Poți să stai într-un picior? Ce dezvăluie echilibrul despre sănătatea ta

Data actualizării: | Data publicării:
Unsplash.com/ autor Katee Lue
Descriere foto: Unsplash.com/ autor Katee Lue

Capacitatea de a sta într-un picior poate spune multe despre sănătatea ta.

Cercetările arată că abilitatea oamenilor de a sta pe un picior poate fi un indicator al sănătății și că îmbunătățirea acesteia poate contribui la îmbunătățirea condiției fizice și, eventual, a duratei de viață.

Capacitatea de a sta pe un picior este legată de creșterea nivelului de activitate fizică și de scăderea riscului de cădere și este asociată atât cu calitatea, cât și cu durata vieții, potrivit studiilor. Aproximativ 37,3 milioane de căderi pe an în întreaga lume sunt suficient de grave pentru a necesita asistență medicală, potrivit OMS.

Incapacitatea de a se ține în echilibru pe un picior timp de 20 de secunde sau mai mult este legată, la persoanele sănătoase, de un risc crescut de deteriorare a vaselor mici de sânge din creier și de o capacitate redusă de înțelegere a ideilor, potrivit cercetărilor. Este mai puțin probabil să puteți sta într-un picior fără să vă clătinați dacă aveți o multitudine de afecțiuni medicale, cum ar fi boala Parkinson, accidentul vascular cerebral sau boala Alzheimer).


Sarcina, menopauza, diagnosticarea unei boli și vârsta înaintată ne pot modifica, de asemenea, forța, echilibrul și capacitatea de a ne menține în poziție verticală, mai ales din cauza modului în care acestea ne afectează capacitatea și motivația de a ne angaja într-o activitate fizică regulată, potrivit unui studiu.

Statul așezat sau înclinat este asociat cu o forță musculară mai scăzută, cu riscul de căderi și cu funcția fizică, uneori indiferent de cantitatea de activitate fizică de intensitate moderată sau viguroasă pe care o faceți. Persoanele care stau în șezut pentru perioade îndelungate sunt mai predispuse să dezvolte diabet de tip 2, o circumferință mai mare a taliei și obezitate, potrivit unui studiu publicat în British Journal of Sports Medicine.

De ce este important să stai  într-un picior

Datele arată că timpul în care oamenii pot sta pe un picior se schimbă pentru bărbați și femei la vârste diferite - iar incapacitatea de a atinge acele timpi țintă pentru grupul dumneavoastră de vârstă poate evidenția probleme de sănătate, potrivit AbilityLab.

 

Corpul uman, atunci când stă în poziție verticală, este în mod inerent instabil. Avem o bază de sprijin foarte mică în raport cu înălțimea și lățimea noastră. Atunci când suntem sănătoși, ne bazăm pe sistemul nostru nervos central și periferic pentru a integra toate informațiile provenite de la simțurile noastre de echilibru (ochi, urechi interne și feedback de la mușchi și articulații). Apoi angajăm mușchii potriviți (mușchii picioarelor, gleznelor, picioarelor și mușchii centrali, uneori chiar și mușchii brațelor) la momentul potrivit pentru a face ajustările necesare la postura noastră pentru a rămâne în poziție verticală.

Cu cât suntem mai activi din punct de vedere fizic, cu atât avem mai multe șanse de a avea un echilibru bun și, bineînțeles, beneficiile fizice, psihologice și sociale mai largi ale unei activități fizice regulate sunt bine cunoscute.

Alte probleme de sănătate pot afecta, de asemenea, activitatea noastră fizică și sunt caracterizate de o postură aplecată și de un echilibru înrăutățit, cum ar fi depresia și osteoporoza, ceea ce duce la un risc crescut de căderi și fracturi. O postură aplecată face ca statul într-un picior să fie mai dificil.

 

Ar trebui să încep să stau pe un picior?

Puteți să vă îmbunătățiți capacitatea de a sta într-un picior la orice vârstă și să vă îmbunătățiți echilibrul, potrivit BBC.  Este mai dificil dacă aveți o afecțiune neurologică, dar studiile au arătat îmbunătățiri ale echilibrului în urma exercițiilor fizice în cazul multor afecțiuni și se știe că acestea reduc căderile în multe altele. În Regatul Unit, aproximativ unul din trei adulți de peste 65 de ani și jumătate dintre persoanele de peste 80 de ani vor avea cel puțin o cădere pe an. Un raport recent al Public Health England sugerează că lipsa de activitate a persoanelor în vârstă din cauza restricțiilor sociale din timpul pandemiei ar putea duce la creșterea numărului de căderi la 110 000 de persoane în vârstă în acest an.

 

Statul într-un picior poate fi mult mai dificil dacă închizi ochii în timp ce faci acest lucru. Merită să exersați acest lucru, deoarece ne ajută la menținerea echilibrului pe termen lung și reduce riscul de cădere. Cu ochii deschiși, corpul devine leneș și se bazează pe vedere pentru a ne menține echilibrul. Dacă scoatem vederea, celelalte simțuri funcționează mai bine. Cei mai mulți oameni pot face acest lucru doar pentru o perioadă scurtă de timp, în comparație cu atunci când își țin ochii deschiși. Aveți ceva aproape de care să vă țineți. Vă veți îmbunătăți tehnica în timp.

Pentru persoanele trecute de 70 de ani, există, de asemenea, dovezi care arată că statul în picioare pe fiecare picior timp de un minut de trei ori pe zi poate ajuta la îmbunătățirea densității minerale osoase a șoldului. O densitate minerală osoasă osoasă mai puternică a șoldului înseamnă că, în cazul în care cădeți, este mai puțin probabil să vă fracturați, potrivit studiilor.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel