Postul Paștelui. Semnificație și obiceiuri

Data publicării:
Sursa foto: pexels.com
Descriere foto: Sursa foto: pexels.com

Astăzi a început Postul Paștelui, cel mai mare post din an.

Astăzi am intrat în cel mai mare post din an, Postul Paștelui sau, cum mai este denumit de creștini, Postul Mare. Acesta ține 40 de zile și se încheie cu o zi înainte de duminica Paștelui. Postul Mare mai este cunoscut ca fiind și cel mai greu post pentru creștini pentru că, în această perioadă ai dezlegare la pește doar de două ori: pe 25 martie, de Buna Vestire și de Florii, cu o duminică înaintea Paștelui.

Ce semnifică postul Paștelui?

Postul Paștelui, de 40 de zile, semnifică timpul pe care Iisus l-a petrecut în deșert, timp în care s-a pregătit pentru slujirea sa. Așadar, creștiinii trebuie în această perioadă să facă același sacrificiu și să se abțină nu doar de la anumite alimente, precum carne, ouă, lapte, ci trebuie să postească și cu sufletul, adică să facă fapte bune, să nu se certe cu nimeni și să se roage mai mult.

"Postul Mare este un eveniment spiritual în viața noastră, o perioadă de pregătire deosebită. Este mare nu doar prin lungime, ci este mare tocmai prin importanța sa deosebită. Postul, în această perioadă, ne oferă bucuria de a trăi împreună cu Hristos, pornind întâi de la căința ta, pentru că Postul Mare trezește în noi acea tristețe evlavioasă, acea tristețe potolită, acea blândă tristețe. Postul de bucate cu postul de păcate este o luptă împotriva diavolului, împotriva satanei, lupta care aduce biruința. Cel mai important lucru este ca să simțim o izbândă, să simțim că, într-adevăr, postul este pentru noi o jertfă plină de bucurie", spune IPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, potrivit crestinortodox.ro.

Ce nu ai voie să faci în Postul Mare

Potrivit bisericii, în Postul Paștelui nu ai voie să faci petreceri (nunți, botezuri). Tot biserica spune că în această perioadă este de evitat dansatul și cântatul, dar și mâncatul de "dulce", adică ouă, carne, lapte, brânză. 

În Postul Paștelui nu se fumează sau nu se bea alcool, iar peștele se consumă doar când este dezlegare.

Citește și: Rețetă de mucenici moldovenești de post. Siropul SECRET al lui Vlăduț de la "Neatza cu Răzvan și Dani"



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel