Postul Paștelui. Evită să faci aceste greșeli. Părintele Pimen: „Nu este limitat doar la mâncare”. Cea mai puternică rugăciune

Data actualizării: | Data publicării:
Părintele Pimen/ captură video Youtube, Acasa La Maruta
Descriere foto: Părintele Pimen/ captură video Youtube, Acasa La Maruta

Părintele Pimen a vorbit despre această perioadă sfântă din an și despre regulile pe care ar trebui să le respecte toți creștinii.

Părintele Pimen a fost invitat în cadrul podcastului „Acasă la Măruță”, acolo unde a vorbit pe înțelesul tuturor despre ce semnifică postul și despre cum ar trebui să arate această perioadă pentru toți creștinii. Dacă diferite persoane spun că nu se pot lipsi de carne sau de alte alimente în următoarele 7 săptămâni, preotul are și o replică pentru aceștia, pe care nu-i scuză de la faptul că nu-și purifică trupul și sufletul după cum cere această perioadă sfântă din an.

„Fiecare om care zice că nu poate, se minte pe el însuși. De ce dacă te duci la doctor și-ți spune că trebuie să mănânci asta și asta poți? Deodată poți renunța la carne, dar până atunci nu poți. De asta eu zic: să nu vă dea Dumnezeu cât puteți duce, că ați încurcat-o. S-a probat pe oameni, vedem în închisori, pe timpul comunismului, li se dădea o bucată de pâine, un colț de mălai, 3 zile fără mâncare și au trăit ani de zile, cât poate să ducă omul. Dumnezeu îi dă foarte multă putere. Când e bătrân, duhovnicul îi dă voie să mănânce puțină brânză, lapte, dar când ești sănătos, nu ai motiv.”, a declarat Părintele Pimen. 

Citește și: Iată ce trebuie să faci obligatoriu în Postul Paștelui. Părintele Vasile Ioana: „Ne dă mare putere”

Trebuie să mâncăm cu măsură

Postul nu este doar despre ce mâncăm, ci despre cum și cât o facem, a continuat părintele, care spune că nu ar trebui să ne ridicăm niciodată de la masă sătui.

„Alt lucru, postul nu este limitat doar că nu mănânc, să avem și măsură la ce mâncăm, iar asta e medical, chiar doctorul Leon Dănăilă spunea că omul dacă vrea să fie sănătos să mănânce doar 70%, 30% să fie stomacul gol, reduci mâncarea, tragi linie. Pui mai puțin în farfurie, asta te ajută să fii mai ușor, să fii mai liber. După postul de mâncare e postul limbii, să te rogi mai mult, prin tăcere nu greșești, putem face mult rău, de aceea trebuie să reducem și vorbitul.”, a continuat acesta.

VEZI și: Sunt permise fructele de mare în post? Explicația părintelui Vasile Ioana: „Sunt preoți care spun că nu ai voie, e opinia lor”

Nu uita să faci bine în post

Nu în ultimul rând, postul nu ar fi complet în lipsa faptelor bune și a rugăciunii, spune părintele Pimen, care le amintește creștinilor să fie mai buni în această perioadă.

„După aceea, să facem cât putem și bine, ca să fie postul complet, în fiecare zi să ajuți pe cineva să faci ceva, iar atunci acest lucru se duce la Dumnezeu. Noi vedem, reduci mâncare, se limpezește mintea, e sănătate curată. Dacă îi spui unei doamne să țină post zice că nu poate, dacă îi zic că e plinuță, ține toată săptămâna ca să dea kilogramele jos, dar pentru post nu se poate.

Cea care pleacă din inimă (n.r. e cea mai puternică rugăciune), nu la toți li se potrivește aceeași rugăciune. Mântuitorul ne-a dat o rugăciune simplă, „Tatăl Nostru”, poți să zici simplu „Doamne Iisuse miluiește-mă”, cele scurte pot fi spuse pe drum. Trebuie spuse din toată inima.”, a continuat acesta.

VEZI și: Cea mai simplă rugăciune pe care trebuie să o rostești mereu. Părintele Vasile Ioana: „Eu o spun când mi-e greu”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel