Iată ce trebuie să faci obligatoriu în Postul Paștelui. Părintele Vasile Ioana: „Ne dă mare putere”

Data actualizării: | Data publicării:
Părintele Vasile Ioana, la Pastila de Frumusețe
Descriere foto: Părintele Vasile Ioana, la Pastila de Frumusețe

Părintele Vasile Ioana a dezvăluit ce înseamnă, mai exact, Postul Paștelui.

Postul nu este doar despre mâncare, după cum probabil că ai auzit deja în nenumărate rânduri. Este și despre rugăciune, fapte bune, moderație pe toate planurile, îndepărtarea de excese și, pentru a se asigura că toți creștinii înțeleg exact despre ce este această perioadă și pe ce ar trebui să ne axăm, pentru a ajunge cât mai aproape de Dumnezeu, Părintele Vasile Ioana a vorbit despre datoria pe care fiecare dintre noi o are acum, în Postul Paștelui.

„Ce vreau să vă spun legat de post este că e bine să citim câte o Catismă din Psaltire, Psaltirea lui David ne dă mare putere. Rugăciunea pe care o avem de la duhovnic, trebuie însoțită de fapte bune. De ce? În perioada asta ar trebui ca fiecare dintre noi să dăruim celor care au mare nevoie. Fiecare ar trebui să se gândească așa: ce faptă bună fac eu în postul acesta? Ajut o bătrânică, fac o piață, dar Sfântul Ioan Gură de Aur spune că trebuie să transpire banul în mâna ta, până îi dai drumul, mai ales că acum trebuie să fim atenție cu bănuțul. El trebuie bine drămuit, nu sunt vremuri ușoare.”, a dezvăluit Părintele Vasile Ioana, în cadrul podcastului Altceva cu Adrian Artene.

Citește și: Postul Paștelui. Vasile Ioana: „Orele de masă pe care ar fi ideal să le respectăm. În acest interval ar fi bine să nu mâncăm nimic”

Cum trebuie să-i ajuți pe cei nevoiași

Astfel, una dintre faptele bune pe care le putem face acum, dar și în restul anului, este să-i ajutăm pe cei aflați la nevoie, spune Părintele Ioana, care dezvăluie, de fapt, cum trebuie făcută o faptă bună, pentru a nu cădea și mai mult în păcat. 

„Eu cumpăram mazăre și era 3, 4 lei, am găsit și la 9 lei, totul a crescut, iar atunci ești mai atent, mai reținut. Sfântul Ioan Gură de Aur spune că dacă tu dai niște bani unui om care-și cumpără țigări sau băutură, tu încurajezi o patimă, un păcat. Vine la mine sărmanul și îl întreb ce nevoi are. Dacă îmi spune că îi e foame, îi cumpăr două banane, pâine, ceva îi dau. Multe dintre aceste doamne zic că nu voia asta.”, a continuat acesta.

Citește și: Sunt permise fructele de mare în post? Explicația părintelui Vasile Ioana: „Sunt preoți care spun că nu ai voie, e opinia lor”

Părintele Vasile Ioana: „Nu mai dați bani!”

Așadar, preotul îndeamnă toți oamenii să se oprească de la a mai oferi bani celor aflați la nevoie și să le ofere acestora serviciul concret de care au nevoie.

„Nu mai dați bani! E cea mai ușoară metodă. Te simți superior, scoți banii la colț, asta e ecuația, e greșit. Trebuie să vorbești cu omul ăla, e suflet, eu îi cunosc pe nume. Mulți vor bani, ca să-și cumpere alte lucruri. Eu am metoda următoare: cumpăr mâncarea, dar nu ce vreau eu, mă duc la magazin și îi iau ce vrea ea. Pune-te în slujba faptei bune așa: vine și zice că nu are cu ce să-și plătească curentul, plătește-i tu factura unui amărât, nu-i da lui banii, ei pot avea alte priorități. Nu trebuie să încurajăm industria cerșetoriei, mi-a zis cineva că câștigă peste 10.000 de lei. Noi nu ar trebuie să-i încurajăm și pe cei care-i trimit în drum pe ei. Trebuie să facem fapta bună cu cap, să ne spună zilnic cineva „mulțumesc.” Asta recomand în Postul Mare.

Și haideți să oprim și abuzul de telefon și social media, să lăsăm dependența asta care ne însingurează de oameni.”, mai spune preotul.

VEZI și: Cea mai simplă rugăciune pe care trebuie să o rostești mereu. Părintele Vasile Ioana: „Eu o spun când mi-e greu”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel