se lupte cu mobilitatea sa.

Un purtător de cuvânt al ducelui și ducesei de Sussex, care se întâmplă să se afle într-o vizită în Marea Britanie de la casa lor din California, călătoreau, de asemenea, în Scoția. Aceștia trebuiau să participe joi seara la ceremonia de decernare a premiilor WellChild de la Londra. Agenția de presă Press Association a relatat ulterior că Harry ar fi călătorit singur.

În aprilie 2021, Charles și-a pierdut tatăl, pe prințul Philip, care a murit la vârsta de 99 de ani la Castelul Windsor. "Dragul său tată", a spus el la scurt timp după aceea, "a fost o persoană foarte specială".

Mesajul Prințului Charlesc pentru Regina Elisabeta, cu ocazia jubileului de platină

În iunie, el a ținut un discurs foarte personal pentru "mămica" sa la o celebrare a jubileului de platină al acesteia în fața Palatului Buckingham. "Râzi și plângi cu noi și, cel mai important, ai fost alături de noi, în acești 70 de ani", a spus el înainte de a privi înainte, în speranța că vor putea sărbători victoria unuia dintre caii ei la Derby-ul din vara anului viitor.

Palatul Buckingham, casa lui Charles cu sediul la Clarence House și Palatul Kensington, care servește drept curte a ducelui și ducesei de Cambridge și până în 2020 a ducelui și ducesei de Sussex, au planificat această schimbare la vârful statului britanic de mai mulți ani.

 

Membrii mai tineri ai familiei și-au asumat din ce în ce mai multe îndatoriri regale. William și Kate și-au sporit profilul, intrând în roluri oficiale la cererea reginei. De exemplu, ducele de Cambridge și-a asumat anul trecut rolul de lord înalt comisar și a deschis adunarea generală a Bisericii Scoției.

Este primul monarh care a mers la școală

Charles va prelua un rol menit să reprezinte stabilitatea în vremuri de schimbare, într-un moment de mare schimbare politică și socială. Dar, având în spate zeci de ani de serviciu activ ca Prinț de Wales, el va spera să se ridice la înălțimea acestei sarcini. Nu în ultimul rând, în ciuda vârstei sale, el va reprezenta o generație diferită de cea a reginei, devenind primul monarh britanic care a mers la școală, notează The Guardian.

 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel