Povestea celui mai longeviv român cu transplant de inimă. Deac: Am adus inima în niște condiții meteo foarte dificile. A fost un succes

Data publicării:
Foto Freepik
Descriere foto: Foto Freepik

Povestea celui mai longeviv pacient cu transplant cardiac. Bărbatul trăiește de aproape 23 de ani cu inima unui tânăr de 18 ani

Întrebat despre transplantul cardiac, al cărui pionier a fost, și despre situația actuală din România, medicul chirurg Radu Deac a spus: "în anii 1963 am început primele operații pe rasa canină, de la care am învățat foarte mult. Unele din primele operații le-am făcut chiar la stația experimentală a Spitalului Fundeni, în 28 ianuarie 1964, care nu a fost foarte planificată, în sensul că nu eram complet pregătiți când am vrut să studiem tehnica chirurgicală.

Transplantul a funcțional, inima a mers foarte multe ore și nu ne așteptam să fim pregătiți. Ar fi fost nevoie să administrăm sânge, pentru că au avut loc hemoragii, nu foarte mari, dar trebuiau tratate. Din această dată, până în anul 1966, am efectuat 53 de asemenea transplante și împreună cu dezvoltarea care a existat în lume, cu dezvoltarea tehnicilor, am ajuns la posibilitatea de aplicare la om.

Faptul că chirurgia cardiacă în acel moment, în România, nu era atât de evoluată încât să aplicăm aceste tehnici, a trebuit să așteptăm întâi apariția donatorilor, ceea ce s-a întâmplat în vara anului 1999, atunci când am putut recolta la Târgu Mureș organe, multi-organe, împreună cu inima. Apoi, în 24 octombrie 1999, la Spitalul Floreasca, am făcut primul transplant cardiac la om. Evident, a fost un transplant reușit.

La două săptămâni după, pe 14 noiembrie 1999, am făcut la Târgu Mureș această intervenție de transplant cardiac. Până în prezent, la Târgu Mureș se apropie de 100, la Spitalul Floreasca a fost o mică pauză, dar s-au reluat aceste operații. S-a reluat și în Capitală transplantul cardiac, pentru că este nevoie. Și așa donatorii sunt prea rari, dar când apare donatorul ar fi o insatisfacție totală să nu ai un receptor potrivit, chiar în clinicile de cardiologie, nu numai în clinicile de chirurgie cardiovasculară". 


Cel mai longeviv pacient cu transplant de inimă. Bărbatul care trăiește de aproape 23 de ani cu inima unui tânăr de 18 ani
 

"Avem bucuria ca la Târgu Mureș să avem primul bolnav care a supraviețuit 22 de ani cu transplantul cardiac. Un tânăr de 18 ani, donator de la Timișoara, a cărui inimă am adus-o în niște condiții meteorologice foarte dificile, era un avion englezesc, în plină iarnă, 7 ianuarie 2000. A fost un succes și ne bucurăm că pacientul a peste 70 de ani de viață are 22 de ani,pe 7 ianuarie 2023, face 23 de ani de viață cu o inimă transplantată.

La ora actuală, progresul este foarte mare. În SUA se operează 3000 - 4000 de transplante cardiace, în acord cu numărul de donator pe care-l au și aici, sunt câteva mențiuni, cheia problemei în transplantul de organe: să fie donatori care să ofere aceste organe”, a declarat Radu Deac, medic chirurg, considerat "cel mai important chirurg cardiac al ultimelor două decenii" din România, în exclusivitate pentru DC Medical, în emisiunea Academia de Sănătate.

Citește continuarea pe DC Medical.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel