Portocalele, fructe minune pentru sănătate. De ce este bine să le consumi

Data publicării:
İ. A., pixabay
Descriere foto: İ. A., pixabay

Citricele sunt alegerea potrivită atunci când dorim să ne stimulăm sistemul imunitar, în special pe durata sezonului rece.

Portocalele sunt printre cele mai populare fructe din lume. Adevărata lor origine este un mister, dar se crede că cultivarea portocalelor a început în Asia de Est cu mii de ani în urmă. Astăzi, acestea sunt cultivate în majoritatea regiunilor calde ale lumii și consumate fie în stare proaspătă, fie sub formă de suc.

Portocalele sunt o sursă sănătoasă de fibre, vitamina C, tiamină, folat și antioxidanți și au mai multe beneficii pentru sănătate. Iată câteva dintre ele:

Sănătatea inimii-  Boala cardiacă este în prezent cea mai frecventă cauză de deces prematur din lume. Flavonoidele - în special hesperidina - din portocale pot avea efecte protectoare împotriva bolilor de inimă, potrivit unor studii.

Studiile clinice la om observă că aportul zilnic de suc de portocale timp de patru săptămâni are un efect de subțiere a sângelui și poate reduce semnificativ tensiunea arterială.

Prevenirea calculilor renali- Portocalele sunt o sursă bună de acid citric și citrați, despre care se crede că ajută la prevenirea formării pietrelor la rinichi. Citratul de potasiu este adesea prescris pacienților cu pietre la rinichi. Citrații din portocale par să aibă efecte similare, potrivit unor studii.

Ajută în tratarea răcelii de sezon- Este cunoscut faptul că fructele citrice oferă o doza sănătoasă de vitamina C: 51 mg de vitamina C sunt conținute într-o portocală, un grapefruit are 38 mg, iar o lămâie 30 mg. Cercetările de specialitate sugerează că vitamina C ar putea reduce simptomele și severitatea acesteia.

Prevenirea anemiei- Anemia este o afecțiune caracterizată prin niveluri scăzute de celule roșii din sânge sau hemoglobină, scăzând capacitatea sa de a transporta oxigen. Este adesea cauzată de deficit de fier. Deși portocalele nu sunt o sursă bună de fier, ele sunt o sursă excelentă de acizi organici, precum vitamina C (acid ascorbic) și acid citric. Atât vitamina C, cât și acidul citric pot crește absorbția fierului de către corpul tău din tractul digestiv, potrivit unor studii. Când sunt consumate cu alimente bogate în fier, portocalele pot ajuta la prevenirea anemiei.

Mențin sănătatea pielii- Un alt motiv pentru suplimentarea dietei alimentare cu citrice se referă la beneficiile pe care aceste fructe le au pentru sănătatea pielii. Vitamina C joacă un rol important în producerea de colagen, ce ajută la menținerea fermității pielii și previne apariția ridurilor.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel